Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Токсична ли е козметиката? История на козметиката.


Иво

Recommended Posts

http://vbox7.com/play:64e51d0e

Споделете мнение, наблюдение и опит.

Какво може да се направи?

Какво всеки от нас може да направи?

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 35
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Да, така си е.

Човек наистина почти няма избор - в търговската мрежа преобладават продукти, съдържащи всевъзможни вредни вещества.

И наистина е трудно да се ориентираме, кое какво е.

Аз съм от жените, които ползват много малко козметика. Не зная поради това или поради друга причина съм като жив тестер за много продукти - сълзене на очите, зачервявания на кожата и др. подобни симптоми ме държат далече от много продукти и то на уж реномирани фирми в бранша. С това искам да кажа, че и високата цена, и голямата марка не са гаранция за това, какво ви предлагат.

За мен идеалният вариант е колкото може по-малко козметика от тази, която се произвежда в момента (горките предприемачи в този бранш, ще умрат гладни, ако повече хора са като мен).

Не ползвам дезодорант. Вместо дезодорант предпочитам по-често измиване с вода и флакон-спрей със сребърна вода. Иначе си купувам или ми подаряват по едно малко флаконче хубав парфюм средно веднъж годишно.

За измиване - вода, хума, сокът от някои зеленчуци ... (примерно най-добре се измиват мноооого мръсни и чак засечени ръце с намачкан домат - опитайте!)

Вместо крем - студено пресовано бадемово масло + няколко капки от подходящи за съотв. човек етер. масла. Напоследък ме мързи и си имам дневен и нощен крем от сериозна марка, които ми понасят.

Маска на лицето/тялото - в зависимост от кожата могат да се използват разл. природни продукти и минерали - сок от плод/зеленчук, мед, кисело мляко, стипца ...

И т.н.

Линк към коментар
Share on other sites

За мен мнението на Диана, е много откровено и почти съвпада с мисленето ми за употреба на тия неща.Щом сапуните съдъжат мазнини от животни, то какво остава за декоративната козметика.Да я съхраняваш в хладилник, малко смешно?Ако сложиш, няколко вида макияж, ако носиш n-броя злато или сребро или какво още, то по- различен от самия себе си ли ще се чувстваш?Е, има места дето има етикеция, не може да идеш как да е на светски прояви, тогава се налага да си по- социален.Но в ежедневието тия продукти повече ми се струва, че прикриват някакви комплекси?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Как разболяват козметичните продукти

Козметичните продукти, които намаляват бръчките ви само за една-две седмици и превръщат косата ви в грива, могат да бъдат опасни за здравето тръбят US-лекари в здравен интернет-сайт.

Първи сигнал за тревога

Активно вещество:парабен. Познат е и под името метилпарабен, пропилпарабен,етилпазабен, бутилпарабен.

Основна цел: удължава живота на козметиката.

Къде се използва:< в 90 % от всички шампоани, кремове, маски за лице, козметика за коса, лак за нокти, дезодоранти.

Заподозрян е за: присъства в злокачествени тумори на гърдата, но в се още обаче не е установено, че той пре-цизвиква рака. Учените смятат, че това вещество е канцерогенно, защото при попадането си в организма започва да се държи като женския хормон естроген. При жените той предизвиква увеличаване на бюста, а при мъжете –проблеми с половата система.

Как да се предпазим: не ползвайте аерозолни, а кремообразни дезодозанти.

Втори сигнал за тревога

Активно вещество: фталат. Познат е и под имената диетилфталат, диметилфталат.

Основна цел: придава мекота на козметичните продукти, той разтваря ароматизаторите и е денатурат за спирта.

Къде се използва: в парфюми, пяна и гел за коса, лакове за нокти.

Заподозрян е за: вредно въздействие върху ДНК. Този извод е бил направен след изследване на американската организация „Работна група по охрана на околната среда". Ако по време на бременността жената е използвала козметика с фталат, това може да е отрази зле на сина й. Този химикал блокира процесите, които регулират мъжките полови хормони - андрогените. Това може да доведе до импотентност и стерилитет.

Как да се предпазим: не използвайте никога козметични продукти, в чийто състав влиза фталат.

Трети сигнал за тревога

Активно вещество: толуол. Познат е и под името толуен.

Основна цел: консервант, който удължава живота на козметиката. Къде се използва: в парфюми и лак за нокти.

Заподозрян е в: предизвикване на астма. Изследване на американското ведомство по надзор върху качеството на лекарствени средства, медицинско оборудване, козметика и хранителни добавки е показало, че толуолът може да предизвика астматичен пристъп. Той е и много силен алерген, предизвиква промени в нервната система, може да доведе до нарушения на бъбречната функция, костния мозък, допринася за дефекти при бебетата.

Как да се предпазим: в Европа още преди пет години са въведени жестоки ограничения върху продуктите, в чийто състав влиза толуол. Изберете лак, върху който е написано „без толуол".

Четвърти сигнал за тревога

Активно вещество: Лаурил натриев сулфат Познат е като SLS и SLES.

Основна цел: средство за пречистване. Къде се използва: в миещи препарати.

Заподозрян е в: Изследване на медицинския колеж от щата Джорджия доказват, че лаурил натриевият сулфат необратимо съсипва детското зрение. Отслабва имунната система, а тъй като прониква през кожата в основни органи (черен дроб и сърце), той се отлага в тях. При взаимодействие с други козметични съставки образува канцерогенни вещества и нитрати които попадат директно в кръвта.

Как да се предпазим: на практика това е невъзможно. Той се използва при производството на 95% от шампоаните. Изберете шампоан, в който концентрацията на SLS не надхвърля 1 %. Анализирай опаковката преди да платиш мазилото Внимателно изучете надписите върху опаковката на козметичния продукт. Освен споменатите вещества избягвай козметика, в чийто състав влиза петролатум, пропилей гликол, солидол, вазелин или ланолин, формалдехид.

Не купувайте козметика от сергия. Резките смени на температурата водят до образуване на отпадни вещества, които са вредни. Обърнете внимание и на срока на годност - колкото е по-дълъг, толкова повече консерванти има.

Не купувайте кремове и лосиони в туби с широко гърло - там консервантите са повече. По-добре е да изберете продукти в тубички или бутилчици с дозатор. Не оставяй кутийките и бутилчиците отворени, съхранявай ги в хладилник.

източник: www.focus-news.net

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

Истината е,

че козметиката е пълна с отровни хим. вещества, които даже не се знае как биха реагирали помежду си в кожата/тялото.

Дори марковата козметика и особено тази на мултилевъл компаниите е много вредна.

За да се постигне бърз ефект се уврежда кожата трайно.

Колкото "по-копринен ефект" има продукта за кожата, толкова по-сложни изкуствени молекули съдържа, които запушват порите.

Преди попаднах на един химически доклад на независима организация - такива неща пишеха, че ако ги бях цитирала, всеки щеше да ми пише на ЛС, че плаша хората с ...........

Някъде бях си записала конкретни фирми и кремове....

накратко казано - избягвайте всички купени продукти.

Редактирано от Дъгата
Линк към коментар
Share on other sites

Истината е че трудно можем да се откажем от всичко това.

Мързи ни, а и нямаме време и знания да се занимаваме сами с направата на нещата които ползваме и затова леснодостъпният вариант на готовото ни е завладял.

Друг е въпросът, че като едно консуматорско поколение искаме всичко веднага и ако може с по- бърз ефект, а природните продукти се правят бавно с търпение и се ползват по- дълго. разбира се ефектът е по- добър и по- дълготраен, но...... това сега не ни вълнува.

Като студентка имах хазайка, която ползваше изцяло природна козметика, много последователно и много продължително.

Имаше си "козметични дни" в които се занимаваше само със себе си :) ефкта разбира се беше на лица- 70 год жена с лице изглеждащо на не повече от 60год много здрав тен и много приятно излъчване. Резултат на години синхрон с природата. 60.gif

Всички видове кремове за около очите, които ползваме повечето жени са доста опасни и обвързващи, когато спреш да го ползваш следите които са прикривали се появяват. Това съотнесено във времето показва, колко никакъв е ефекта и колко голяма е илюзията.

Това е и с повечето козметични продукти.

Предлагам един лесен за направа крем за около очите :)

- Парче восък колкото бадем, 1 препълнена кафена лъжичка ланолин, 50г (малка кафена чашка) рициново( или друго растително) масло, ампула витамин Е. Разбъркват се добре.

rolleyes.gif Излиза и много по- ефтино и е много по- ефективно и дълготрайно като резултат.

Линк към коментар
Share on other sites

Така е!

Козметиката си е силно токсична, почти всички козметични продукти съдържат нефт, освен всичко изброено до тук. Наистина време нямаме, мързи ни, но колкото се може можем да се опитаме да напипаме златната средата!

Аз за себе си от известно време разбрах, че не е задължително всеки ден когато си взимам душ да е със сапун или душ гел или каквато и да било козметика! Реших, че е по-добре понякога душ ми да е само с вода! Стигнах до този извод след прекалено изсушаване на кожата, сърбежи и пр...и след като роднини и родители ми казаха, че е вредно и не е правилно, а аз до тогава не се бях замисляла дори за козметиката при взимане на душ, дори обратното мислех си колокото по-вече, толкова по-добре! :3d_146:

Същото и с миенето на косата не я мия вече преалено често със шампоан, и шампана е заменен с бебешки! Сапуните вкъщи също са бебешки и български и дори от най-евтините!

Дезодоранти и други расни ролони и стикове не използвам от години, употребявам само парфюм, като се старая да е в умерени количества, въпреки, че това ми е слабост и не винаги устоявам!

А относно крема за лице и лосиона за тяло той също от няколко години е заменен с един домашен крем, който прави моята свекърва и е прекрасен, клиентите й често го наричат вълшебното кремче, защото не съдържа химия, а само пчелен восък, зехтин и няколко етерични масла! Пробвала съм какви ли не козметични кремове за лице и то скъпи и от тях ми е ставало много зле на лицето /кожата/, докато реших, че колкото по-просто - толкова по -добре за мен и моята кожа! А относно хубавата кожа искам да кажа, че 99% там нещата са ген! Познавам жени, които използват неимоверно скъпа козметика и не се подлагат нито на силните лъчи на слънцето на полето, нито на други рискови фактори и имат сбръчкани лица и такива, които не знаят какво е крем и са на 80 години и са по-опънати от някои 20 годишни девачки!

Линк към коментар
Share on other sites

Da, домашната козметика от чисти продукти наистина е за предпочитане. Имам чудесни впечатления.

А дали освен гена младеещите не са взели и ведрото отношение към живота от своите близки, сред които са отраснали?

Линк към коментар
Share on other sites

:dancing yes: Лесно се прави и сапун с мед за омекотяване на кожата : 1кг обикновен или домашен сапун се нарязва на дребно, прибавя се вода- 1 чаша, 125г мед. Сместа ври докато се сгъсти. Изипва се в дървена кутия да изтине и се нарязва на удобни за ползване парчета. :)

А за така нехаресващите ни бръчки една лесна маска - 1 лъжица цветен прашец стрит добре в един жълтък, намазва се лицето прави се лек масаж и след половин час се измива - по 2-3 пъти седмично.

Е ефекта не е мигновен, както химичната козметика, но затова пък е истински и траен и продължителе във времето. :)

Всичко може да се промени, защото нищо не е било винаги така, както е сега. Въпрос на избор.

А химичната козметика за кремовете за бръчки, например има много интересна схема- ако пропуснеш ден , губиш досегашният ефект и започваш наново схемата. Много странно, що за химикали действат по този начин!?

Линк към коментар
Share on other sites

Da, домашната козметика от чисти продукти наистина е за предпочитане. Имам чудесни впечатления.

А дали освен гена младеещите не са взели и ведрото отношение към живота от своите близки, сред които са отраснали?

Един от основните фактори за състарването на кожата са негативните емоции,най-вече злобата и завистта.При наличието на този фактор и най-чистата и качествена козметика не помага.

Домашната козметика винаги е за предпочитане.Аз съм много доволна от маската със зелена глина,която ползвам два пъти седмично.Маската с белтък и лимон действа прекрасно срещу бръчки.

Дезодоранти,кремове,лосиони и пр. козметични продукти съдържат вещества които предизвикват естрогенно доминиране,а това води до сериозни хормонални проблеми.

Редактирано от granat1
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Приятно изненадана съм от качеството на натуралната козметика която предлага немската фирма WЕLEDA.Цените са приемливи.:)

Ползвам техния крем от невен.

Редактирано от Пламъче
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Позволявам си да ползвам умерено количество козметика, предимно дезодоранти и шампоани... които между другото са толкова гадни и синтетични, че понякога усещам как стомаха ми започва да се обръща докато си слагам дезодорант, или докато разтърквам шампоана в косата си... само от тежките миризми. Може някои от тях да са приятни, но... определено нямат нищо общо с естествените аромати.

Грим също слагам от време на време. Но кремове и лосиони в никакъв случай... още нямaм много бръчки и не искам да ги предизвиквам преждевременно :whistling:

От естествените продукти, лично съм много доволна от обикновената хума (става за кожа и коса), билковите запарки и домашните кремчета от стрити билки и мед ( а може да се сложи и малко белтък, водичка... приемам го като зона, свободна за импровизация и до сега не съм бъркала:thumbsup1:).

А между другото, какво ще кажете за козметиката предлагана в някои био магазини в България? Някой опитвал ли е? :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Това клипче ме ужаси. Не си правя илюзии, но не очаквах, че когато ползвам крем против бръчки, то той не само няма да ми махне бръчките, но ще ги задълбочи!?!?! Какво да правя? Даже и да си правя сама помадата, все нещо ще трябва да купя, например зелената хума, която се споменава - няма да съм сигурна, че тя наистина е натурална! А чаят от пакетчета?

Линк към коментар
Share on other sites

Абсолютно всички козметични продукти са вредни не само за кожата но и за организма като цяло!

Защо, ще запитате.

Защото действат потискащо, запушвайки микроскопичните отворчета не само на потните и мастните жлезички но и на вътрешните органи и системи. Известно че всеки наш вътрешен орган има над 400 изходни точки по тялото ни.

Рекламите лъжат безцеремонно, прилагайки в клиповете различни компютърни трикове за уж "дълбокото" на молекулярно ниво благотворно въздействие.

Всъщност се постига временен оптичен ефект, и то само докато сответния крем е върху кожата.

Една от редовните "дъвки" е за хидратантни кремове?... много по-ефикасно е просто да си плискаме лицето с вода.

Само доскоро една от основните съставки на козметичните кремове беше.... олово и живак! Сега Парабени и т.н. и т.н.

Линк към коментар
Share on other sites

Toва мнение е крайно.

И невярно.

Плискането с вода на лицето при суха кожа щяло да доведе до овлажняващ ефект :blink: - как можа да ти хрумне, това със сигурност ще доведе до напукване на и без това дехидратираната, т.е суха кожа. Това всеки го е изпитал на свой гръб, не е нужно да има суха кожа на лицето. На кой не му се е случвало, ако е ходил навън при много висока или ниска температура и същевременно ниска атмосферна влажност, (а ако недай Боже е имало и вятър), да му изсъхнат устните; тогава човек неволно ги навлажнява с език, защото ги чувства сухи - това помага за минутка-две и след това става още по-лошо, като крайният ефект е именно едно солидно напукване.

Да, нужно е да внимаваме какво използваме и защо, но да кажем, че "абсолютно всички козметични средства са вредни за кожата и за тялото" :whistling:

Например - вместо дезодорант е по-добре да използваме спрей със сребърна вода; човек е нормално да се поти, така той на първо място регулира телесната си температура, също така изхвърля определени вещества през кожата и т.н. А специфичната миризма не е толкова на самата пот, колкото на бактериите и гъбичките, които се развиват във влажната среда - примерно под мишниците. Сребърната вода ще предотврати точно това, а не самото изпотяване. А ако искате да ухаете на нещо друго - то по-добре капка парфюм, отколкото обилно дезодориране :)

Линк към коментар
Share on other sites

Рекламите лъжат безцеремонно, прилагайки в клиповете различни компютърни трикове за уж "дълбокото" на молекулярно ниво благотворно въздействие.

Всъщност се постига временен оптичен ефект, и то само докато сответния крем е върху кожата.

За това се доверявам на старите аптекари и съм доволна от нещата които ползвам :thumbsup:. Разбира се човек не бива да изпада в крайности и да залита в една или в друга посока и тук както и при всичко останало истината се намира някъде между привидните противоречия. Добре е човек да се интересува и да ползва нещата които на него му влияят добре. Поздрави!

Линк към коментар
Share on other sites

Alexander е прав - безвредна козметика няма.

Аз не съм от хората, които изпадат в крайности - ползвам козметика която ми понася добре, без да се влияя от реклама или антиреклама.

Джобът ми страда, но Изборът си е мой! :)

Редактирано от Пламъче
Линк към коментар
Share on other sites

До Диана Илиева - Каква е тази сребърна вода?

До Елф - сподели тайните на старите аптекари :)

Всъщност иска ми се някои да напише нещо конкретно, а не просто да си чешем езиците. Какво може да препоръчате за хидратиране и подмладяване на 40-годишна кожа?

Линк към коментар
Share on other sites

Всъщност иска ми се някои да напише нещо конкретно, а не просто да си чешем езиците. Какво може да препоръчате за хидратиране и подмладяване на 40-годишна кожа?

40 годишна кожа могат да имат хора на 30, 40 , 50 годишна възраст...

И според мен няма смисъл да си чешем езиците - най-добър съвет би дал лекар-дерматолог след обстоен преглед.

Линк към коментар
Share on other sites

Е, аз не ги знам :) достатъчно ми е че ги познавам и нещата които са ми препоръчали да си взема ми влияят добре, а мехлемчетата които правят когато се наложи са чудни, но не са споделяли тайната на съставките :)

P.S. Погледни тук аз лично използвам някои от нещата :)

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

Сребърната вода се продава в аптеките в шишенце или спрей. Наситена е със сребърни йони, които са способни да разрушат бактерии, вируси, гъбички ... Използва се като спрей например при възпалено гърло, афти и всевъзможни инфекции в устата и гърлото; може да се пръска върху рани, в носа при хрема и т.н.. Но чудесно се ползва и като дезодорант - по-ефикасна, по-евтина и най-важното безвредна :dancing yes:

И аз имам 40 годишна, суха до нормална кожа :feel happy: . Мия си лицето с измиващия гел на D-r Scheller или със сапун CD с алое. Правя си домашни хидратиращи маски - по това време на годината например най-бързо и лесно е с краставица. Тъй като кожата ми е и чувствителна, а и традиционно използвам малко козметика и още по-малко грим, трудно понасям кремове дори и от реномирани марки. По метода на проби и грешки установих, че ми действа добре дневният и нощният крем на Euserin с Q10 за чувствителна кожа (те са без оцветители, без аромати и т.н.), също кремовете за чувствителна кожа на D-r Scheller (между другото тъкмо сега установих, че са сменили кремчетата, предлагат нови разработки на местото на предишните и тези новите още не съм ги изпробвала).През зимата кожата е още по-уязвима и понякага се налага да ползвам дори бадемово масло - то е леко, бързо попива и не лъщи. А, тъкмо се сетих, че и една евтина българска бадемова маска за коса, мисля на "Роза импекс" ми действа много по-добре от разните Лореал-и, Гарниер-и и др.п.

Редактирано от Диана Илиева
Линк към коментар
Share on other sites

Toва мнение е крайно.

И невярно.

Плискането с вода на лицето при суха кожа щяло да доведе до овлажняващ ефект :blink: - как можа да ти хрумне, това ..............................................

Хрумна ми, тъй като си спомних за тежък случай Розацеа при млада жена. Къде ли не беше ходила и какви ли не крамове използвала, но червените петна ставаха все по-големи и ярки.

Тогава и спряхме всякакви кремове, единственият хидратант и беше водата. Е, след месец и половина хомеопатия и никакви кремове, нямаше и следа от Рзацеята.

Линк към коментар
Share on other sites

Eх, Алекс, а каква е връзката на розацея със сухата кожа?! Точно обратно - розацея се наблюдава при мазни кожи, евентуално дори със себорея ...

Линк към коментар
Share on other sites

Аз съм със суха и чувствителна кожа. Не ми се мисли как бих изглеждала сега, ако през последните 20г. не бях полагала грижи за кожата си и я бях излагала незащитена на пек, вятър и студ. Съгласна съм, че не всяка козметика е полезна, но човек би могъл да се ориентира кое как му действа и да направи подходящ избор. На помощ могат да дойдат и дерматолозите в случай, че някой не знае какво да ползва, аз отдавна съм определила кое е добро за мен.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Относно токсичността в козметиката, мога да споделя, че в последно време от крема за лице, който използвам въпреки че не се мажа с него точно около очите сутрин ставам с подутини под очите, и това се дължи на козметиката. Крема, който не е използвам не е от скъпите и силно, но е факт, че не ми понася!

Като Диана и аз считам, ме е по добре капка парфюм отколкото дезодорант и талк или каквото и да е, което запушва порите, пудрите, и фон дьо тена също запушват порите. избягвам скъпата козметика, която е от типа медицинска, защото голяма част от нея е много силна и при спиране има обратен ефект, все пак природата ни е създала и за остареем, не сме вечни, а и някои жени с напредване на възрастта стават все по - чаровни:) Все пак всяка възраст има своя чар.

забелязала съм и нещо друго, моята кожа също е суха и преди постоянно се мажех с кремове и лосиони за тяло...и колкто повече се важе, толкова повече тя искаше и се изсушаваше и казваше: Още, още....в един момент намалих мазането и то доста....а тя...вече не иска толкова много:)

Хубаво е да се използва чист зехтин, кисело мляко, мед...

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...