Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Проблемите на Гърция


Recommended Posts

Гърците ще си изгубят и гащите. Те са като оная мишка, която, за да влезе в капана, обиколи два-три пъти около му, не влиза, не влиза и като смята, че е скроила плана си, дръпва пастърмата и хлоп – вратата на капана се затваря. Сяда тя и мисли какво стана. Нейната философия не ѝ е помогнала. Не желая на българите положението на гърците. Те имат сега врагове: турци, българи, сърби, италианци, те ще ги напекат.

27 юни 1920 г.

Закон за изменение

Въпреки че това е писано през 1920 г., звучи много актуално. Дали е предсказание или се е отнасяло до тогавашните отношения на Балканите?

Включвания от астролози и специалисти по Таро също се приветстват.

Въобще, какво мислите за ситуацията в Гърция?

:)

Линк към коментар
Share on other sites

Аз не мисля, че ние българите трябва да се интересуваме и да коментираме какво ставало в Гърция. В Гърция /все/ още е много по-добре, отколкото в България. Ние по-добре да мислим какво чака България и как изглежда тя сега. Гърците просто имат по-нисък праг на търпимост, отколкото българите...А дали последното е добре, не мога да коментирам. Дразни ме типичната негативна проява на българския манталитет да гледаме в купата на другия, да злорадстваме колко зле е при него, за да се самоуспокоим, че при нас не е толкова лошо...Това се проявява точно сега по отношение на Гърция, повечето хора не изпитват съчувствие към проблемите на тази наша съседка, а злобеят и изпитват удоволствие да разказват колко зле е там и каква пропаст ги чака...Та България е в пропаст от 20 години! В Германия никой не би помислил да изпитва такава злоба към проблемите на някоя държава. Там първото, което ще им дойде на ум на хората е да съчувстват и да помислят как да помогнат, а не да обвинят и заклеймят.

Редактирано от Максим
Линк към коментар
Share on other sites

Максим, всъщност това е един от проблемите, които исках да засегна. При положение, че половината банки у нас са гръцки, един фалит на Гърция би имал доста негативни и непредсказуеми последствия. Така че, да, няма място за злорадство.

Редактирано от Канел
Линк към коментар
Share on other sites

точно там е проблема банките гръцки ,правителството американско ,останали нещо българско незнам ,българите трябва да си върнеме държавата в наши ръце и да не се допускат външни влияния.Трябват млади смели талантливи хора да подемат реорганизирането на народа и народностното управление . "България е единствената страна въ която платени отъ чужбина лъжеобщественици водятъ честни,но неосведомени селяци въ служба на чужденеца" тва е един цитат казан преди много много време валиден до ден днешен

Линк към коментар
Share on other sites

Силно ме вълнува темата за Гърция, по различни причини. Скоро гледах на карти за икономическото й положение до няколко месеца, дори съм ги публикувала някъде, и както се сещате, не е нищо, което бихме си пожелали.

Непрекъснато ми се налага да споря с някого, който твърди, че гърците са мързеливи и така нататък, какво искат, защо само се оплакват.

Аз пък винаги съм се чудела, защо ли ние си мълчим?

Скоро попаднах на статия в интернет, че на гръцки площад бил издигнат плакат "тихо, да не събудим българите". Ей, Богу, коментарите отдолу ме отвратиха. Цялото българско племе скочило да брани незнайна чест, храбро надигнало се срещу мнимия плакат, който, очевидно, би бил съвсем основателен. Обаче, виж ти, изненада, никой не желае да признае в каква помия живее, колко евтини са ни жените, колко са ни любими алкохолът, наркотиците, колко разпространена е престъпността и типичната за България и българския човек простотия и нежелание да бъде част от социума, вгледан загрижено и задълбочено в себе си - само по себе си - непростимо престъпление.

По-нататък, търся в интернет надежден източник и попадам на гръцки новинарски сайт, от който разбирам, че да, такъв плакат има, но е издигнат от испанците, като реплика към гърците. В статията пише "тежко е, когато друг народ ни се подиграва, особено когато знаем, че има защо".

Само елементарното сравнение на двете реакции към такава реплика, българска и гръцка, е повече от красноречиво.

Гледала съм и достатъчно гръцки предавания, и то не от скоро, с публикувани статистики, че една огромна част от населението живее с по-малко от 5 евро на ден. Но това ние не го виждаме, не ни интересува, и не го знаем, и продължаваме да повтаряме, че "те са си добре, тях просто ги мързи". Мързелът е само в нас и нежеланието ни да си отворим очите и да видим какво се случва на броени километри от нас. Вбесявам се от подобни неориентирани изказвания, лежащи на непроверени факти и желанието да продължаваме да сме великите овце на България. Ура за нас!

Аз искрено се надявам, по някакво чудо, Гърция "да си стъпи на краката". Всъщност, ние сме тези, които заслужаваме мизерията, която така отричаме да съществува там, и виждаме само нашите липси, без обаче да смеем да се оплачем от тях...

Линк към коментар
Share on other sites

Лайфтайм, в интерес на истината българите имаме някаква ненавист към самите себе си.....и това се долавя и в твоите писания :) А гърците си се обичат :)

Може би, защото обичат самите себе си като гърци, така ефективно протестират.

Редактирано от БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

Лайфтайм, в интерес на истината българите имаме някаква ненавист към самите себе си.....и това се долавя и в твоите писания :) А гърците си се обичат :)

Може би, защото обичат самите себе си като гърци, така ефективно протестират.

Напълно съм съгласна. Най-елементарен пример: обиколи някоя част на България, някой китен провинциален район, и направи равносметка на джамиите и църквите, които си видял. Защото, както на мен се случи миналто лято да отбележа, видях по време на едно такова пътуване повече джамии, отколкото църкви. Такова нещо в Гърция няма.

Те действително си се обичат. Аз лично силно ненавиждам овчия ни дух и се радвам на начина, по който те отстояват позицията си. Кара ме да завиждам...

Редактирано от Lifetime
Линк към коментар
Share on other sites

Лайфтайм, в интерес на истината българите имаме някаква ненавист към самите себе си.

Държава ... държа ва... държавата ни държи. А ако няма какво да ни държи или спойката (лепилото) е толкова слаба, че на практика я няма?

;)

Държавата, това е властта. Властта, това са законите и нормативната уредба + органите, които следят за тяхното спазване.

Ако законите се проектират в интерес на чужди сили (дали лобистки или на принципа „разделяй и владей“, „големия брат възпитава малки брат“ и т.н., няма значение), тогава суверенна ли е държавата или обсебена?

Не се ли сте питали защо бюрокрацията и тоновете регулации са толкова големи у нас?

Сега ясно ли е защо двама българи като се срещнат в чужбина, минават на противоположните тротоари? :v:

Линк към коментар
Share on other sites

Това което знам ,е че икономическата система като цяло се е опорочила ,всички държави са с огромни външни дългове ,а в България той е един от най ниските на глава от населението ,но въпреки това стандартът ни не е като на повечето Европейски страни http://www.investor....91/1.html#photo ,само САЩ имат външен дълг от 14,14 трилиона долара ,тоест човек ще си помисли ,че на нито една страна икономиките невървят .Зад всичко това седят банките които са в частни ръце дори и държавните :) ,и имат възможноста да пускат в обръщение или да ограничават парите в дадена държава ,като така предизвикват и финасовите кризи ,и по този начин правят огромни печалби и умело маниполират всяка една държава ,а който им се опълчи свърша като някои Американски президенти .Но дори и да се премахнат хората ,които ръководят световните банки ,някой друг ще ги замести ,затова най добрият начин да ги променим ,е ние като се подобрим .Все пак живеем много по добре от преди 50 - 100 години примерно ,но може да е и много по добре ,и въпреки че така са се диктуват нещата ,все пак от нас зависи и хората имат последната дума .

Редактирано от veselinvalchev1981
Линк към коментар
Share on other sites

Аз пък се сетих за една новина, която прочетох на скоро и доста ме потресе. Още повече, че поредния протест е бил с лозунг "Тихо, да не събудим българите!" :D :D

http://www.blitz.bg/.../article/110502

P.S. Просто за кеф ще добавя любимия ми цитат от статията:

"Те привлякоха вниманието и на редица местни, и чуждестранни медии, като бяха запитани какво ги е накарало да се явят на протеста с подобен не традиционен плакат. От отговорите на гръцките младежи стана ясно, че те са студенти в България и от престоя си там недоумяват как може връстниците им да живеят по подобен начин и да приемат всичко което се случва с държавата им, и със самите тях с примирение, търпение и пиене: .... "

:D :D :D

"„Ние съжаляваме българите, но мислим, че те сами са си виновни за положението до което са докарани. Смятаме, че нашите управници искат да ни докарат до тяхното положение, което ние няма да допуснем. "

Редактирано от Sybilla
Линк към коментар
Share on other sites

Sybila, тази новина не е новина, а е художествена измислица от един сайт, който има лозунг "какви би било, ако беше истина". И хората са си го казали там, че е измислено :)

Линк към коментар
Share on other sites

Гърция има един основен проблем и затова е застрашена от фалит - не може да обслужва външния си дълг. В подобна ситуация всяка една държава е застрашена от фалит.

Но това не се допуска - основни заемодатели са Франция и Германия, съответно банковите им системи. Друг е въпросът защо Гърция е така толерирана през времената.

Няма как да се обяви Гърция във фалит, ще рухнат банковите системи и ще се получи ефектът на доминото, както беше с банковата криза в САЩ и то точно благодарение на фючърсни сделки, които придобиха огромни размери в рамките на билиони долари. Защо? Защото системата не се самоконтролира.

И ако сегашната финансова криза ни се вижда страшна, то след подобен фалит - хипотетичен, разбира се, ще пеем весели песни. Франция и Германия наливат много пари, само и само Гърция да обслужва външния си дълг, независимо от думите на Меркел, че не може повече да издържа мързеливци - визира гърците.

Редактирано от Ивета
Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

Ядеш, пиеш на кредит години наред ...и така става...Даже ти опрощават част от дълговете, дават ти огромни заеми.Едва ли гърците са били толкова зле, та да взимат толкова кредити, но са били подтиквани от човешка алчност, желание за по - лесно достигане на по - висок стандарт на живота - ламтежите им са били подхранвани от западните банки... Абе защо ми се струва, че гърците са хрантутени с години - сега ще им излезе през носа, но въпреки това ще им бъде помогнато (друг е въпросът на каква цена...). Е, Гърция все пак беше съюзник на Запада, за разлика от нас.На България никой не и отпуска огромни заеми, никой не и опрощава заеми (даже ние сме опрощавали заеми на други страни). Но всяко зло за добро.В историята, когато Гърция се е въздигала, ние сме падали, а когато ние сме се въздигали, те са вървяли надолу ( така е било в повечето случаи). Дано сега да тръгнем нагоре, нямам против и гърците също да се оправят.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 7 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...