Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Центрове на осъзнаване. "Ако решава само умът, задачата не е решена вярно"


B__
 Share

Recommended Posts

Първо, искам да благодаря на Учителя. Ама много да Му благодаря.

Цитатите са от "Принципи, закони, сили и форми".

У човека има няколко центъра на осъзнаване Освен ума това са стомах, далак, слънчев сплит и сърце.

От тях умът е най-ненадежден за вземане на решения за себе си. Или да цитирам Учителя: "Ако при решението на известна задача взима участие само умът, тя не е решена вярно"

"...Само с мисъл не се решават въпросите. Като наблюдаваш човека, ти си правиш заключения за него и мислиш, че го познаваш. Докато не го почувстваш, познаването ти не е пълно. Ето защо, интуицията разрешава лесно въпросите, понеже при нея взимат участие и мисълта, и чувството. Когато в слънчевия възел, т.е. под лъжичката, изпитваш приятност, ти си на прав път. Слънчевият възел е старата столица на човешкия дух...."

"...Ако в слънчевия възел изпитваш приятност, ще знаеш, че твоето чувство е 100% вярно. В него няма изключения. И наистина, той всякога е прав..." Забележете, взема се решение на базата на физическо усещане в слънчевия сплит :)

"...Интуицията е огнище, средоточие, където се събират множество разумни същества и осведомяват човека. Те го насочват в правия път..." (Интуицията е свързана и с далака и втора чакра)

"...стомаха. Някои смесват стомаха с търбуха. Те се коренно различават. Търбухът мисли само за ядене и пиене, той не разбира живота. .... Затова, именно, мисълта се проявява чрез мозъка, а чувствата – чрез стомашния мозък, където има много ганглии. Често се говори за слънчевия възел, но той е само част от стомашния мозък..."

И пак: "Ако при решението на известна задача взима участие само умът, тя не е решена вярно".

Разбира се, Учителя само е загатнал какви са начините за вземането на правилните решения. Тогава не му е било времето да обяснява подробно за това.....а може би го е обяснил само на някои ученици...Само да кажа, че за различните хора важни за вземането на правилни решения са различни центрове на осъзнаване, но не и умът. И това е във възможностите на всеки един човек.

Edited by БожидарЗим
Link to comment
Share on other sites

Поне на мен връзката между интуицията и далака ми се струва доста необоснована. Също така е добре да се изясни коя чакра е втора. Откъде ги броиш: отгоре-надолу или обратно? Друго, което не мога да приема е свързването на слънчевия сплит с чувствата. С емоциите и астралното тяло - да, но не мога да се съглася за чувствата. Чувствата могат да се свържат със сърцето. Не знам как така може да се свежда интуицията до едно физическо усещане. Наистина ние имаме определени усещания в слънчевия сплит при по-силни емоционални състояния, особено тревога и притеснение, но интуицията е по-скоро една вътрешна увереност, която не е съпътствана от емоционални или физически усещания. Другото са вид предчувствия изявяващи се в автоматична и несъзнателна реакция на организма и могат да се свържат по-скоро с нисшия психизъм. Същият принцип е валиден и когато например някои хора усещат кога ще вали по болките си в ставите или други признаци. Тук няма никаква интуиция.

Link to comment
Share on other sites

Ако трябва да сме обективни целият стартиращ пост в тази тема е плод само на ума. Ще ми е интересно авторът да публикува своите опитности със стомашния мозък и слънчевия възел, както и със сърцето. Още по-ценно ще бъде да го сподели не със средствата на ума, а само с тези на слънчевия сплит и на сърцето.

В очакване съм.

Edited by Донка
Link to comment
Share on other sites

Както казах, Учителя не е обяснил подробно нещата. Поне засега не съм намерил подробностите в негови беседи.

Умът и думите служат за комуникация, не за вземане на решения. И горе съм изкоментирал нещата с думи. Решенията да напиша този пост съм го взел по друг начин. Не чрез ума.

Решенията се вземат, както ги е коментирал Учителя. Умът служи да ги комуникира и да ги приложи, както и да прави анализи, които могат да предизвикат нови сигнали за вземане на решения така, както Учителя ги е описал в цитираната лекция.

Надявам се тази беседа на Учителя не ви учудва. Както казва той, ние ще се учим, докато сме живи. И всеки път новото знание ще руши старото :)

Link to comment
Share on other sites

Добре де, решенията се вземат както е посочено в беседата. Но има един малък проблем. Този метод дава възможност за вземане на решения само от типа "да или не", "да го направя или да не го направя", "правилно ли постъпвам или не"... Ама в живота повечето избори изискват нещо повече от подобни решения. В живота решенията не са с да или с не. И интуицията няма да помогне ако ние не можем да обхванем възможните отговори с ума си. Ние искаме да вземем правилно решение и да, интуицията ни помага да изберем вярната възможност, но дали въобще ще се досетим за тази възможност за да можем да я включим в набора от решения между които избираме? Тук вече е необходимо нещо повече.

Edited by Станимир
Link to comment
Share on other sites

Нещото, което винаги ми е подсказвало с какъв човек си имам работа са очите му. В слънчевия сплит не съм усещал напрежение. Умът ли действа или интуицията идея си нямам, но досега не съм се подвеждал от личната си преценка за човека, с когото разговарям. Изяснявам, че не е задължително определен от мен човек като лицемер да бъде такъв и за останалите. Просто се радвам, че себе си не съм подвеждал. Последния път едно съседско дете показваше снимките от абитуриенската си на съседите от улицата. Понеже с приятелката ми бяхме на беседката, та и ние се включихме в зяпането на снимките. Момичето ме попита: "Познай коя е на добрата ми приятелка", сочейки снимка, на която е тя, заедно с още четири момичета. Посочих едно от момичетата и тя с възхищение каза: "Как позна?". Просто в очите на онова момиче се четеше, че е момиче, което става за приятелка. Вътрешно усещане помагащо ми да бъда прецизен в преценките си и по този начин да избягвам взаимоотношенията си с хора, които биха ме разочаровали.

Link to comment
Share on other sites

Не съм чела беседата, сега ще отворя и прочета, защото ме заинтригува!

Да, слънчевия сплит, или както аз имам навик да казвам "под лъжичката", което е пак някъде там :) писах вече в другата тема - много особено място. Сега разбирам, че и Учителя дава пояснения за там.

Ще пиша още, след като прочета беседата.

Link to comment
Share on other sites

Може и да не е по темата, но все пак, като споменахте слезка и други органи и се сетих за "Окултна физиология" на Р.Щайнер.

Не дава конкретни отговори откъде идва интуицията и решенията.

http://www.otizvora.com/wp-content/Rudolf%20Steiner/BG%20PDF/GA-128.pdf

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Както казах, Учителя не е обяснил подробно нещата. Поне засега не съм намерил подробностите в негови беседи.

Умът и думите служат за комуникация, не за вземане на решения. И горе съм изкоментирал нещата с думи. Решенията да напиша този пост съм го взел по друг начин. Не чрез ума.

Решенията се вземат, както ги е коментирал Учителя. Умът служи да ги комуникира и да ги приложи, както и да прави анализи, които могат да предизвикат нови сигнали за вземане на решения така, както Учителя ги е описал в цитираната лекция.

Надявам се тази беседа на Учителя не ви учудва. Както казва той, ние ще се учим, докато сме живи. И всеки път новото знание ще руши старото :)

Ами явно, че ни учудва. И не само ни учудва, ами и не желаем да се занимаваме дори с въпроси като този :) Което си личи по отговорите и "бурното" развитие на темата.

Просто всеки от нас се е обзавел с определени възгледи и въпреки че четем Учителя и дълбоко в себе си усещаме, че е вярно и т.н., но някак предпочитаме да зажумяваме за определени неща, други си ги тълкуваме така, че да ни паснат на нашите убеждения. Така е по-удобно. Хем сме "духовни", хем нещата са такива, каквито ни харесват. Успокоението е, че това е до време; просто живота ще ни потрае малко и ще ни сервира поредната подходяща задачка-закачка и така.

Link to comment
Share on other sites

Ами мисля, че има известно освобождаване, тъй като в другите теми се заговори, че, перифразирам Учителя: "Божествените мисли минават през чувствата". А това за мен е ясен пример, че истинските решения се вземат не през ума. Да, може би изникват в ума и се реализират през ума, но не се вземат от него и не идват от него :)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Благодаря на Слънчева и Лъчезарна за следващия цитат,. който видях от тях :)

......

...Много пъти вие си създавате ненужни страдания, като мислите дали сте на прав път или не. Не мислете по това! Веднъж сте дошле на земята и пиете водата, приемате въздуха, приемате светлината и се храните, вие сте на прав път. Че можете да мислите, че ходите, вие сте на правия път. От вас зависи как да мислите. И тогава, каквото чуете, това трябва да възприемете. Не се стремете всичко да възприемете. За всеки даден случай, възприемете само онова, което на вас ви приляга. Онова, което не ви приляга, то не е за вас. Има неща, които щом чуете, лягат ви добре...

Това е още от Учителя за вземането на решения :)

Ами съвсем ясни правила. Човек не трябва да мисли дали е прав или не е прав. Човек не може чрез мислене да разбере дали е прав или не е прав.

Той трябва да усети нещото дали е за него. И ако го усети, то е за него и няма какво да го мисли.

90% от хората могат да вземат правилните решения като чуят нещата и усетят дали им прилагат. Но трябва да ги чуят. Да са изказани към тях в думи като въпрос или покана от други хора. За да може да се чуе и усети какво приляга. Какво е личното решение за човека.

Затова не мислете. Карайте другите хора да ви предлагат нещото и се оставете да го усетите. Може да го усетите веднага като моментен проблясък, веднага като усещаме, а може да го усетите цялостно след няколко дена. Но важно е предложението да идва извън вас, за да не се бърка умът с постоянната вътрешна дискусия правилно/неправилно.

П.С. А и заглавието на беседата е много важно "Недейте се грижи за живота си". Ако прочетем пак цитата, то излиза, че това, което ни трябва в живота, ще го чуем, ще разберем дали ни приляга и тогава ще го приемем. Всяко планиране на ума какво ни трябва в живота ни, какви да са ни целите ни и т.н. е излишно.

А пък този друг цитат показва доколко имаме свободен избор. Символиката глава и крак показва връзката между жовота на човека и Божествената Вола:

"...„Не се грижете за живота си.“ Човек не трябва да се грижи, но трябва да мисли. Животът на човека е строго определен. Ще се запитате дали е вярно това или не? Да, ето бъдещето на моя крак е строго определено от разумността на моята глава. Каквато е главата, такова ще бъде състоянието и на моя крак. Ако главата на човека е малко неразумна, такова ще бъде състоянието и на неговия крак. Това показва, че както кракът принадлежи като уд на един организъм, така и вие принадлежите на един организъм. Ако кракът почне да се грижи какво ще бъде неговото бъдеще, това показва, че той се индивидуализира, иска да живее самостоятелен живот. Какъв живот може да има един крак? – Кракът глава няма, ръце няма, стомах няма, той очаква всичко на готово. Той само се движи от едно място на друго, но стомахът трябва да смели храната, дробовете трябва да я пречистят и най-после тази пречистена храна да се изпрати на мозъка да работи...."

Edited by БожидарЗим
Link to comment
Share on other sites

Божидаре,интересни мисли споделяш от днешната беседа,ама защо не си я посочил по-ясно,та всеки,който би се заинтересувал да може да я прочете също.

Беседата е тук .От нея е днешната мисъл за деня.Заглавието на беседата,за което пишеш в мнението си,всъщност е стих от ев.Лука(гл12,стих 22).

По основната тема,в която сме мисля,че умът и сърцето не следва нито да се противопоставят,нито да се фаворизират едното за сметка на другото.Само хармонията между двете ,дава възможност на човека да бъде успешно проявила се душа.Всъщност постигането на тази хармония е задача на всеки човек.Съвременното човечество е развило ума,но за сметка на сърцето.Учителят много говори за това в беседите си.Но именно в посока хармония ,а не противопоставяне.

Edited by Розалина
Link to comment
Share on other sites

В друга тема заговорихме за това доколко вредни и объркващи са разните методи за духовно освобождение. Аз казах нещо колко 90%. В интерес на истината всяко объркващо нещо може да не е объркващо, ако се знае причината за объркването и се знае как да се решава правилно.

И изборът на духовен метод опира до вземането на решения. Механизмът за духовно и материално решение е един. И ако някой взема материалните си решения по правилния начин, то всичко при него ще е духовно. Сега ще се види защо е така.

Има общо взето около 16 светли сили, 16 групи на светлината, 16 Божества, които "подшушват" духовни истини и идеи на хората. Христовото съзнание е една от тези групи. Това става постоянно, чрез мисли, околни обстоятелства и т.н. Става денем, става и нощем, докато спим. Затова Учителя казва, че докато спим, ние учим.

А този хор, макар и светъл, е една голяма обърквация в главите и може да изглежда много противоречив и объркващ. Особено, ако човек е решил да комбинира методи. Например Минерва казва "реши семейните си проблеми", а Лакшми казва "отдели се от семейството, за да получиш просветление". И човешкият ум поради своята дуалност решава, че едно от тези две неща е лошо. А може и двете да не са неговите решения. А пък като краен резултат всички тези послания са оплетени в неразбираема смесица от илюзиите на ума.

Как може да се вземе правилното решения кой глас да се следва? Чрез Бог в себе си. Както Учителя казва, Бог се намира вътре в мен. И това е най-високият Бог, който като сила и разум е по-високо от всичките 16 групи на светло осъзнаване.

Но понеже Бог в мен е толкова високо, то той не може да ми говори с думи. Той ми говори с чувства и усещания, защото чувствата са най-високо развитито нещо у човек. Както казва Учитекя "всяко познание минава през чувствата". Астралът на човека е развит до 7-мо подниво Атма. Астралът е развит до своето най-високо подниво Атрма. Менталът на човека е развит само до своето 4-то подниво Кама Манас. Затова възприемаме Единия Бог не чрез думи, а чрез чувства.

Затова Най-Високият, Единия Бог, може да се усети само вътре в човека чрез чувствата. ЧУвствата са вътрешни за човека, а умът е външен. Както казва Учителя, умът е едно "радио", което хваща всичко наоколо, каквото трябва и не трябва да хваща. Ще можем да възприемем Бог чрез ума, само ако постигнем "разума", както кава Учителя. А това много малко човешки същества го могат сега.

Затова, както е изложено в началото на темата, истинските решение, вкл. и това кой духовен метод да избереш се вземат през чувствата, идват вътре в тялото. Могат да бъдат дори физически усещания.

Затова всяко решение, което е взето вътре в себе си, е правилно и независимо дали се отнася за материални неща или не, то идва от Единия Бог и е духовно.

Edited by БожидарЗим
Link to comment
Share on other sites

Същото, което казваш за астралното тяло, може да се каже и за етерното, и за физическото тяло. Човек не развива тези тела в настоящия етап от еволюцията си. Но всичко това не означава, че тези тела са еднакви при различните хора. Хората които се хранят здравословно имат физически и етерни тела съставени от по-чиста материя. Хората, които са емоционално уравновесени и имат светли и неегоистични желания привличат в астралните си тела по-одухотворени и светли елементи. Всичко е индивидуално и твърдения, че хората са развили астралните си тела до седмо подниво не казват нищо. Егоистът е толкова далеч от нужната чистота на астралното му тяло. Освен това тази чистота се определя до изключително голяма степен от мислите. Е как може тогава да се разделя едното от другото и да се твърди, че астралното тяло на човека му предоставя някакви изключителни възможности? Не, откакто човек е започнал да мисли вече е невъзможно да се говори за чистота и възвишеност на астралното тяло без това да важи и за менталното. Двете са част от едно съзнание.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Първо, искам да благодаря на Учителя. Ама много да Му благодаря.

Цитатите са от "Принципи, закони, сили и форми".

У човека има няколко центъра на осъзнаване Освен ума това са стомах, далак, слънчев сплит и сърце.

От тях умът е най-ненадежден за вземане на решения за себе си. Или да цитирам Учителя: "Ако при решението на известна задача взима участие само умът, тя не е решена вярно"

"...Само с мисъл не се решават въпросите. Като наблюдаваш човека, ти си правиш заключения за него и мислиш, че го познаваш. Докато не го почувстваш, познаването ти не е пълно. Ето защо, интуицията разрешава лесно въпросите, понеже при нея взимат участие и мисълта, и чувството. Когато в слънчевия възел, т.е. под лъжичката, изпитваш приятност, ти си на прав път. Слънчевият възел е старата столица на човешкия дух...."

"...Ако в слънчевия възел изпитваш приятност, ще знаеш, че твоето чувство е 100% вярно. В него няма изключения. И наистина, той всякога е прав..." Забележете, взема се решение на базата на физическо усещане в слънчевия сплит :)

"...Интуицията е огнище, средоточие, където се събират множество разумни същества и осведомяват човека. Те го насочват в правия път..." (Интуицията е свързана и с далака и втора чакра)

"...стомаха. Някои смесват стомаха с търбуха. Те се коренно различават. Търбухът мисли само за ядене и пиене, той не разбира живота. .... Затова, именно, мисълта се проявява чрез мозъка, а чувствата – чрез стомашния мозък, където има много ганглии. Често се говори за слънчевия възел, но той е само част от стомашния мозък..."

И пак: "Ако при решението на известна задача взима участие само умът, тя не е решена вярно".

Разбира се, Учителя само е загатнал какви са начините за вземането на правилните решения. Тогава не му е било времето да обяснява подробно за това.....а може би го е обяснил само на някои ученици...Само да кажа, че за различните хора важни за вземането на правилни решения са различни центрове на осъзнаване, но не и умът. И това е във възможностите на всеки един човек.

 

Поне на мен връзката между интуицията и далака ми се струва доста необоснована. Също така е добре да се изясни коя чакра е втора. Откъде ги броиш: отгоре-надолу или обратно? Друго, което не мога да приема е свързването на слънчевия сплит с чувствата. С емоциите и астралното тяло - да, но не мога да се съглася за чувствата. Чувствата могат да се свържат със сърцето. Не знам как така може да се свежда интуицията до едно физическо усещане. Наистина ние имаме определени усещания в слънчевия сплит при по-силни емоционални състояния, особено тревога и притеснение, но интуицията е по-скоро една вътрешна увереност, която не е съпътствана от емоционални или физически усещания. Другото са вид предчувствия изявяващи се в автоматична и несъзнателна реакция на организма и могат да се свържат по-скоро с нисшия психизъм. Същият принцип е валиден и когато например някои хора усещат кога ще вали по болките си в ставите или други признаци. Тук няма никаква интуиция.

В отговор на централната тема и на коментара, на мен връзката между интуиция и вътрешни органи ми се струва добра, защото аз винаги разчитам на моята интуиция, се обаче идва проблемът, ако си бил в секта и са ти промили мозъка, че тази интуиция ти я имаш и можеш да я запазиш, само ако изпълняваш волята на Бога, за да си близо до него трябва да се откажеш от всичко земно, за да не се отдалечиш от него чрез лошите си човешки мисли, да не го изгубиш. Трябва да се откажеш от себе си!!! И така ти се отнема едно от най-съкровените неща - интуицията, а ти не искайки да се откажеш от себе си, си се прилепил към сянката на този , който си бил, преди да ти изпият мозъка, но се оказва, че това вече не си ти. Тогава си изгубен напълно.

Link to comment
Share on other sites

В друга тема заговорихме за това доколко вредни и объркващи са разните методи за духовно освобождение. Аз казах нещо колко 90%. В интерес на истината всяко объркващо нещо може да не е объркващо, ако се знае причината за объркването и се знае как да се решава правилно.

И изборът на духовен метод опира до вземането на решения. Механизмът за духовно и материално решение е един. И ако някой взема материалните си решения по правилния начин, то всичко при него ще е духовно. Сега ще се види защо е така.

Има общо взето около 16 светли сили, 16 групи на светлината, 16 Божества, които "подшушват" духовни истини и идеи на хората. Христовото съзнание е една от тези групи. Това става постоянно, чрез мисли, околни обстоятелства и т.н. Става денем, става и нощем, докато спим. Затова Учителя казва, че докато спим, ние учим.

А този хор, макар и светъл, е една голяма обърквация в главите и може да изглежда много противоречив и объркващ. Особено, ако човек е решил да комбинира методи. Например Минерва казва "реши семейните си проблеми", а Лакшми казва "отдели се от семейството, за да получиш просветление". И човешкият ум поради своята дуалност решава, че едно от тези две неща е лошо. А може и двете да не са неговите решения. А пък като краен резултат всички тези послания са оплетени в неразбираема смесица от илюзиите на ума.

Как може да се вземе правилното решения кой глас да се следва? Чрез Бог в себе си. Както Учителя казва, Бог се намира вътре в мен. И това е най-високият Бог, който като сила и разум е по-високо от всичките 16 групи на светло осъзнаване.

Но понеже Бог в мен е толкова високо, то той не може да ми говори с думи. Той ми говори с чувства и усещания, защото чувствата са най-високо развитито нещо у човек. Както казва Учитекя "всяко познание минава през чувствата". Астралът на човека е развит до 7-мо подниво Атма. Астралът е развит до своето най-високо подниво Атрма. Менталът на човека е развит само до своето 4-то подниво Кама Манас. Затова възприемаме Единия Бог не чрез думи, а чрез чувства.

Затова Най-Високият, Единия Бог, може да се усети само вътре в човека чрез чувствата. ЧУвствата са вътрешни за човека, а умът е външен. Както казва Учителя, умът е едно "радио", което хваща всичко наоколо, каквото трябва и не трябва да хваща. Ще можем да възприемем Бог чрез ума, само ако постигнем "разума", както кава Учителя. А това много малко човешки същества го могат сега.

Затова, както е изложено в началото на темата, истинските решение, вкл. и това кой духовен метод да избереш се вземат през чувствата, идват вътре в тялото. Могат да бъдат дори физически усещания.

Затова всяко решение, което е взето вътре в себе си, е правилно и независимо дали се отнася за материални неща или не, то идва от Единия Бог и е духовно.

Искам да благодаря на Божидар Цендов за тези размишления. Четейки осъзнах нещо важно, което е от голяма ползва в моите търсения.

Link to comment
Share on other sites

Благодаря, че ме върнахте към тази тема - и аз имах опитности с това.

Затова, както е изложено в началото на темата, истинските решение, вкл. и това кой духовен метод да избереш се вземат през чувствата, идват вътре в тялото. Могат да бъдат дори физически усещания. 

 

Божидаре и всички останали, които следвате тези физически признаци, имайте предвид, че те могат да бъдат много подвеждащи, до опасни за вашето и на вашите близки здраве! Без участието на ума, който трезво да прецени обстоятелствата, да анализира обективно и да даде безпристрастно мнение, физическите и емоционалните показатели са като отприщен бент. 

 

Кое ме кара да мисля така: 

- Нарушаване на хормоналния баланс може да бъде предизвикано от неправилно хранене, претоварване, безсъние, естествени физиологични процеси, характерни за определена възраст, дори от резки промени и екстремни ситуации в климата, дехидратация, слаба физическа активност, хипоксия и куп още фактори - това е всеизвестно. 

 

- Нарушаването на хормоналния баланс предизвиква разклащане на физическото равновесие и особено зле се отразява на емоционалната стабилност. Дали подозирате колко е лесно да се поддадете на това физическо и емоционално състояние и ако умът не е буден и обективен, да се вкарате в един страшен филм. Нещо повече, със страховете си да превърнете този филм в реалност?

 

 

Така че - нито САМО  умът,  нито  САМО  емоциите са център на осъзнаването... 

Link to comment
Share on other sites

Наистина хората са различни. Въпросът е умът да се използва по предназначение - да анализира. Но пък не може да се промени мисленето само с мислене. Хората виждат и осъзнават чрез преживявания и породените от тях чувства. 

 

Хормоналният баланс и т.н. стрес. Стресът променя хормоналния баланс и след някое време организмът се "адаптира" към известната липса на баланс и се пораждат емоционални блокажи и не съвсем истинско виждане на действителността. Виждат се заплахи, страхове, нереална оценка. 

Тоест хормоналния дизбаланс влияе и на работата на ума :) Нищо не гарантира, че умът ще е обективен при хормонален дисбаланс. 

 

Но реалноновите чувства идват от нови преживявания и умът става по-добра машинка за анализ. Но всичко се върти в хормоналния баланс: преки опити на хормоналната система да създава баланс, биофидбек за липса на баланс, нови опити и всичко е вкръг. 

Реалността е новите преживявания, които си позволяваме. 

 

Разкажи повече за твоите опитности, ще е интересно. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...