Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Осъзнато сънуване


Recommended Posts

Здравейте,

статия: Изкуството на Осъзнатото Сънуване

Като бях малък имах няколко случая на осъзнато (ясно) сънуване. На английски се ползва терминът "lucid dream". Отговори на някои често задавани въпроси (FAQ - англ.) относно осъзнатото сънуване можете да намерите - например ТУК. Накратко, осъзнат сън е този, в който разбирате/осъзнавате, че сънувате по време на самия сън. На по-напреднал етап е възможно въздействие върху околната среда в съня, инкубиране на сънища (с избрани предварително места, хора и състояние) по желание, разговор с вътрешния психолог/висшата същност, срещи с духовни водачи, лекуване на страхове, решаване на житейски проблеми, отговори на трудни въпроси и други.... Мисля че тази тема има пряка връзка с темите: Силата на мисълта, Що е съзнание и съзнателен живот, Що е реалност, Основни форми на страх.

Имали ли сте подобни опитности?

Можете ли да контролирате своите сънища и да сте съзнателни по време на тях?

А въобще има ли смисъл човек да се учи да го прави?

Поздрави,

Иво

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Здравей, Иво!

В интерес на истината ми се е случвало. Дори съвсем наскоро. Доста вълнуващо е да осъзнаваш, че спиш и в същото време да се наблюдаваш отстрани. Не знам дали това е осъзнато сънуване и дали мога да контролирам нещо в този процес. Но поне е интересно. Би ми се искало да разбера повече.

Да ти е слънчево,

Веси

Link to comment
Share on other sites

Може би само с желанието си оставаме. Смятам, че е невъзможно да си програмираме съня. Това е толкова лично изживяване. Толкова съкровенно. Ако през деня, слагам маската на такава каквато трябва да съм, то през времето в което сънувам съм си Аз.

Няма грим, няма извинения.

Не мисля, че има такова осъзнато сънуване.

А относно това, че излизам и се наблюдавам.....прилича на медитация. Веднъж опитах, но съм прекалила с дишането, доста съм изплашила хората.

:))))

Link to comment
Share on other sites

Осъзнат сън съм имала само веднъж, преди години...

Много полезно се оказа ясното съзнаване, че това е сън. В моят случай ми помогна, внасяйки успокоение, понеже сънувах природно бедствие. Усещането е сякаш вишето ни Аз ни помага да преодолеем страха и да дадем най-доброто от себе си.

:yinyang: Труден е процесът по овладяване на съня, ако изобщо е възможно това да става съзнателно и целенасочено. При мен беше повече резултат на случайност.

:feel happy:

Link to comment
Share on other sites

За мен съня е като храната. Без него и ако не е в достатъчно количество не мога.

Когато спя си общувам :), не че помня нещо :), но когато ме питат разни неща си отговарям съвсем смислено. Това е много далеч от осъзнато сънуване, но има практики, с които можеш да сънуваш или да насочиш съня си в определената от теб посока. Също има много практики, с които човек може да разбере дали в даден момент сънува. Ако той сънува и разбере, че сънува - ето това е осъзнато сънуване.

Ако картините се сменят бързо, толкова бързо, че погледнеш на една страна и видиш една картина, завъртиш се само за миг, а картината се е сменила, значи сънуваш. Ако сънуваш твой познат и лицето е негово, но тялото му не е или това с което се занимава не е привично за него със сигурност сънуваш.

Много се забавлявахме на един мой сън. Баба ми имаше яхта, която спечели от тотото. И ние, понеже в къщи правехме ремонти, тръгнахме да се притесняваме, че ще трябва да се прави кухня, няколко бани и други такива смешни неща.

Когато разбереш колко абсурден е съня ти, докато спиш и все пак не се събудиш, и станеш съзнателен - това е осъзнато сънуване или първите стъпки към него. :angel:

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Една от малкото книги, а може би и единствена, по въпроса за осъзнатото сънуване от научна гледна точка на български е Светът на осъзнатото сънуване от Стивън Лаберж и Хауърд Рейнголд. Не съм я чел още, но планирам скоро.

Докторът по психофизиология Стивън Лаберж (Ph.D Stephen LaBerge) е световно признат авторитет и лектор, както и един от пионерите изследователи на осъзнатото сънуване в научна среда - към Станфордския Университет (Stanford University). През 1987-1988г основава Институт по Осъзнато Сънуване (Lucidity Institute). Основната му цел е да популяризира и да помогне на хората да разберат що е осъзнато сънуване, как се постига и как помага в живота. Една от първите крачи е човек да се научи да си спомня сънищата сутрин и да ги записва в дневник.

Link to comment
Share on other sites

Да това е твърде любопитна тема .

Въпросът който си поставя беше - дали ни се е случвало ?

Ми от време на време .... Замислял съм се доста по темата . Тя е твърде любопитен въпрос за изучаване в езотериката .

Според мене , мисля , че човек много трудно би контролирал сам сънищата си по редица причини . Мисля , че случайните поглеждания в осъзнатите сънища вече ги имат доста хора , но струва ми се , че те се конролират от нашите духовни помагачи и учители . С цел да ни обърнат внимание за важни моменти от нашия живот . Така поне мисля .

Лично на мене ми си е случвало да имам различни сънища и след " обилно " ровичкане из окултната литература съм стигал до доста интересни изводи ....

Сънищата в които има сянка , са от астралния свят и се наблюдава интересно явление - човек може по светлосенките да разбере дали е "изгрял " космическия ден и кога . Чувал съм , че виденията от Духовния свят са винаги пълни със светлина ... като слънчев ден на плажа , с тази разлика , че никъде няма сянка . Един вид " слънцето грее " от горе и изотвътре " , ако мога така да се изразя . Сигурно е много красиво - не те заслепява светлината идваща от всякъде с един и същ интезитет и колкото и до го търсиш то... слънцето го няма . Не ми си е случвало , но много бих искал .

Чувал съм , че по напредналите окултисти се учат по време на сън за невидимата механика на световете стоящи над физическия . Някой има ли опитности в тази насока ? Да сподели с нас , ще е интересно предполагам .

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Чета сега книжката на Лаберж и съм много впечетлен. Идеята за будността на съзнанието развита в нея (а и в други източници за ОС), според мен напълно пасва на това, което дава Учителя Беинса Дуно на учениците си. Принципа е този: ако човек се научи да бъде максимално буден във физическия си живот, може да постигне същото и по време на сън. И обратното също е вярно. Каквото е горе това е и долу – гласи херметичния закон. Превеждам: каквото ни се случва в “будно” състояние, отношенията ни, подхода ни, подобно е и в сънно състояние. Следователно ние можем да се учим, да работим върху характера си насън. За тази цел обаче ни трябва будност. Ето защо във всички Школи развиват качеството будност на съзнанието. Като една от целите на духовните практики е да се постигне непрекъснатост на съзнанието – да си буден докато си буден, да си буден докато спиш, докато се храниш и т.н. Това може би звучи трудно за разбиране, но запознатите знаят за какво става въпрос.

Интересен е въпроса защо ни е да се учим на “осъзнато сънуване” и какво би ни допринесло това. Ще отговоря накратко на базата на малкото ми изследване главно базирано на прочетеното от Лаберж, както и на собствените ми ограничени малки опити и наблюдения. Осъзнатото сънуване би ни помогнало да:

 • променим и одухотворим мирогледа си
 • да разберем по-добре себе си
 • да се изправим срещу страховете си и да ги трансформираме в ценни качества на характера
 • да изпълним желания, които биха били пагубни за нас през деня. Примерно – отказване от пушенето, алкохола, наркотиците, чрез задоволяване на това желание насън вместо наяве и така малко по-малко да отказване от тези вредни навици наяве и после насън.
 • трансформиране и по-дълбоко разбиране на сексуалността
 • изследване на нашето подсъзнание, излседвайки сънната реланост
 • пътуване до всяка точка на сънната вселена, изследвайки и преоткривайки себе си
 • изработване на ценни качества на характера, които да използваме в “будния” си живот
 • репетиране за “будния” живот подобрявайки качественото изпълнение на дневните ни задължения. Имаме проблеми с говорене пред хора? Защо да не репетираме първо насън, там където ние създаваме всичко и няма защо да се страхуваме? Бизнес, спорт, учене, среща с партньор, изработване на нови сензомоторни навици, промяна на характера, справяне с трудна житейска ситуация ... всичко изпробвайте първо тук, помислете, огледайте го от всички ъгли и после го приложете в “будно състояние”. “Действията плод въображението създават инервация в мускулите, напомнящи на възникващите при реланото изпълнение на същото действия” ... са открили психолозите.
 • справяне с тревожността – бич на нашето всекидневие
 • развиване на самоувереност
 • проектиране и създаване на позитивно бъдеще
 • творческо решаване на проблеми: открийте отговора на труден въпрос, помислете върху новата си книга или сайт, потърсете вдъхновение и идеи, попитайте висшия си аз как да постъпите, създайте си магическа сънна лаборатория и вземете за консултант Айнщайн или някой духовен водач, подобрете творческото си мислене, докоснете се до неизразимото знание
 • мисловно моделиране: моделирайте тук проект, създайте компютърна програма, моделирайте проблемна ситуация и нов подход към нея
 • преодоляване на кошмарите чрез изправяне срещу страха. Когато осъзнаете, че спите ще знаете, че тези кошмари не могат да ви навредят. Попитайте ги какво искат от вас? Защо ви плашат? Какъв е урока, който трябва да научите? Излъчете любов и разбиране към тях.
 • подобряване на здравето
 • изправяне срещу ефекта на сянката; обединяване на противоположните части в нас
 • дорършване на дела, за които нямаме възможност в “будния” свят... с цел емоционално пречистване и израстване
 • добиване на психическа увереност и гъвкавост
 • изследване на различните видове реалности
 • духовно израстване ...

предполагам, че този списък може да се увеличава още...

Дали не трябва осъзнатото сънуване да бъде естествен процес, който да се случва спонтанно? И да и не според мен. Бих отговорил така: вие всеки ден се храните, мислите ли че знаете как да се храните? Храненето е една естествена нужда на организма, точно както сънуването. Това че всеки ден се храним значи ли, че сме съзнателни за този процес, разбираме ли го и използваме ли го по най-ползотворния начин? Същото е и със сънуването според мен. Така или иначе се храним и спим, защо да не го правим осъзнато? Всяка вечер ние влизаме в света на сънищата и там се случва нещо. Защо да не сме съзнателни за този процес? Повече от една трета от живота ни прекрваме в спане. Трябва ли наистина да “проспим това време”? Можем ли вместо това да го използваме за израстването ни като човешки същества, за по-доброто разбиране на нас самите и на реалността около нас, за духовната ни еволюция? Вие кажете. :)

Link to comment
Share on other sites

Привет :)

Това е наистина интересно, но трябва човек да е много внимателен.

Всичко в живота е борба и е добре когато излезеш на арената да знаеш какво може да загубиш.

Иво е изброил много от нещата, които биха донесли полза от ОС, но е добре да се изброиат и "вредите" които могат да бъдат нанесени.

Лично аз познавам хора с особено тежки травми след подобен род занимания. :( Е, причината никога не е само една, но БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ!

:yinyang:

Link to comment
Share on other sites

Здравей Антикал,

Живота е война за войнът, любов за влюбения, изпълнен с кошмари за страхливия, и училище за Ученика. Все пак мисля че си прав, трябва наистина да се внимава и да се проучи въпроса първо интелектуално по възможност и после човек да реши дали иска да опита. Затова и отворих темата. Предпазливостта (но не страх) никога не е излишна особено за подобен род практики. Най-добре е ако някой, който има повече личен опит да сподели, за да се поучим. Но даже и да не се намери такъв, малко теория мисля ще ни бъде от полза. А нека всеки сам да реши дали да се заинтересова повече от въпроса и дали да опита.

Моите прочувания в научната литература и интернет по въпроса не показват опасност от вреда. Все пак бъдете внимателни, тъй като феномена не е добре проучен от научна гледна точка и може би тепърва ще се откриват много нови зависимости между сънуването и будния живот. Промяна на мирогледа - да, но пряка опасност за физическото и психическото здраве - не съм чувал нито срещал в малкото научна информация, която съм намерил по върпоса. Въпреки че наскоро прочетох за един случай, при който човек сънува, че има проблем с корема и после му се появява язва. Интересно дали това е вид предупреждение (от подсъзнанието) да си пази корема или действието в съня е довело до проблем в будната реалност. Това тепърва трябва да се изследва. (из разговор между Stepen Laberge и немския пионер в осъзнатото сънуване Paul Tholey)

Опасност може би може да има при хора с лабилна психика и сериозни проблеми още преди самото практикуване, но не и непосредствана опасност от самото практикуване при здравия и нормален човек. Поне аз не съм чувал за такива случаи. Може би ти би могъл да споделиш какво се е случило с твоите познати, за да внимаваме всички. Основното, за което трябва да се внимава според мен е осъзнатото сънуване да бъде част от един процес на израстване и лекуване, а не самоцел. Може би ако е самоцел тогава е опасно. Трябва всеки да изследва подбуди си за това честно и открито пред себе си. Поне аз така се опитвам.

Поздрави,

Иво

Link to comment
Share on other sites

Привет отново,

Не исках да прозвучи песимистично. :)

Всеки има свободната воля да търси и да се развива. Като споменах "борба" и "арена" предния път, мисля че не използвах най-точните понятия. Нищо чудно пред очите ви да са се мернали "гладиатори от древен Рим" :) Е, нямах това предвид.

Мисля, че в любовта, учението и войната - борбата е изразена по различен начин но навсякъде присъства - къде с другите, къде със себе си. Може би неяснотата идва от това, че "борба" не е точния термин :rolleyes: Просто не се сещам друг по-точен в момента :P

Личната сила на всеки е различна и не винаги човек може да прецени дали преодоляването на даден проблем е по силите му. Та от тази гледна точка малко предпазливост /не страх :)/ би била от полза, още повече при липсата на учител.

Като се замислим около 1/3 от времето си прекарваме в сън и познаването на това състояние може би, може да помогне много, но едва ли е толкова просто. Нека погледнем как едно новородено опознава света. На него са му нужни няколко години за да научи основните правила и при това са му отредени 2-ма наставници, които го обичат като част от себе си. ......

А относно отрицателните влияния аз знам за 2 случая. В единият нямаше последици. По-скоро преживян стрес от особеното състояние на тялото и духа. А в другия, за който не смея да твърдя, че имено тези практики са били причина, има съмнения за шизофрения. Тук става въпрос за много чувствителна натура.

Link to comment
Share on other sites

Личната сила на всеки е различна и не винаги човек може да прецени дали преодоляването на даден проблем е по силите му. Та от тази гледна точка малко предпазливост /не страх :)/ би била от полза, още повече при липсата на учител.

Езотеричната наука твърди, че на никой не му се дава раница по-голяма от колкото може да вдигне. Когато човек е узрял за дадена практика или път всичко идва от само себе си - подходящите книги, подходящите хора, а и в духа на темата - подходящите сънища и всичко това в подходящото време. А по въпроса за учител, който няма Учител да му мисли. :P Добре е наоколо да има поне човек с опит ако не Учител. Въпреки, че в дебелите книги се казва , че даже и човек да не е неправил съзнателен избор за Учител и да не е избрал даден Път, има невидими пазители (нещо като мини-учителчета, някъде ги наричат ангели-хранители :P), които го подкрепят, особенно ако е от будните деца на Природата. Още повече, че се твърди, че не ученикът избира Учителя, а Учителят избира учениците си. Но това е друга тема. Както се казва в Кибалион: "Устните на Мъдростта са затворени освен за ушите на разбирането".

Разбирам какво имаш предвид за личната сила и за предпазливостта. Аз също като теб бих препоръчал на всички да внимават и добре да проучат въпроса. Просто казах основните аргументи, които могат да провокират размисъл и интерес в търсещите. Осъзнатото сънуване е просто една от многото врати към себепознание и израстване. Ако е съчетано с всекидневна духовна практика би могло да бъде много по-полезно според мен т.е. да бъде част от един всестранен процес за облагородяване на сърцето, осветляване на ума и разгръщане качествата на човешкия дух. Все пак всеки сам носи отговорност за собствените си действия и бездействия.

Та след като вече мисля уточнихме това малко недоразумение и предупредихме "спящия" читател, може би е време да кажем какви методи има за индуциране на осъзнато сънуване. Някой има ли опит или чел ли е по въпроса? По принцип най-добре е човек с опит да ни обясни, но ако не, можем да продължим с теорията и сами (желаещите и готовите) да правим малки опити. Може би преди да кажем за методи е добре да помислим за отличителните черти на сънната реалност: освен, че тогава обикновенно не сме съзнателни, какви са чертите на съня? каква е вътрешната ви реалност спрямо сънната? какви мисли и чувства ви минават? какви действия предприемате? каква форма имат предметите около вас? с какви ситуации се сбъсквате? Може и да не споделяте кокнретни сънища, а просто да споделите обобщени резултати от вашите наблюдения и размисли.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Незнам дали това е някакъв опит в областта, но през живота си няколко пъти ми се е случило да сънувам кошмари и почти всеки път съм се събуждал умишлено, малко след като съм осъзнал, че сънувам. Иначе сън, чието протичане съм осъзнавал постоянно не мисля че съм имал. Въпреки това мисля, че те са сънища със специално предназначение и насоченост, но за това - тези които го изпитват - да си блъскат главата :harhar: . :)

Link to comment
Share on other sites

Привет

Много рядко ми се е случвало да сънувам и да не осъзнавам това,но това че съзнавам че сънувам не ми се струва толкова странно и неестествено

За мене истинско предизвикателство би било да мого да контролирам съня си.

Да концентрирам вниманието си към някоя тема през деня и да сънувам на тази тема през ноща

Ще бъде доста интересно ако някой има опит и е постигнал нещо в тази посока моля да го сподели с мен

Намерих статия в едно списание "Лечебни тайни" темата на броя е съня ще препиша статията предполагам че ще ви хареса

"Диалог е подсъзнанието

Как да запомним съня си ?

Макар и в общи линии, всички сме в състояние да резберем сигналите, които ни изпраща през нощта нашето подсъзнание. Като начало трябва да се научим да запомняме нашите сънища.

Първо си кажете:днес аз ще запомня това, което сънувам. Напишете тези думи на лист и мислуно ги повторете, заспивайки с твърдито убеждение, че така и ще стане.Правете това срущу почивни дни, за да се събудите по естествен начин. Главният враг на летящите съновидения е будилникът

Когато се събудите, не скачайте то леглото.Тстанете известно време в позата, в която сте се събудили, това ще ви помогне да си спомните последния сън.Освен това движението стимулира мозъка:Той се включва в работен режим и сънищата отлитат като утринна мъгла при изгрев слънце. Така че отпуснете се и позволете на мислите си спокойно да плуват назад към усещанията и образите на съня. Останете за малко там, облечете с думи основните образи и ги запишете в предварително приготвената тетратка

спомнете си всичко, което можете, стараейки се да запишете своите сънища колкото се може по подробно. Задавайте си въпроси като първокласник:какво има на картинката?какво правят те?Как са облечени?...Понякога някой на пръв поглед невзрачен детайл може да се окаже ключът към целия сън. Пример появата на майката може действително да означава вашата майка и нещо, свързано с нея, но може ад символизира и друга фигура, която извиква у вас подобни чувства или се отнася към вас мойчински

Понякога сънят поднася нашите потиснати проблеми в пеувеличен вид, за да привлече вниманието ни кам тях. Ако непрекъснато се стремите да не забелязвате недостатъците на своято фигура, именно сънят може да насочи вниманието ви към тях

Дайте си сметка какво се чувствате по време на съня уплаха, радост , гняв, учудване. Кога и къде в ежедневния живот вие изпитвате подобни чувства? Дали нещо отсъбитията, чувствата и мислите от вчерашния ден не е провокирало този сън? Това може да се окаже най- краткият път към тълкуването.Така че анализирайте съня.Може би разяреният бик означава вашия избухлив мъж или началник?Зпочнете с най-близките и прости варианти е едва след като ги отхвърлите, търсете по сложни.

Вие може би сте забелязали, че в сънищата се повтарят все едни и същи образи Към тях трябва да се отнасяте внимателно. Анализирайки сънищата си , вие опознавате и най- дълбоките кътчета на своето подсъзнание, намирате невороятен изход от проблемите, Ако често сънувате мечки, това може би е ваша вътрешна сила, чрез която бихте могли да се справите с даден проблем. Ако вие храните тази мечка и не се страхувате изходът ще бъде наистина положителен."

Link to comment
Share on other sites

ами какво да кажа за сънищата нямам голям опит, но знам,че най-обичам да сънувам как летя и го сънувам често. така се чувствам щаслива :hmmmmm: това е от мен за сега чао

Link to comment
Share on other sites

Много рядко ми се е случвало да сънувам и да не осъзнавам това, но това че съзнавам че сънувам не ми се струва толкова странно и неестествено.

За мене истинско предизвикателство би било да мого да контролирам съня си.

Да концентрирам вниманието си към някоя тема през деня и да сънувам на тази тема през ноща.

Здравей Таня,

Да помниш съня си все още далеч не означава, че си в осъзнато сънуване. Осъзнато сън е този, в който ти съзнаваш, че спиш по време на самия сън, т.е. съзнанието ти е будно, аналитичние ти процеси са активни, знаеш в самия сън че ти си Таня, родена си еди си кога, живееш в еди кой си град и държава, и сега всичко наоколо е просто сън, а твоето тяло сладко спи в леглото си. При постигане на такава яснота на съзнанието почва истинското осъзнато сънуване. Преди това е просто наченки и опити, което е добро начало все пак.

Контролирам не е точната дума, въпреки че и контолът е възможен в известна степен.

Поздрави,

Иво

Link to comment
Share on other sites

Приветр, Иво

Да съгласна съм че думата контролирам не е на мястото си.

По принцип за мен тя е нещо като думата манипулирам и много не ми допадат :hmmmmm:

Това което се исках да кажа е че се опитвам преди сън да насоча вниманието си на някаква тема и да сънувам развръзката през ноща. :rolleyes:

Съгласна съм и с това че да помниш съня си не означава че по време на сън

помниш кой си.

Когато сънувам много рядко не си давам сметка че това съм аз

Странно е чувството дори когато се събуждаш чувстваш се едновременно изморен и бодър трудно ми е да го опиша но е интересно то е сякаш носиш емоции от друга реалност, а може би е така

То е като да гледаш филм и да виждаш себе си там B)

Друг е въпроса че има периоди в които дори не си спомням сънищата :(

Но пък има периоди в които дори не ми се е налагало сериозно да се концентрирам на дадена тема за да я сънувам ставало е някакси но не мога да си обясня как точно

Сега се опитвам да го постигна съзнателно и това май е грешка

Възможно е по този начин да пренебрегвам нещо важно

Може би на нас хората това ни е основната грешка винаги търсим някакво логично обяснение

То е като да изследваш определен животински вид без да си даваш сметка че е възможно в следствие на намесата и контрола които се опитваш да създадеш всъщност да променяш поведението да определените същества.

За сега чао :thumbsup2:

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...
 • 3 months later...

Доста честичко ми се случва аз да определям какво ще се случи в сънищата ми! Естествено всички съниша които аз "програмирам" са хубави, свързани с любимите ми хора! Но това не става разбирасе всяка вечер! Понякога не си спомням какво съм сънувала! Но някаде бях чела че всяка нощ сънуваме поне по 3сънища, друг е въпроса дали си ги спомняме на сутринта! Що се отнася до кошмарите обикновено когато се изплаша ацки много тогава просто се събуждам интуитивно , а другите пъти изчаквам да вида какво ще се случи в съня ми (интересно ми е)! Като в сапунен сериал, не мислите ли? :))

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...
Guest || ||| | ||

Преди около 2 месеца попаднах на информация за осъзнатото сънуване и от тогава практикувам някои от техниките всеки ден. Още в края на първата седмица след като започнах с проверките на реалността може би заради ентусиазма който имах успях да достигна до такъв сън, но той продължи само няколко секунди понеже не бях достатъчно подготвен за изживяването. Но именно този сън ме накара да повярвам и да продължа.

Два месеца след този сън и постоянно практикуване и сменяне/изпроване на различни техники единственото, което успях да направя е да развия способността си да запомням повече сънища с повече детайли. Вече бях изгубил надежда, че ще имам по-голям напредък, когато тази сутрин изпитах втория си осъзнат сън.

Сънят се появи след като се бях разсънил много рано и както винаги реших да остана в съзнание доколкото мога преди да заспя отново. Изведнъж се озовах в този осъзнат сън, който дойде много естествено без големи усилия от моя страна и продължи около 3-4 минути, в които аз имах възможността да изследвам този неворятен феномен. Наистина невероятен, много вълнуващ и истински.

Приятни сънища.

Евгени

Link to comment
Share on other sites

Guest Павлина

Скоро сънувах сън в който обяснявах, че и друг път съм го сънувала и как ще продължи. Изкам да попитам дали това е осъзнато сънуване или нещо друго?

Link to comment
Share on other sites

Скоро сънувах сън в който обяснявах, че и друг път съм го сънувала и как ще продължи. Изкам да попитам дали това е осъзнато сънуване или нещо друго?

осъзнато сънуване е когато един вид вземаш участие съзнателно в съня. Например санувам че наблюдавам как един паяк дебне в паяжината си. Виждам и друг паяк който е по-малък но на същата паяжина. Вземам една клечка от земята и започвам да побутвам малкия паяк към големия. Изведнъж големия се втурва към малкия, напада го и го избутва от паяжината. Дотук сънят е неосъзнат, т.е. сънят води действията ми, обектите и героите.

След като малкото паяче пада на цимента, около него веднага се образува от само себе си гъста паяжина която го обвива напълно. В този момент аз разбирам че това може да е единствено и само сън понеже така неможе да се случи в реалността. След този момент сънят е осъзнат, т.е. моето съзнание е будно а тялото ми спи. Тогава аз решавам какво да правя в сънят си, дали да потърся някой да си поговорим или да полетя, това е въпрос на избор.

Link to comment
Share on other sites

 • Иво pinned this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
 • Create New...