Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Какво ядем? Как го избираме?


Recommended Posts

Генно модифицирани храни, Е-та, изкуствени храни, измислени храни, какво всъщност ядем в последно време?...Това което се предлага на пазара, а то е видимо далеч от естественото, здравословното и пълноценното. Защо? Редицата производител-преработвател-търговец - купувач е много дълга и всеки иска своятя печалба или просто защото са такива стандартите и изискванията на държавата, на ЕС, на човека хищник!?!

Иначе поиграли сме си с Етикирането: http://www.regal.bg/show.php?storyid=503003;

Но истинско Сиренце не сме си похапвали отдавна явно, може би с години, е вече ще е на отделни рафтове или щандове, но дали истинското или просто така описаното, защото тук се говори за истинското: http://dnes.dir.bg/2009/02/02/news3941982.html;

Датско вакумирано сиренце, което е смесица от растителна и животинска мазтнина, което пък се знае още от миналия век, че води до образуването на Рак. Иначе рекламката му чудна. Нашето хубаво българско сирене, е вече май лош продук от изкуствени примеси, вещества и субстанции.

Кашкавалът ни е същия, днес мъжът ми купи някакъв кашкавал "На баба", който имаше за съдържание единствено: сухо вещество.....почти "отличен", но дефакто отвратителен.

Ами хляба какво да кажем за него, или е с толкова набухватели и подобрители, че трудно се приема от стомаха или пък е сякаш с масчица, защото е един такъв глетав и се маже, без с масло да е намазан. А ето и още - с мухъл...: http://www.segabg.com/online/article.asp?i...&id=0005602;

Ами колбасите - в тях по новините ни съобщават, че месце в тях нямало, но за сметка на това пък може би има кости и перушина, или тоалетна хартия, знае ли човек???

Интересното е, че от време на време за това се чува нещо по новините или пък си четем в нета или интересните книги на д-р Атанаса Гълъбов, но къде е държавата тук или пък тя самата има интерес от цялата тази вкусна и полезна хранителна пирамида, която ни залива от всякъде - внос и родно производство.

Ох, направо не ми се мисли, колко приспособим трябва да е човешкия организъм за да може де преработва всичко това и да се радва че го приема.

Е, много писимистично, но все ми се иска да има и някаква светлина с която да продължим тази тема.

Да изследваме храната си: http://dariknews.bg/view_article.php?artic...;audio_id=29105;

Как да се ориентираме към по-добрите стоки на пазара и как да имаме своята защита след като почти нямаме избор?

Имаме ли шанс за в бъдеще да вървим към по-добро качество или сме обречени към все по-лоши стандарти и качества на храните.

Link to comment
Share on other sites

Guest Аметист

Най-глобално погледнато, природонесъобразното ни хранене е в зависимост от стремежа за бързо забогатяване на производителите на всевъзможните продукти – те икономисват от естествените съставки и ползват заместители – сурогати, за да е по-евтино, за да се купува. Но в този случай хората консумират чиста химия…безпроблемно си я консумират, защото предвидливо критичното мислене е приспано от лъскавите реклами. Качеството на храните и в частност на нашето хранене всъщност e естествено последствие от акумулирането и разрастването на т.нар. консуматорско общество, което яде за да напълни стомаха си, но не е склонно да развива мисленето си. Само да се запитаме колко от нас си правят зимнина – т.е. приготвят си храна, в която знаят точно какво има. Хората станаха мързеливи и вместо да помислят, да се потрудят, се оправдават с липса на възможности или време и се предоверяват на продуктите по рафтовете на магазина. Това се вижда като плуващо мазно петно при проблема с храненето.

Другото, което ми идва на ум е „европейските стандарти”.:) Ето какви са тези стандарти – безвкусни, изкуствено торени зеленчуци, които имат вид на клонинги – еднакви по размер, цвят и форма. Идват ми гости от Италия и първото нещо, което си поръчват е шопска салата, защото, казва италианецът, "такива зеленчуци ядяхме преди да влезем в ЕС". Сега там имало незаконни пазари извън градовете, където можело да се купи чиста селскостопанска продукция от дребни производители, но на космически цени. И италианците плащат, защото е чиста храна, без химия.

Това май ни чака и нас, качеството на храните ще става все по-лошо, а за естественото ще се плаща скъпо. За мен има един изход – да се предпочитат простите необработени храни, човек да си припомни за вкусните домашно приготвени лютеници например и за родното село, разбира се. Спасението е – поглед към природата.

Link to comment
Share on other sites

:thumbsup2:Като тенденция и належаща стратегия - напълно. А на първо време, много е полезно да се знае кои храни, примеси и прибавки са наистина опасни за всички, кои - само за специално свръхчувствителните и около кои само напразно се шуми, т.е. по всичко изглежда са безвредни. Защото докато човек не може с всичко да се снабдява от екоизточници, проблем е и огромният страх, че всичко, което яде, му вреди. Ако се съсредоточим върху избягване на съществените от тези проблеми, без да се вманиачаваме, че някъде имало безразборно каквото и да е Е (а такива номера има и за вит.С, лимонената киселина и т.н.) - ще имаме уравновесено отношение към проблема. :yinyang: Edited by Добромир
Link to comment
Share on other sites

Guest Аметист

Всъщност, всеки сам е отговорен за собственото си здраве и е нелепо да обвинява когото и да било. Трябва стремеж към знание, за да се съхрани острият поглед към новото в човешката цивилизация, защото далеч не всичко, което е „ново” или пък „цивилизовано” е полезно и разумно. Да, разумът – ето кое трябва да е факелът за всеки от нас в този притъмняващ свят.

Основното кое е? – Първо, всеки да познава собственият си организъм и да е наясно коя храна (вещество) как влияе, другото е, какви наследствени предразположения има. Следва внимателното отношение - да не прекалява, с която и да е храна, защото човешкият организъм е една много фина организация и всъщност това, което му доставяме като храна е чужда за него субстанция. Целта на тази чужда субстанция е единствено да събуди и задейства определени вътрешни сили, които все още не се разглеждат от официалната медицина. Да си представим само за миг какво се случва с човешкото тяло, ако се отнасяме към него като към кошче за смет. Източникът на болестите, с изключение може би на наследствените, е точно начинът на хранене, затова първата отговорност на човека към здравето му трябва да е внимателното отношение към храната.

Link to comment
Share on other sites

Mисля, че тук не ставаше въпрос толкова за зеленчуци и плодове (и при тях проблемът не е в торовете, а в пестицидите, както и напоследък в генномодифицирането), колкото до храните, които са претърпели определна преработка, приготвени са по определена технология - като масло, сирене, извара, кашкавал, както и хляб, макарони, всевъзможни тестени изделия, също вино и какво ли още не.

В нашето ангажирано и забързано ежедневие далеч не е по силите на всеки човек или семейство да си приготвят собствен хляб, сирене, кашкавал ... Следователно разчитаме да си набавим готови тези продукти, а как да стане това, след като голяма част от тях са произведени по начин, целящ ниска цена и бърза реализация/печалба, а не качество.

Доста време купувах кисело мляко, масло и сирене "Елена", защото ми харесваха като производство, но напоследък явно и те са влошили качеството, защото малката дъщеря от известно време пак е получила един ситен обрив по бузките, а последното сирене беше и на вкус, и като консистенция далеч от това, на което му се вика сирене.

Дори си мисля, че една част от хората в България, които са под 30 години, буквално не знаят вкуса на истинското сирене и истинския кашкавал. Вярно е, че всеки сам е отговрен за собственото си здраве, но как да не държим отговорни производителите на храни, след като произведеното от тях не съответства на никакви критерии за качество, а друга алтернатива направо нямаме - т.е или стоим гладни, или се тровим с тяхната псевдохрана, като при това си я плащаме (вярно евтино, но понякога и не толкова евтино).

Link to comment
Share on other sites

Дори си мисля, че една част от хората в България, които са под 30 години, буквално не знаят вкуса на истинското сирене и истинския кашкавал. Вярно е, че всеки сам е отговрен за собственото си здраве, но как да не държим отговорни производителите на храни, след като произведеното от тях не съответства на никакви критерии за качество, а друга алтернатива направо нямаме - т.е или стоим гладни, или се тровим с тяхната псевдохрана, като при това си я плащаме (вярно евтино, но понякога и не толкова евтино).

Именно! И даже не производителите на най-първа редица, а ми да речем преработвателите, защото родното мляко се изкупува на безценица, и какво се прави с него един Бог знае, а преработвателите залагат на сухите консерванти и консинстенции за да стигнато до сирене, кашкавал и пр.....

И аз напълно подкрепям стачката на млекопроизводителите и др., ззапочнала от днес по границите, макар и не на място да съм с тях...

Иначе да, спор няма, че всеки сам си носи кръста и отговорностите, но въпроса е за да не е така какво да направим. Или трябва целия народ да спре зда купува, за да може тази стока да не се изкупува /въпреки, че тя не се разваля така лесдно като истинската/, или трябва да се вдигне целия народ, а не само тези по границите, или трябва всеки да си произвежда, което на практика е невъзможно или какво?

Защото тук само молитва и тюхкане няма да има ефект, както пряко действие. Защото едно време знаехме защо американците са толкова пълни-именно поради тъпченето им с боклуци от малки, които вече веднъж увредили жлезите им няма как те да работят нормално....Е, може би и ние отиваме на там. Наистина всичко е в наши ръце, но ние как можем в момента да подкрепим стачкуващите производители, за да помогнем първо на тях, а от там и на себе си?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Да споделя:

Вчера купих шипков мармалад. Че няма необходимия вкус на шипки, че дори не е и точно на ябълково пюре, което по рецепта се добавя към шипковия мармалад - както и да е. Затварям очи и носталгията по детството + живо въображение свършват необходимата работа. Все пак има плодов вкус - вкус на храна.

Днес решавам да опитам една рецепта на моя приятелка от чешки произход - кашкавал/ сирене с мармалад/ конфитюр. Преди време се чудех на комбинацията сладко+солено, но не е лоша. И така - с удоволствието, което се полага за неделна сутрин, си правя плънка за палачинка - сирене+ шипков мармалад. Хапвам си я и се чудя откъде изведнъж замирисва на лакочистител ( живея на висок етаж). И си дъвча, и си мирише, но след няколко секунди се сещам, че "ароматът' е вътре в устата ми. Питам околните, дали в стаята мирише на ацетон - съвсем излишно впрочем, защото съм наясно с отговора.

Сирене + шипков мармалад = ацетон.

Как? Защо? Откъде накъде?

Не съм аз човекът, който ще ви отговори.

:blink:

Link to comment
Share on other sites

Guest azbuki

Най-страшното в България е, че не знаеш какво съдържа храната и как е произведена. Тук става от време на време по някой и друг скандал, но общо взето си пише и е ясно. Има и контрол, затова горе-долу на етикетите може да се разчита. Има биомагазини, където за повечко пари се купуват екологични храни, но и в евтините супери се появяват все повече биопродукти. Затова в България като се прибера не знам какво да купувам. Не останаха вече лютеници без модифицирано нишесте, сиренето наблъскано с боклуци, млякото изкуствено...

Edited by azbuki
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Днес гледах едно малко филмче на български език , само 9 минутки.

Трябва да го видите, отровите с които се храним са много.

Това филмче, можете да покажете на хората, които все още защитават месоядството.

За да разберат какво в същност купуват от магазините.

Ето линк:

Внимание - храни и хранителни добавки

http://nanoset.net/torrent/1/28/137864/Vnimanie%20-%20hrani%20i%20hranitelni%20dobavki

Link to comment
Share on other sites

Аз живея в Дубай и за срам на България, тук купувам българско сирене и кашкавал Kavala, които наистина имат вкуса на сиренето от детството ми - и овчето и кравето... Преди години, когато го опитах за първи път, просто не можах да повярвам на усещането което вкуса му предизвика, направо си се видях като дете пред щанда за сирене в супермаркета от който майка ме пращаше да пазарувам.

Така че качествено сирене в българия явно все още се произвежда, но не го ядем ние , а хората в чужбина .

Link to comment
Share on other sites

Аз живея в Палма, и също си купувам много добро българско сирене от български магазин. Но, не е произведено в Бългаия. Изглежда, че по същата технолоия друга държава произвежда и продава българско сирене.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...

Какво ядем и как го избираме е вечен въпрос . Ще го допълня с този клип , като доказателство за това че храната постоянно се променя . Това едва ли ще учуди някого , за разлика от твърдението , че хората също се променят . Това последното не се продава и значи може да почака  :) ...

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...