Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Глобализацията - братство между народите или световно господство?


Иво
 Share

Recommended Posts

"Глобализацията може да бъде описана като процес, при който хората по света се обединяват в едно общество и функционират заедно" - казва Уикипедиа

Отварям компютъра си и веднага се свързвам с мой приятел на другия край на света. Вземам самолетен билет и на другия ден съм на 7 000 км от родината. Поръчвам си книга и продукт от друга страна, които идват за дни. Светът е по-малък от всякога. Границите между държавите, културите и религиите са все по-лесно преодолими. Всички сме свързани и това изглежда e голямо предимство. Но дали зад глобализацията не се крият и големи финансови интереси?

"Силата на глобализацията е такава, че в рамките на нашия живот вероятно ще видим интеграцията,макар и неравномерна, на всички национални икономики на света, в световна система на свободния пазар. Светът се превзема от сили на бизнеса, които доминират природните ресурси, необходими за живот и контролират парите, с които достигаме до тези ресурси. Крайният резултат ще бъде световен монопол, базиран не на човешкия живот, а на финансова и корпоративна мощ." (из филма Духът на Времето - продължението)

Това е от една страна. Но от друга, като че ли този процес на все по-голяма и по–явна взаимосвръзаност на всички хора по Земята е един шанс да осъзнаем, че всички човеци сме свързани в едно неразривно Цяло. Това, като че ли е видимо и лесно разбираемо сега повече от всякога. Животът за Цялото е може би глъдката свеж въздух, от която всички се нуждаем, за да съществуваме мирно на тази планета...

Ето и думите н Мъдреца:

"Идеята, че всеки трябва да живее за Цялото – ето великата идея на новия живот, на новата култура. Тази основна идея сега преустройва целия живот на човечеството..."

и още:

"Съществува една велика световна държава. По нея се устройва човешкото общество сега. Всичко, което не е в съгласие с този световен ред, остарява или преминава; вечен е единствено той. В този космичен, съвършен ред на Живата Природа са предвидени нуждите на всички същества от най-малкото до най-голямото. Какво остава за хората сега? Да изучат и приложат този ред в Живата Природа и да спазват нейните закони." (Беинса Дуно)

Мислите ли , че чрез Глобализацията се приближаваме до този “космичен, съвършен ред на Живата Природа”?

Дали това е начин за реализиране на пророчеството за братство между народите, за справедливост и взаимопомощ , при която силния служи на слабия?

Или е прикрита форма на желанието на големите корпорации и световните икономически сили за световно финансово и психическо господство?

Или може би полярно взаимодействие между двете?

Как мислите и какво всеки от нас може да направи?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 38
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Според мене, всички възможности за развитие на човечеството в бъдещето минават през глобализацията. За съжаление, в процесите които се наблюдават в настоящето, липсва духовността като основа или ако не липсва съвсем, тя е съвсем слабо присъстваща. Но всичко това като че ли е очаквано. Глобализацията не може да бъде заобиколена и глобализирането на материално-ориентираното човечеството е преди всичко с материална насоченост. Това не е истинското духовно глобализиране, а негова карикатура при която глобализирайки се хората продължават да се водят от собствените си лични и егоистични амбиции, и самото глобализиране се извършва в името на по-лесното осъществяване на тези амбиции.

Link to comment
Share on other sites

:dancing yes: В херметизма се счита, че негативната проява в коя да е област предшества позитивната. Преди да се научи да ползва ножа по предназначение, детето може единствено да се пореже с него. В детската възраст на цивилизацията и глобализацията има подобна роля. Но може би сме поне в началото на юношеството - все пак не само за пари и власт служи днес глобализацията...

Какво ще бъде? След като толкова предсказания се провалиха (или отсрочиха?!), какво бихме могли да кажем? Може би вероятно е само това, че ускорителното движение на съвремието няма да даде още много десетилетия, преди нещата да се изяснят накъде вървят. Или ще има преход към качествено по-високо ниво, или ще се получи компромисно закрепване, или изобщо закрепване няма да има... Дали е повече изпитание или шанс, да живеем тъкмо по това време?! :hmmmmm:

Edited by Добромир
Link to comment
Share on other sites

Глобализацията е досега икономически регулирана, но не и политически - не е ли така ? Ако е политически регулирана - на разните международни срещи на високо ниво, където май досега не се е стигало до особено общо съгласие - тогава и човешкият фактор ще е по-значим отколкото паричния при глобализацията...?

Link to comment
Share on other sites

Изпитание, шанс и благословение е да живеем в това време. Макар и изтощително, не виждам нищо лошо в китайското проклятие за интересните времена. Съгласен съм с това, което сте написали и съм твърдо ЗА глобализацията, въпреки многото филми против нея, които съм изгледал с интерес.

Link to comment
Share on other sites

Съгласна съм с Ради :) Все пак условията не зависят много от нас, но всеки може да ги използва за своето израстване/развитие. Има много промени в съзнанието на човечеството /и то положителни/, тъй че оптимист съм-за добро ще е :thumbsup:

Edited by xameleona
Link to comment
Share on other sites

Аз също съм за! Въпреки, че процесът е воден от подбуди далеч от хуманните! Всяко зло за добро!

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

"Съществува една велика световна държава. По нея се устройва човешкото общество сега. Всичко, което не е в съгласие с този световен ред, остарява или преминава; вечен е единствено той. В този космичен, съвършен ред на Живата Природа са предвидени нуждите на всички същества от най-малкото до най-голямото.

Какво остава за хората сега?

Да изучат и приложат този ред в Живата Природа и да спазват нейните закони." (Беинса Дуно)

Значи отговорът е ясен:

ако се изпълняват законите - всичко ще е наред.

Ако не се изпълняват и масово има поддаване на страсти и изкушения...сами да се сетим....

Изпитание, шанс и благословение е да живеем в това време. Макар и изтощително, не виждам нищо лошо в китайското проклятие за интересните времена.

:thumbsup:

Замислям се именно за фразата, че БГ е черния дроб на земята и че учениците са отговорни да предадат учението на бълг. народ, а той на света. :hmmmmm:

Май до сега .. можем меко да кажем, че отговорноста е голяма и има многооо работа!!!......... :hmmmmm:

Благодаря за създателите и екипа на Портала - това според мен е принос в просеца на израстване/осъзнаване. :thumbsup:

П.П.: Не знам как да тълкувам символиката на проблемите с лифта на Рила,

създаване на осмо изкуствено езоро, вземане на вода от езерата /Бъбрека/ за изкуствен сняг...

А вододайната зона на София остава в частен терен?

И това в контекста на очакваните конфликти/войни за вода?

И как им хрумна да правят ски курорт на Езерата?

Зимите са меки, сняг няма и в Алпите на 4000м, сезоните са кратки, а тук е само 2200м??? :hmmmmm:

Link to comment
Share on other sites

:) Viki3 благодаря ти за това мнение. Накара ме да се замисля.

Извода от всичко случващо се на Рила, а и между хората е, че е нужна промяна. И точно от духовните, които мислим /дано не е само мислене ;)/ , че сме постигнали нещо зависи тази промяна. Ето моята теория:

Нека не съдим! Защо оценяваме нещата като добри или лоши? За всички има различни цели, различни разбирания, но можем да живеем в мир помежду си. Нима смятате, че Бог ни е изоставил? Всичко, което се случва има смисъл. Може да е поредният урок. Нашата задача е, ние да израстваме съзнателно, да не сме зависими от условията. И най-важното да прощаваме, да разбираме. Дори тези, които посягат на светли места като Рила. Ако им изпратим Любов и просто минем и почистим без съдене ще има невероятен ефект.

Насилието поражда насилие, обвинението-ответна реакция... Любовта... обезоръжава злото!

В картите Таро, шутът, глупакът, е силна карта. Нека сме тази карта. Да наблюдаваме, да казваме истината отстрани, безпристрастно и да оставим всеки да научи уроците си. Има Вселенски закони, от тях никой не е избягал. Всеки носи отговорност за действията си. :feel happy:

Edited by xameleona
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
Guest Христо

Притеснявал съм се, че българският народ ще се претопи. Но прочетох неща, които ми допадат :

“Хората ще заживеят обединено. Границите ще отпаднат, но отделните народи ще запазят самобитност. Едва тогаз България ще роди значими политици-обединители.”

“Българското племе никога, ама никога не ще бъде заличено от лицето на земята. Други наро­ди, ще изчезнат, ние - не. Помнете - НИКОГА! Събудената мощ на духа на българина е голяма. Родината ни ще се превърне в райска градина. Тези, които сега я напускат един ден горчиво ще съжаляват.”

Изказвания на Слава Севрюкова.

http://www.sibir.bg/blog/Mandoro/?blogPage=blogPreviewArticle&artID=534989

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Щом крайни националисти, мислят за създаване на националистически интернационал, който да се бори срещу... глобализацията, явно глобализацията е много силен процес...

Link to comment
Share on other sites

Ако глобализацията означава магазините ни да се напълнят с Монсанто и волски хормони на растежа в млякото, то съм силно скептична към нея. Хубаво е всяка страна да си защитава местното производство - не да сме колелце от една чудовищна машина. Не искам да ям сирене от палмово олио и искам да се радвам на наши български стада, а не на сухо мляко от съмнителен произход. 

Жозе Бове определено ми харесва концепцията на този "анти-глобалист". 

Link to comment
Share on other sites

Сигурно защото са отгледани в някоя гръцка градина. Нашите не са наши - вносни са - от един господ знае къде. В нашата страна методично се унищожават дребните селскостопански производители - особено на зеленчуци. Когато ние идваме в София, си носим купени от хасковския пазар - от хора, на които по ръцете им личи, че сами са си ги произвели. Но и при нас става трудно, те стават все по-малко с все по-малко продукция. 

 

А темата - сега си помислих колко обичаме да кънтим с гръмки фрази, а истината е в това, което всеки ден по три пъти поне слагаме вътре в себе си... Първо внасяме техните пластмасови храни, после техните лекарства, после техните машини за рязане на хора и техните отрови.... Превръщаме се в кош за отпадъци... А не бяхме. 

Link to comment
Share on other sites

Донка:

 А темата - сега си помислих колко обичаме да кънтим с гръмки фрази, а истината е в това, което всеки ден по три пъти поне слагаме вътре в себе си...

 

Истината за кое?

 

 

 

Първо внасяме техните пластмасови храни, после техните лекарства, после техните машини за рязане на хора и техните отрови...

Машини за рязане на хора? Медицинско оборудване ли визираш?

 

Но и при нас става трудно, те стават все по-малко с все по-малко продукция. 

 

Превръщаме се в кош за отпадъци... 

Защото има интерес за това в наши и чужди среди.

Edited by Кон
Link to comment
Share on other sites

Истината за прогреса и за глобализацията. И за машините правилно си се досетил. А имаме ли интерес ние, обикновените хора или ние сме просто..... човешки "ресурс" и оборотен материал?

Link to comment
Share on other sites

Истината за прогреса и за глобализацията. И за машините правилно си се досетил. А имаме ли интерес ние, обикновените хора или ние сме просто..... човешки "ресурс" и оборотен материал?

 

Естествeно че просто човешки ресурс и оборотен материал, малкото ми гяволче.  :P

Link to comment
Share on other sites

Глобализацията не е свързана само с негативи. В наш интерес, в интерес на огромната част от хората е храните, които консумираме да са максимално чисти. Преди години са били по - здравословни, в цялата страна. Следователно е възможно и сега да са така. Но това, което е било, едва ли ще се върне и едва ли ще спрем да сме кош за боклук, ако не е налице съответната политическа воля. Воля, която да се прояви в следствие на натиск отдолу или поради съответни промени в управлението на страната.

Link to comment
Share on other sites

За да има политическа воля да се съживи една страна и народа и, да се съхранява културата и да се развива стопанството с най-ценното в него - хората, специалистите, тази страна не трябва да е зависима от политическата воля на други по-големи от нея страни. А какво е глобализацията ако не политическа зависимост на страните от политическата воля на сили, които са над-национални и печелят от завоюването на нови "кошчета за боклуците" си... 

Link to comment
Share on other sites

Има и още един фактор, заради който внасяме некачествени храни от къде ли не. Връзката между българския народ от една страна и земеделието и скотовъдството от друга, е силно изстъняла. До 1944 г. България е главно земеделска страна. После урбанизацията се засилва. И все пак, до 1989 г. земеделието и животновъдството са били добре развити, защото е била налице достатъчно голяма политическа воля, която е движила нещата в тази посока. Сега, много по - малко хора биха се занимавали със земеделие и животновъдство, отколкото преди 80 години.

Link to comment
Share on other sites

Качеството на продуктите е ниско поради чисто пазарни причини. Колкото до глобализацията, тя е неизбежна. Процесът вече е започнал и е необратим. Усилията следва да се насочват към правилното му протичане, т.е. към минимизиране на вредните съпътстващи го последствия и подпомагане на положителните такива. Нациите принципно не се различават от индивидите. Принципите на базата на които се обединяват нации и индивиди в колектив са едни и същи. И ако в момента едни нации търсят начин да се наложат над други нации, то това е защото същото се случва и в индивидуален план между самите хора в рамките на всяка отделна нация.

Link to comment
Share on other sites

А кой налага "пазарните причини"? 

http://vbox7.com/play:29fe9b808f

Link to comment
Share on other sites

Сещам се за приказката "хем сърби, хем боли" 

Глобализацията тръгва с технологичната и индустриална революция. Заради глобализацията сега имаме здравеопазване, социално осигуряване, защита на правата на човека и децата, достъп до нужните ни книги и образование, Интернет и т.н. 

 

По телевизията ни заливали със манипулации.....ами не гледайте телевизия!!! :) Ако искаме да си имаме собствени стада, ами да си ги отглеждаме, или да създадем кооперация за това :) 

Link to comment
Share on other sites

О, не съм съгласна. Нямат нищо общо. Глобализацията не е свързана с технологиите - тя е свързана с глобалната ВЛАСТ. В този смисъл и Александър Македонски се е стремил към глобализация, и Цезар, и папата по време на кръстоносните походи. Ислямска държава също се стреми към глобализация.... на фереджетата.

Link to comment
Share on other sites

Глобализацията върви под ръка с още едно понятие, а именно "мултикултурализъм". Това е явление, което има и много неприятни последици от културна гледна точка, загубата на идентичност и асимилирането на определени етноси беше нещо, което силно ме занимаваше през 2010 година. По-точно живите култури и живата идентичност от гледна точка на културното наследство на Тибет беше тема на една дипломна колекция, която правих.

Мултикултурализмът като резултат от глобализацията има и позитивни страни, но като цяло е един тюрлю-гювеч от естетики и това е прекрасно изразено в еклектизма в модата, особено в бързата мода.

Идеята за братство, единство на нациите и обединено човечество от позицията на съвременността са  толкова далечни, че не знам кога всички ще бъдат всичко това, взето заедно без да накърняват културната си идентичност, даже държавните си интереси или спецификата в  лицето на всеки един отделен народ.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...