Jump to content
Порталът към съзнателен живот

За вярата


Recommended Posts

Преди няколко дни прочетох утринното слово на Учителя "Учение и работа" държано на 23 септември 1934 в Русе. Тогава за пореден път осъзнах значението и важността на вярата в нашия живот.

Това, което най много ме впечатли бяха думите:

"И тъй, вярата е потребна на човека, за да се справя с всички противоречия и да превъзмогва страданията и мъчнотиите в живота си. Имаш ли вяра, скръбта ти ще се махне, болката ти ще престане, сиромашията ти ще изчезне. С вяра човек всичко може да постигне. Вярата е път на Любовта. С други думи казано: Любовта идва по пътя на вярата."

Бих искала да ви попитам дали вие приложихте вярата в живота си? Какви резултати имате? По какъв начин поддържате своята вяра жива?

С усмивка,

Диана Баева

Линк към коментар
Share on other sites

За себе си мога да кажа, че винаги съм вярвала...

До скоро вярвах в любовта към хората - че тя е най-великото щастие. Вярвах и, че ако ти обичаш безкористно, жертваш себе си за тези, които обичаш и правиш добро, ще ти отвърнат със същото. Вярвах, че да посветиш живота си на близките си и на някакъв идеал е пропускът към щастието,и то непременно с цената на много страдания, които понасяш със стиснати зъби и гордост, но не се предаваш, ...... На ръба на пропастта разбрах колко убийствена е била тази вяра... Оцелях с беседите на Учителя...

Сега вярвам в Любовта към Божественото в мен и всички хора. Не очаквам да ми отвръщат с любов и добро - щастлива съм, че го нося в себе си и вярвам, че и другите го носят - въпреки проявите на тяхното его.

Вярвам, че нямам право да посвещавам себе си на човек, а само на Бог, защото той е самата мен и аз съм частица от него. Бог не е идеал - идеалът е отричане на Божественото, на живота - изкуствена рамка, създадена от ограничените ни представи за доброто и злото.

Новата ми вяра не иска от мен страдания, жертви, болезнена гордост, битки, победи... Иска спокойно и простичко да живея в хармония с моя свят и да приемам с Любов волята на Бог, да слушам гласа на Учителя в себе си. Да пазя своята свобода и свободата на близките си...

Скръбта се махна, болката изчезна, сиромашията на духа ми си отиде. Вярата в Любовта ме спаси - мен самата и децата ми. Любовта към Бог стана единствената реалност на живота ми - след нея тихо и неочаквано дойде и човешката радост. Не се старая да я поддържам жива - аз живея благодарение на нея и по законите на Любовта.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря, че ми отговорихте Донка и Благост!

Пожелавам ви един прекрасен, слънчев и усмихнат ден, изпълнен с много вяра, любов и радост!

Линк към коментар
Share on other sites

Диана, здравей и аз ти Благо+даря + Приемам с радост пожеланието ти за един прекрасен, слънчев и усмихнат ден, изпълнен с много вяра, любов и радост!!! ... и го препращам към всички ...+ подобна да ни е и... седмицата + наближава Спасов ден...и Петдесетница.... за вярващите/верните!

Има една много ключова беседа на Учителя "Вярата" изнесена на 6 март 1921 и там Учителя разглежда ВЯРАТА като стремеж в подсъзнанието, като чувство в съзнанието, като сила в самосъзнанието и като принцип в свръхсъзнанието.

Всичко с ВЯРА става! Вярата свързва човешкия ум и интелект с хармонията в природата и му дава подтик за развиване и изучаване законите на Битието...и казва, че който иска да има просветен ум в каквото и да е направление,който иска да изследва природата в каквато и да е област, трябва да се стреми да влезе във връзка с Живата Природа и трябва да има Вяра!Всичко с ВЯРА става!Вярата обема времето, а времето е процес на Божествения разум.То е такт на Божествена хармония.Вярата определя отношението на тоновете, съчетанията вътре в тази Божествена хармония.Тя определя съотношенията на нашите МИСЛИ.Всяка мисъл е тон на нашия ум.

И ако имаме ВЯРА ...всички наши мисли ще образуват една величествена Божествена хармония.

И тъй, ВЯРАТА трябва да започне от СЪРЦЕТО ....във вашето подсъзнание - там трябва да се вложи този светъл лъч на разумния стремеж.....

Учителя казва:като си лягаш вечер, вложи в ума си следната мисъл.... ВЯРАТА В КОЯТО АЗ ЖИВЕЯ ЩЕ ВНЕСЕ БОЖЕСТВЕНАТА ХАРМОНИЯ В СТРЕМЕЖИТЕ НА МОЕТО СЪРЦЕ...легни с тази мисъл, с пълно упование в твоето подсъзнание, не философствай, не мисли за последствията....Във ВЯРАТА няма СТРАХ...Вярата е свързана с ритмичното дишане...Въоръжете ума си с ВЯРА, не с вярвания...Беседата "Вярата" е действително отключваща беседа...май все още я няма в мрежата....

Любов+Светлина+Мир+Радост

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

:) Стихотворение любимо на баща ми и което с детски ентусиазъм рецитирах от четиригодишна възраст...ни помня колко време съм го запомняла :D

Вяра + Надежда + Любов за всички всички светли душички!Амин

ВЯРА - Никола Йонков Вапцаров

Ето – аз Дишам, Работя, Живея

И стихове пиша (тъй както умея).

С живота под вежди се гледаме строго

и боря се с него, доколкото мога.

С живота сме в разпра,

но ти не разбирай, че мразя живота.

Напротив, напротив! – Дори да умирам,

Живота със грубите лапи челични

аз пак ще обичам! Аз пак ще обичам!

Да кажем, сега ми окачат

Въжето и питат:

„Как искаш ли час да живееш?”

Веднага ще кресна:„Свалете! Свалете!

По скоро свалете въжето, злодеи!”

За него – Живота – направил бих всичко.

Летял бих със пробна машина в небето,

Бих влезнал във взривна ракета,

Самичък бих търсил

в простора далечна планета.

Но все пак ще чувствам приятния гъдел

да гледам как горе небето синее.

Все пак ще чувствам приятния гъдел,

че още живея, че още ще бъда.

Но ето, да кажем, вий вземете – колко?

Пшеничено зърно, от моята Вяра,

бих ревнал тогава, бих ревнал от болка

като ранена в сърцето пантера.

Какво ще остане от мене тогава?

Миг след грабежа ще бъда разнищен.

И още по-ясно, и още по-право –

миг след грабежа ще бъда аз нищо.

Може би искате да я сразите

моята Вяра във дните честити,

моята Вяра, че утре ще бъде

живота по- хубав, живота по – мъдър?

А как ще щурмувате, моля?

С куршуми?

Не! Неуместно!

Ресто! Не струва!

Тя е бронирана здраво в гърдите

и бронебойни патрони

за нея - няма открити!

Няма открити!

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

:( Всеки ТРЯБВА да вярва в НЕЩО?

Страхувам се, че така се развива зависимост от вярата. Мисля, че няма нужда да давам страшни примери за това, до какво може да доведе вярата в иначе добре звучащи човешки ценности.

Националистите, например, вярват в превъзходството на своята нация и в нейното светло бъдеще, както и в своята свещената си мисия да го осигурят на принципа целта оправдава средствата....

Непоколебимата вяра в комунистическия идеал пък причини смъртта на други милиони хора и проми мозъците на цели поколения с мъдрости от типа "партията е права дори когато греши" и "религията е опиум за народа", "дружбата ни с ... е като водата и въздуха за всяко живо същество" и т.п.

Според мен има една Вяра - в "Бог е Любовта и всичко, което се случва е за мое и на другите добро". И няма място за ТРЯБВА - вярата е като семенце посадено в нас от Създателя ни - но от нас зависи дали ще порасне и даде плодове - нашето и на близките ни щастие... Така го усещам аз.... :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

:)

Благост, блогодаря ти за стихотворението "Вяра" на Никола Вапцаров. "Вяра" винаги ми е било най- любимото стихотворение. Много често си го спомням и си го рецитирам.

Вярата е тази , която ни дава сили да се борим и да успяваме в живота. Вярата е тази, която ни дава сили да оздравяваме, да се учим и да помъдряваме, да търсим Бога, да Го намерим и да живеем с Него и чрез Него.

"Казвам: вие се нуждаете от мощна, силна вяра, за да преминете благополучно пътя, по който се движите.Цялата земя да се преобърне, вие трябва да имате вяра, че светът , в който живеете, е изправен и не може да ви се случи нещо, което да скъса връзката ви с живота. Няма сила в света, която може да ви отклони от пътя, освен вие самите."

"Вярата е закон за нас. Тя не е закон за другите. Вярата не може ад е вън от нас. Тя е вътре в нас и докато имаш вяра, ще живееш добре, изгубиш ли я, ти се нещастен човек. Щом изгубиш вярата, твоят ум се помрачава, не знаеш какво да правиш. Дойде ли вярата, идва и светлината и ти вече намираш пътя.4

"Силата, която регулира нашите чувства и нашето здраве, е вярата. В каквото и положение да ес намираме, щом имаме вяра, ще се измъкнем от него. И на дъното на ада да сме, вярата ще ни извади оттам. Любовта и вярата ще ни помогнат." Източник:Петър Дънов "Енциклопедичен речник", стр.130

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

Цитирам тук части от едно мнение на Орлин, тъй като смятам, че са и по тази тема:

Търся истината - за себе си и за света!...

Вярвам в това, което мога да възприема! Доверявам се на авторитети - не може без това, трябва да си вярваме. Но ако дълго време само си вярваме, а не доказваме обещаното, значи се лъжем ...

Не вярвам в думите на никого, ако ще и господ да е, ако не са подкрепени с реални действия, преживявания ...!

Търся светлина - но не ще я достигна като гоня моркова на илюзията, поставян пред носа ми, наречен вяра. Всяка вяра е сляпа! Реални стъпки, реална промяна - на характер, сила, самоконтрол - над вътрешна енергия, емоции, ум - в това вярвам!.

А вярата - единствената вяра, която си позволявам, е тази изразена в неизразимото убеждение, че не това е реалността, нито тялото ми, нито умът ми, нито дори тънките сфери и процесите в тях, като прословутото "прераждане"!

Безверието слага капаци ... да! А вярата - вериги с гюлета на тях - защото винаги е използвана за манипулация и заблуждение!

Всъщност - истината е между двете - разумно доверяване в авторитет, в степен, дотолкова доколото думите му са реално проверими и изживяеми!

Линк към коментар
Share on other sites

:) интелектуални концепции наистина не са Вяра

Вярната вяра дава любов, сила, увереност, смелост, дисциплина, независимост, оптимизъм.

Думите могат да се сведат до една - Бог.icon13.gif

Линк към коментар
Share on other sites

:) В Словото на Учителя е говорено много за ЛЮБОВТА като Принцип- като Сила - като Стремеж и като Чувство.

Същото е и с ВЯРАта. Та за коя ВЯРА говорим/ мислим/ пишем ...е добре да сме наясно, но не е лесно да ги различим...

Вярата като Принцип

Вярата като Сила

Вярата като Чувство

Вярата като Стремеж

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Вярата е тази , която ни дава сили да се борим и да успяваме в живота. Вярата е тази, която ни дава сили да оздравяваме, да се учим и да помъдряваме, да търсим Бога, да Го намерим и да живеем с Него и чрез Него.
Вярата като Принцип

Вярата като Сила

Вярата като Чувство

Вярата като Стремеж

Може да се прочете от "Трите основи на живота-Вярата"-Учителят Петър Дънов, изд."Бяло Братство",1996

"Ще засегна вярата от четири гледища, а именно:ще я разгледам като стремеж подсъзнателен в сърцето, като чувство съзнателно в душата, като сила самосъзнателна в ума, и като принцип подсъзнателен в духа или научно, като стремеж в подсъзнанието,, като чувство в съзнанието,като сила в самосъзнанието и като принцип в свръхсъзнанието.

Сега пазете тези съотношения. Аз ще говоря по въпроса принципиално.Нямам за цел да защитавам никаква ограничена кауза, никакво ограничено учение. Целта ми е да говоря за истината тъй , както си е.

Вярата е принцип на човешкия ум. Значи, началото на човешкия ум, това е вярата или в друг смисъл казано, умът е съграден върху основите на вярата.Вярата свързва човешкия ум и интелект с хармонията в природата и му дава подтик за развиване и изучаване законите на Битието...

Следователно постижими или непостиж, според раната, ще зазаими са нещата, това зависи от вярата. Вярата обема времето, а времето е процес на Божествения разум.То е такт на Божествената хармония. Вярата определя отношението на тоновете, съчетанията вътре в тази Божествена хармония.Тя определя още и съотношенията на нашите мисли. Всяка мисъл е тон в нашия ум. И ако имаме вяра, всички наши мисли ще образуват една величествена Божествена хармония.

И тъй, вярата трябва да започне от сърцето, във вашето подсъзнание- там трябва да се вложи този светъл лъч на разумния стремеж.

...

Второто проявление на вярата е като чувство в съзнанието. Това значи:в даден момент ти да чувстваш, че твоята мисъл не може да бъде мисъл, докато не се проектира в материалния свят. Тази мисъл трябва да добие правилна форма, защото правилното мислене не е нищо друго, освен мисълта ти да има правилно съчетание със законите, в които живееш...

Следователно, първото нещо , което трябва да имаш предвид е следното:да вярваш, че твоята душа чувства нещата правилно. Душата никога не лъже. В душата на човека няма никаква лъжа!

Третото проявление на вярата е в силата на мисълта. Вашата мисъл трябва да има сила. Вътре в нея трябва да има движение и разширение,т.е. тя трябва да бъде производителна, да можеш да вършиш всякаква работа с нея. Вие може да опитате силата на вашата мисъл. Ако вашата мисъл е правилна и върви хармонично във всяко отношение,т.е. има правилен стремеж в сърцето,правилни чувствания в душата, правилно разширение в ума, тогава , ако имате каквато и да е рана на ръката си, като съсредоточите мисълта си върху нея, тя бързо, в пет-десет минути или в един- два деня, според раната ще заздравее.

...

Сега ви остава да се запознаете с вярата като принцип, за да разберете онова нейно проявление, което примирява всички противоречия в живота...

Ако ти приемеш една Божествена мисъл и ако тя не те научи как да се поставиш в хармония с Божествения закон в природата, ако не се внесе любов към хората, какво те ползува тя, защо ти е тази мисъл?Една мисъл може да ти донесе и съмнение.Следователно, без вяра не може да се служи на Любовта, без вяра не може да се угоди на Бога на Мъдростта."

Линк към коментар
Share on other sites

:):v::thumbsup2: сговорна дружина - планина повдига , и ний така...и ВЯРАТА...хоп :v: изяснена...Таня, благодаря :)

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

"Нощта си отива по-красива от преди!

Притихнала, щастлива ме докосваш нежно ти.

Очите ти греят напоени със любов.

Осъмваш до мене и светът е вече нов!

Има те, любов!

Срещнах те!

Ти дойде!

Знаеш ли колко отдавна за тебе мечтая!?

Знаеш ли как те обичам и как те желая!?

Ти се събуди до мен!

Ти се събуди до мен!

Всичко, което съм търсил, отчаяно, ти си.

Аз те намерих, любов, нищо друго не искам.

Само да бъдеш до мен!

Да се събудиш до мен!

Помня колко пъти съм те срещал във съня.

Пееше смехът ти и усещах как летя.

Сега е различно – по-красиво от преди.

Осъмна до мен и сбъдна всички мечти.

До мен остани!

До мен остани!

Знаеш ли колко отдавна за тебе мечтая!?

Знаеш ли как те обичам и как те желая!?

Ти се събуди до мен!

Ти се събуди до мен!

Всичко, което съм търсил, отчаяно, ти си.

Аз те намерих, любов, нищо друго не искам.

Само да бъдеш до мен!

Да се събудиш до мен!"

Весилин Маринов - "Да се събудиш до мен!"

Веселин Маринов - Да се събудиш до мен

Редактирано от Синева
Линк към коментар
Share on other sites

ДРУГОВЕРИЕ

Весела Димова

Как да опишеш на еднодневките

въртележката на сезоните?

Те не искат да знаят за бъдещия

далечен и неизбежен сняг.

Реалност е само залезът --

въглен, запалил клоните.

Останалото е предчувствие

за залез с обратен знак.

из стихосб. " Календар на птиците "

Линк към коментар
Share on other sites

Вярата....

Къде е моята вяра? Не знам- тръся я.

Важна е, но аз съм я загубила.

Напоследък си върнах късче вяра,

но объркването се изправи с все сила пред мен.

Един казва- това е твоята вяра.

Друг- не, това е тя!

И аз не знам накъде да вървя.

Търся и ровя -

частичката вяра

да намеря.

Е, къде е тя?

Вътре във тебе!

А може би не е...

P.P. Напоследък попадам на неща, които напълно резонират с вътрешните ми разбирания и казват това, което винаги съм си мислела. Но после се появява още едно мнение, което казва неща вярни и донякъде съвпадащи с мислите ми. Предупреждава- внимавай, пътят е този и не трябва да се отклоняваш. Направиш ли го си загубена! Бог е казал това, но и другото мнение твърди същото - уж времето доказвало неговата праведност. Аз как да разбера? :huh: Не обичам да ме ограничават, но ако наистина Господ е казал така и аз нарушавам заповедите му, мислейки си че върша правилното?Толкова е объркващо, че вече не знам какво да правя. :blink: Наистина съм объркана... Затова и искам да ви помоля за съвет - не желая повече да се съмнявам това или онова е правилното мнение- доста е измъчващо.

Линк към коментар
Share on other sites

Наистина съм объркана... Затова и искам да ви помоля за съвет - не желая повече да се съмнявам това или онова е правилното мнение- доста е измъчващо.

Ти сама трябва да достигнеш до отговорите. Търси ги вътре в себе си. Дълбоко и по-дълбоко. Не слушай хората, избягай от тях. Само ти знаеш какво е добро за теб. Разбери себе си и се обичай :feel happy::smarty:

Ако имаш сили да познаеш любовта

отпусни се върху нейните крила.

Тя знае накъде те води...

Редактирано от xameleona
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря, хамелеоне!

МИсля, че наистина търсенето в себе си е по-добро от мнението на този или онзи. Но съмнението винаги ме преследва- "ами, ако само си въобразявам? Ако това, което праз/усещам/мисля е заблуда от страна на егото?"

А ако отговорите, които намеря в себе си се основават всъщност на клишираните светски основи на егото? Тогава как да разбера, че греша?

Надявам се, обаче да успея да сеп онеса на "крилата на Любовта"...

Линк към коментар
Share on other sites

Ти сама трябва да достигнеш до отговорите. Търси ги вътре в себе си. Дълбоко и по-дълбоко. Не слушай хората, избягай от тях. Само ти знаеш какво е добро за теб.

:thumbsup:

...

И дишайки по - учестено,

разплитайки нишка след нишка

по пътя към своята истина,

дори да не стигнеш до края,

дори да изгаряш излишно,

да съди тях време оставяй -

на хората дребните истини.

Горките, навярно не знаят,

че произлизаме всички от нищото.

Линк към коментар
Share on other sites

Купи си книжката "Завета на цветните лъчи на светлината" от Учителя Петър Дънов и я прочети. След това започни да работиш по указания там метод всеки ден със съответния текст. Ако приложиш упоритост и постоянство ще имаш отлични резултати.

Линк към коментар
Share on other sites

:):v: благодаря ви за музикално + поетичното оформление на темата :feel happy:

Привет!Синева това е една от любимите ми песни :)))

:thumbsup1:  :)  :whistling:

:lol: песента не бях я чувала :sleeping: прочетох + прослушах я :feel happy: нали за всяко нещо все някога си има първи път :v:

В Завета на Цветните Лъчи на Светлината - Вярата и Верността са дадени към сините лъчи - Духът на Истината :

ВЯРА

И така, стойте препасани с истина през кръста си.

Вземете Вярата за щит/щитът на Вярата... и меча на Духа, който е Словото Божие. Еф.6:14,16,

И Твоите праведни присъди до една траят до века. Пс.119:160

В начало беше Словото; и Словото беше у Бога. Йоан 1:1

Дал си знаме на онези, които се боят от Теб, за да да се възвишават заради Истината. Пс.60:4

Пътя на Истината избрах. Пс.119:30

Прибави/Придай ни още Вяра. Лука 17:5

Вярвам, Господи! Марк 9:24

А верността/Истината Ми и милостта Ми ще бъдат с него. Пс.89:24

ВЯРНОСТ

Бъди Верен до смърт и Аз ще ти дам Венеца на  Живота. Откр.2:10

Верен и Истинен. Откр.19:11

Хубаво, добър и верен слуга! Влез в радостта на господаря си. Мат.25:23

Тези думи са верни и истинни. Откр.22:6

Вярност пониква от земята и правда е надникнала от небето.  Пс.85:11

Правда от Небето ще надникне.Истина от Земята ще прозябне. Пс.85:11

Бог на верността е и няма неправда в Него; праведен и справедлив е Той. Втор.32:4

Праведен и прав е Той, Бог на Истината. Втор. 32:4

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...