Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Методи за осъзнато сънуване


Recommended Posts

Здравейте,

Темата за осъзнатото сънуване е много интересна. Има много лица, аспекти, тълкувания и възможности заложени в този феномен, който е официално открит в научните среди в началото на миналия век.

Да предизвикаш осъзнат сън означва съзнателно да навлезещ в съня или по време на съня да се осъзнаеш, че сънуваш. Тялото спи, а съзнанието е будно. Човек е в пълно владение на своите всекидневни мисловни способности и на допълнителни някои :)

В трета част на статията Изкуството на Осъзнатото Сънуване са описани някои от най-извесните в западния свят методи за предизвикване (или "инкубиране") на осъзнати сънища.

Имате ли опит с някои от споменатите методи?

Какви други методи за предизвикване на осъзнати сънища познавате?

Какви резултати имате?

Поздрави,

Иво

Link to comment
Share on other sites

този форум започна да ми става все по-интересен и по-интересен. тази тема за "осъзнатото сънуване" найстина е доста широка :D

аз самият се интересувам доста от хипноза и самохипноза и няколко пъти съм успявал да преживея осъзнат сън с помощта на техниката на самовнушението:

Техника на самовнушението

Тази техника, за разлика от МИОС, изисква ненапрегнато намерение за осъзнато сънуване. Техниката се състои в това, преди заспиване да се отпуснете напълно и след това да си обещаете, че тази нощ или някоя от следващите нощи ще преживеете осъзнат сън. Очаквайте съня, но без да насилвате нещата или да го ограничавате с някаква форма или време.

(...)

важното е преди тва да запознаеш подсъзнанието си с термина "осъзнат сън". това най-лесно става ако си го преживял веднъж, но ако не си просто започни да си описваш какво представлява този "осъзнат сън", да речем : "това ще е един сън, в който ще се чувствам като актъор от филм.ще мога да правя каквото аз си искам в този сън и сънят ще е полезен за мен във всяко едно отношение.този сън е много ясен и красив. цветовете му се открояват един от друг...." и тнт

забележи, че в началото на тази мини-програма изпозлвам бъдеще време, а след това преминавам в сегашно. тва е важно, ако искаш да преживееш съня по-скоро, но не значи да насилваш нещата с чупещи изрази като "ще сънуваш сега" или "сънувай сега!".

по-добре използвай системата "не мисли за това, че лесно можеш да преживееш един красив и ясен сън, в който ти ще играеш себе си". etc etc

успех! :D

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

check-нах линковете на Иво по темата и разбрах че съм имала опит в осъзнатото сънуване, летях насън по супер-менски начин, просто си преставях че съм върху дървото и хоп, отгоре-- после даже се носих в небето, кръжах.

Беше супер приятно.

Всъщност ако се усетиш че сънуваш, можеш да промениш каквото си искаш в съня. :D

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

Пътят към осъзнатото сънуване задължително минава през осъзнато преживения ден.

Има едно междинно състояние между медитацията и саморефлексията, което аз наричам "Тиха позиция". От една страна се стремя, денят ми да преминава без очаквания, без втурвания насам и натам, без мисли, които да господарстват над мен, да няма събитие, което да оцвети със своя цвят вътрешният ми дух. От друга страна, аз буквално дебна светът около мен, опитвам се да улавям общи картини и скришни детайли, правя го все едно съм встрани, извън заобикалящото ме.

Ако успявам да следвам принципа на Тихата позиция през деня, което никак не е лесно да се извършва с часове, то по време на сън осъзнавам, че не съм в ден, картините са ясни, последователностите не пропадат. Това ми дава възможност за пълноценен съновен живот.

Link to comment
Share on other sites

Значи това да се отпуснеш е задължителна част. Аз лично използвам един метод който научих от йога, отпускам всяка част от тялото си по отделно. След това се съсредоточавам в "точките" които излизат пред очите ми, и чакам докато премина в страната на сънищата. То става постепено... Точките стават на картинки докато картината не стане цяла непрекъсната. Още съм нов и не съм изпробвал всичките възможности, но съм чувал доста по темата. Пробвайте докато сте в осъзнат сън да се опитате да посетите някой приятел, за целта можете да си представите врата и като я отворите зад нея да е приятеля ви. Чувал съм, че има фаза на осъзнат сън, в която каточели се събуждаш в стаята си и виждаш себе си как спиш... и оттам сигурно започва як кеф :D

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Ето техниката, която е проработила за Ицо. Това е цитат от по-общата тема за Осъзнатото Сънуване, но тъй като е споменал за конкретен метод, публикувам и тук:

1. Записваш всеки сън. ВСЕКИ. До най-малката подробност. Дори цветовете. След това поне по 5-6 пъти на ден го прочиташ и добавяш всичко което си спомниш допълнително. Това е много важно. Опитваш се да си спомниш усещането. Това ми помагаше най-много. Когато си в съня се чувстваш малко отнесен. Поне аз. Веднъж свикнал, че това усещане значи сън, имах осъзнати сънища много по-често. Между другото повечето пъти се осъзнавах в моменти когато сънувах, че не мога да избягам на някой. Със сигурност всеки от вас знае за какво говоря. Краката ти са тежки. Тичаш със всичка сила и не помръдваш. Свикнеш ли, че това се получава само в сънищата се осъзнаваш често в такива моменти.

2. Отпускане на цялото тяло. Мускул по мускул. Стягане и отпускане. Докато не осещаш само себе си, а не тялото си. Горе при очите.

3. Сън 5 часа. Ставаш за 1. Мотаеш се нещо и после лягаш пак. Много важно ако искаш бързи успехи.

4. Проверка на реалността. За мен това беше много трудно. Дори не успях да се нагодя изцяло. Започнах да го правя само във накои моменти които ми се струваха доста често срещани в сънищатата ми. Четох това някъде. Ако видите че нешо се повтаря често в сънищата ви правете проверка всеки път когато го правите буден. Аз използвах проверка с текст. Прочитате нещо, обръщате се и го прочитате пак. Ако се промени - сънувате!

5. Хубаво е също преди лягане да четете литература по въпроса за да настроите съзнанието си на тази вълна.

Това са в общи линии нещата, чрез които аз го постигнах. Надявам се да ви помогнат. Това наистина е една красива страна на живота ни, която си заслужава да се види. Приятно Сънуване.

Ицо

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Карлос Кастанеда

Изкуството на сънуването

Съществуват и други светове, освен нашия, разположени един в друг като люспите на лука, и чрез специално обучение и подготовка ние можем да променим съзнанието си и да посетим тези удивителни места. Най-добрият студент по пътуване из духовните вселени е антропологът Карлос Кастанеда. Чрез уроците на големия магьосник дон Хуан той е накарал милиони читатели да се отправят на изумителни духови пътешествия с помощта на книги като „Учението на дон Хуан", „Една отделна реалност", „Пътуване към Икстлан"... След шест години, прекарани в размисъл и изследвания, Карлос е написал книга, която може да се окаже най-значителното му произведение -„Изкуството на сънуването"; книга, която ни разкрива как странниците, търсещи духовното, могат да използуват „четвъртата врата" на сънищата, за да проникнат в други светове.

С „Изкуството на сънуването" и вие ще научите онова, което Карлос е узнал: че основното постижение на великите магьосници е навлизането в алтернативни реалности посредством съзнателен контрол над сънищата; че сред нас живеят древни, необикновени и понякога опасни същества; че благодарение на уроците на дон Хуан двама или повече души могат заедно да сънуват и да изследват други светове. Ще станете свидетели на духовно приключение, различно от всяко друго, което някога сте преживели, и ще вземете участие в най-новите проучвания и открития на Кастанеда, изумителни и вълнуващи като всичко, за което е писал досега. И най-вече ще бъдете запленени от историята на неговия забележителен живот и на духовните му пътешествия; пътешествия, които могат да се осъществят единствено чрез уроците на дон Хуан и чрез книгите на Кастанеда.

ПРЕДГОВОР НА АВТОРА

За последните двайсет години съм написал редица книги, описващи моето обучение при един мексикански магьосник от индианското племе яки - дон Хуан Матус. В тези книги съм обяснил, че той ме обучаваше в магьосничество, но не както ние разбираме тава понятие в общоприетия му смисъл - като прилагане на свръхестествени сили за въздействие над други хора или призоваване на духове чрез заклинания, магии или ритуали за постигането на свръхестествени резултати. За дон Хуан магьосничеството означаваше приложение на някои специфични теоретични и практически постановки, свързани с естеството на възприятието и с неговата роля за създаване на представа за света около нас.

По съвет на дон Хуан съм се въздържал да определям познанието му като шаманизъм - категория, присъща на антропологията. Вместо това навсякъде съм го наричал, както правеше и самият той, магьосничество. Но когато преосмислих написаното, си дадох сметка, че това название прави още по-неясни и без това неясните явления, с които дон Хуан ме бе запознал в своите уроци.

В антропологическите трудове шаманизмът е описан като система от вярвания, свойствена за някои северноазиатски народности и преобладаваща и сред известен брой коренни северноамерикански индиански племена; според тази система един невидим свят на първичните духовни сили, добри и зли, съществува навсякъде около нас и тези сили могат да бъдат призовавани или овладявани чрез практическите действия на хора, които служат като посредници между естествения и свръхестествения свят.

Дон Хуан наистина беше посредник между естествения, ежедневен свят и един друг, незрим, който той наричаше област не на свръхестественото, а на второто внимание. Целта му като учител бе да направи тази област достъпна за мен. В предишните си книги съм описал методите, използвани от него за тази цел, както и магьосническите умения, които ме караше да упражнявам; най-важното сред тях се нарича "изкуството на сънуването".

Според твърденията на дон Хуан, нашият свят, в чиято цялост и неповторимост ние сме убедени, представлява само един от множеството последователно устроени светове, подредени като люспите на лука. Дон Хуан изтъкваше, че макар и в енергийно отношение да сме били определени да възприемаме само нашия свят, все още разполагаме с възможността да влизаме и в тези други сфери, които са също толкова реални, цялостни, неповторими и завладяващи, колкото и собственото ни мироздание.

Той ми обясняваше, че за да можем да възприемаме тези сфери, трябва не само да се стремим към тях, но и да имаме достатъчно енергия, за да можем да ги обхванем. Те съществуват постоянно и независимо от нашето съзнание, казваше той, а недостъпността им се дължи изцяло на нашето устройство. С други думи, само поради това свое устройство ние сме принудени да приемем, че единственият съществуващ и единственият възможен свят е този, с който се сблъскваме в ежедневието си.

Вярвайки, че нашето енергийно устройство е поправимо, дон Хуан посочваше, че магьосниците от древността постепенно са създали система от похвати и действия, предназначени да преправят енергийните ни способности за сетивно възприятие. Те са нарекли тази система „изкуството на сънуването".

................................................................................

Препоръчвам книгата. В електронен вариант можете да я намерите в www.izvorite.com или в торент тракера zamunda.net, в book bg part.

Link to comment
Share on other sites

Guest Мона

Осъзнатото сънуване, както и другото сънуване предполага един изключително богат духовен и психичен живот. Това е условие sine qua non.

Edited by Мона
Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Здравейте,сънищата са едно от нещата на които се осланям в живота и интересното е ,че никога не са ме подвеждали.От известен период търпят бурни промени които понякога ме плашат (а може би се "събуждам" за друга реалност....).

Ако "поръчването" на сън чрез молитва е метод за осъзнато сънуване то това е моя метод.Само,че молитвата трябва да е минала през сърцето. :0)

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Ако "поръчването" на сън чрез молитва е метод за осъзнато сънуване то това е моя метод.Само,че молитвата трябва да е минала през сърцето. :0)

Да, един от методите за предизвикване на осъзнати сънища е молитвата.

Само едно разграничаване, поръчването на сън с даден сюжет и развитието на сюжета в съня, не означава, че това е осъзнат сън. В осъзнатият сън, най-общо казано, сънуващият знае, че сънува...

Други методи за осъзнато сънуване, с които имате опит да споделите?

Link to comment
Share on other sites

Здравейте,

Откриването на метод за осъзнато сънуване е като откриване на начин да се добие малко повече контрол над една неконтролируема част от живота ни.

Един от методите за медитация на Ошо, описва метод за осъзнато сънуване, който се изразява в опита да останем будни колкото е възможно по-дълго, в един момент тялото заспива на сметка на съзнанието, което остава будно. Един вид живот прекаран в постоянно будно състояние. Ако съзнанието може да се извиси до някое тяло, което предполага ниво на мир, безметожност и обратно – това е един прекрасен метод за медитация.

Осъзнатото сънуване може да се прояви, като осъзнато видение, когато се придобие контрол над 3тото око и предизвикването на различни форми на ясновидство, а не тяхната неконтролируема проява.

Молитва за сън – „осъзнат”, е наистина действащ изпитан метод. Сънищата проявени в отговор на такава молитва носят особенно значение за индивида, който ги е призовал.

Поздрави

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Според мен това става от самосебе си !

Аз примерно съм имала осъзнати сънища , но не съм го искала ,просто се е случило и трябва да ви кажа ,че не е много приятно!

Поне при мен де <_<

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Според мен това става от самосебе си !

Аз примерно съм имала осъзнати сънища , но не съм го искала ,просто се е случило и трябва да ви кажа ,че не е много приятно!

Поне при мен де <_<

Аз също мисля, че такова състояние идва от самосебе си и за някои сънища само.

Забелязал съм , че в една и съща нощ сънищата могат да са различни, и контролируеми и неконтролируеми.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Здравейте. От много време имам осъзнати сънища и се радвам, че открих във форума тема за това.

За себе си начинът за предизвикване на осъзнат сън се състои в следното:

-Вечерта си лягам не по-късно от 12, като условието е да не съм много изтощен от прекарания ден.

-Сънувам обикновенни сънища през цялата нощ, след което се събуждам сутринта ( към 7:30, 8:00)

-Разсънвам се за 20тина минутки като правя нещо ( каквото и да е, което да ме поразбуди малко)

-След това лягам отново като преди това решавам какво ще правя в съня.

- Заспивам и винаги след това сънят е осъзнат. Понякога усещам самия момент на заспиването, а друг път се събуждам в съня , след като вече е започнал.

Установих тези закономерности дълго време , след като бях сънувал осъзнато и когато направих равносметка, че почти всички осъзнати сънища стават рано сутрин.

Надявам се и някой друг ми обясни неговия начин за сънуване, за да мога и аз да науча нещо ново :-)

Link to comment
Share on other sites

Това е така наречената "техника на отложеното спане". Можеш да прочетеш в статията ми тук: Изкуството на осъзнатото сънуване - част 3

Техника на отложеното спане

Изследванията показват, че много осъзнато сънуващи имат най-много осъзнати сънища сутрин, най-често след разсъмване. Забелязано е също, че вероятността за осъзнато сънуване се увеличава с всеки следващ REM период, като за 8 часа сън може да имате 6 REM съня, като половината от тях ще се случат през последната четвърт от съня. Това значи, че ако се лишите от два часа сън, ще намалите наполовина шансовете си да имате осъзнат сън. Изводът е, че ако искате да увеличите вероятността да имате осъзнати сънища, трябва да спите поне 8 часа, а и повече. Естествено, това не е особено практично в днешния забързан свят и учените са измислили метода на отоложеното спане. Методологията е следната: ако нормално спите по 8 часа, в деня, в който планирате осъзнато сънуване, намалете спането си с два часа и поспете 6 часа. След това станете и за 2 часа вършете някаква друга дейност. Препоръчително е през тези 2 будни часа човек да се концентрира и да опише подробно осъзнат сън за какво иска да има, как ще изглежда съня, как ще се чувства в него и т.н. или да чете литература за осъзнатото сънуване. След 2 часа легнете за още 2 часа, като при заспиване може да използвате техника за индуциране на осъзнат сън, например МИОС (виж по-долу). Изследванията показват, че има голяма вероятност през тези допълнителни 2 часа да имате един дълъг REM сън или даже два.

Link to comment
Share on other sites

Да, тази техника като , че ли е най-лесна за изпълнение...поне за мен. Иначе прочетох материалите, интересни са. Оказа се , че също така съм използвал методът на намерението и на самовнушението, просто не знаех, че така се наричат. Колкото до другите методи, има някои, които са с прекалено сложно описание и се съмнявам някой ако ги прочете и просто така да тръгне да ги прилага. А това с лампичките които ти светят в очите докато спиш...си е вече прекалено. Човек ако няма волята и желанието най-вече да сънува, каквито и причудливи устройства да купува няма да му помогнат. Видях и част 2ра, където е обяснено какво може да се постигне с осъзнатото сънуване и тoва се доста повече ме заинтересува :)

Link to comment
Share on other sites

 • 5 years later...

Здравейте,не знам дали темата за осъзнато сънуване е все още актуална но случайно разбрах за нея и ми стана интересна.Ще ви кажа накратко как  попаднах тук. 

Една вечер сънувах,че със снаха ми ще ходим на работа,и докато вървяхме и разговятяме поглеждам към нея и виждам,че не е тя а моя съученичка от 8-ми клас.Пак погледнах в страни, пак нея и отново беше снаха ми, тогава несъзнателно си казах "това не е възможно,аз сънувам". Втози момент сякаш потънах в нещо,"отворих" очи и видях, че съм си в стаята в леглото,мърдах очи наляво и надясно, ги чувствах затворени.Сърцето ми биеше много силно, чувах ударите му и сякаш бях закована за легло. Уплаших се и панически исках да стана,чувах неясни гласове и виждах сенки. Втози момент климатикът в стаята започна да бръмчи и аз наистина отворих очи. Всичко стана за секунди.

И така започнах да търся из интернет за това което ми се случи и попаднах в този форум. Опитах отново да попадна в това състояние, но да остана спокойна и за по дълго време, но все още без успех.

Защо не става, опитвам всяка вечер, дори и на обяд

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

Здравейте,много искам да споделя с някой ,че и аз имам осъзнато сънуване от доста дълго време.Повече от 10 години.А в последните години се превърна в Реално осъзнато сънуване,ако мога така да го нарека.Реално,защото всичко се случва толкова реално,че аз чувставам ,болката,радостта,тъгата и всичко останало,което чувстава човек.След като се събудя все още продължавам да чувствам последната емоция от съня.Понягога се чувам,че се смея,понякога все още плача или сърцето ми препуска лудо от страх.Много често съм сънувала,че умирам.Тези сънища остават като спомени в съзнанието ми.все едно си спомняш мигове от своя живот.Имам още много неща да разказвам,но това е вобщи линии.Ще се раздвам Ако имате интерес да споделям своите сънища и спомени от предишни такива.Ще се радвам да отговоря на въпроси свързанис този вид сънища.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Аз използвам един много добър и бърз метод, който за няколко секунди ми помага да осъзная, че сънувам и след това да взема нещата в мои ръце. Когато осъзная, че сънувам вдигам ръцете си и с разтворени пръсти в съня и ги гледам докато придобият много ясен реалистичен вид. Преди да легна да спя гледам ръцете си и отправям молитва казвайки неща като "нека сънувам ярък сън и той да ми помогне в моите дела и моя път". Резултатите са впечатляващи! Естествено молитви от сорта на- 'да сънувам числата от тотото или да придобия нещо" са изключени. Макар, че това са хубави неща, но според мен са само като резултат от усърден труд и личностно развитие.

Най често сънищата ми са пророчески и се свеждат до прости правила, но на езика на подсъзнанието, който е много символичен, но не и неразгадаем. Моят опит сочи това , че сънищата са основно три вида: Едните са добри(изпитвам добри чувства в тях) другите "лоши" страшни- предупреждаващи(най-често за немарливост или системни грешки в реалността) и трето, които са породени от заспиване в лоши пози като когато си навре човек лицето във възглавницата и не може да диша. 

Бях попаднал на Карлос Кастенада, беше интересно четиво и четейки разбрах, че съм пропъждал "съветника си", който ми се беше явявал няколко пъти като веднъж се яви точно така както беше описал Кастенада ,като абсолютно тъмен силует, но бях се уплашил и го бях ударил на сън. Другия път беше в образа на жена, която ме гледаше с големите си очи, но пак бях се уплашил и я бях подгонил. От тогава се интересувам и практикувам осъзнато сънуване, но до сега не съм сънувал моя съветник отново.

Обикновенно сънувам често и мога да разкажа много сънища. Може би ще се спра на един, който беше пророчески и беше дълъг и подреден. На кратко минавах по различни "светове" или нива на битието, като между нивата имаше връзка и някои бяха по светли и хубави , а други мрачни и объркани с враждебни хора, които се опитваха да ме примамват с всякакви неща. Когато се движех на горе по трудни пътеки излизах на нива, които са по светли и чисти, а когато се движех по лесния път надолу излизах в тъмни мрачни и лоши места. Така мисля, че бродих известно време (стори ми се, че съм сънувал цяла нищ плътно) стигнах до голяма планина в полите на, която имаше различни зверове и страшни оръжия и хора даже и спящ вулкан. Първоначално се притесних защото всичко беше много  живо" но се реших да вървя на горе и стигнах близо до върха на планината където имаше някакво покритие вместо небе, но също така имаше и отвор "преход" за отвъд небето. Когато преминах над този отвор изведнъж се озовах в светло пространство с едни дървета с дълги черни клони, които се вееха и бяха остри по върховете като декоративен завършек на порта. Летях около клоните на тези дървета като ставаше все по рядко и изведнъж се озовах в зелена полянка с маси и столове от дърво и насядали хора, които се радваха на хубавото време и се смееха и говореха. После се приземих леко като перце и кракът ми докосна живата изключително зелена трева и се изпълних с блаженство, мир и красота(в момента изпитвам частично това пак). след което ме посрещна един приятел от детството с една широка усмивка. Другите хора ми се смееха защото по лицето ми се бяха появили сълзи. Хората се смееха и говореха неща от рода на, "той май не е вярвал" или останах с такова впечатление. След това започнах да вървя в тази местност като чувството на блаженство и пълно щастие и удовлетворение беше постоянно състояние. Исках да изследвам това място , но изведнъж се събудих усещането за блаженство ме владееше до известна степан след като лека по лека отмина погледнах часовника и той показваше пет часа. 

Друг път също съм имал подобни сънища. Пиша тук тъй като не знам къде за да споделя и да попитам някой който е наясно и разбира повече от мен от сънища за един интересен сън, който се повтаря няколко пъти и аз не знам какво да правя. Сънят се състои в това да преминавам през различни местности и говоря с хора и минавам и на края най често изпадам в безтегловност започвам да летя първо високо над земята след това виждам вече звезди и галактики и започвам да губя усещане за тялото си и за себе си като цяло, но неизвестността ме плаши и се събуждам. По време на такъв сън най - често символите гласят да не се плаша и, че е за мое добро, но имам ясното усещане как напускам тялото си и ме обвзема някаква несигурност и решавам да се събудя. Ще се раздам, ако някой сподели подобен опит.
 

Edited by M0O
Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Здравейте,

Отдавна се каня да пиша в този форум.

Неотдавна преглеждах тетрадката си със записки до леглото, в която няколко месеца си записвах сънищата или части от тях, предимно през нощта когато се будех за малко.Ето някои извадки, които биха могли да помогнат на хора, владеещи осъзнатото сънуване:

1. Ако направиш сън в сън, това е метод за дълбока релаксация и справяне с проблем - раздяла с любим човек. На сутринта имаш усещането, че раздялата е била преди много много години. И няма капка страдание.

2. Начин за отказване от вреден навик, напр. пушене - ако някой умре в съня (сънуваш, че някой умира).

Ето и нещо съвсем прясно:

При медитация днес осъзнах как можеш да спреш едно камикадзе да убива хора: ако то сънува в нощта преди атентата, че хората, които убива всъщност са неговите майка,баща, сестра, брат, това ще го откаже. Ако някой владее подобни методи за споделено сънуване/колективно сънуване ??? може да го пробва.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...