Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Асо Пентакли


Guest Мона
 Share

Recommended Posts

Guest Мона

Много въпроси назряват относно Ас пентакли и затова реших да направя такава тема.

За мен това е много особена карта в картите Таро - често се говори с хвалби за нея - и то с право, ала без да се изследва дълбокият й смисъл и без да се взима предвид своеобразното й звучене сред другите карти ...

А тази карти властва над другите, понякога е една fata morgana - в хоризонта от конотации се виждат нейни илюзорни ерзаци и значения, таролозите са убедени в добрия изход от дадена ситуация поради нейното наличие в подредбата, но все така, не успяват да проумеят значението й - примиряват се с факта, че е силна и мощна карта. И дотук.

За Ас пентакли трябва да се говори със смирение, но нека това не пречи на изследванията на нейното появяване, в това е и смисъла да се гледа и изучава Таро.

За мен Ас пентакли е Огледало на човешката личност, на АЗ-а ,на завършената цялостна човешка личност, в която триизмерността е преодоляна, а противоречията - намерили своя център на битието си. Може много да се говори спрямо други карти, как тя стои, но тази карта има уникалната функция да е СТАБИЛНА и ПОСТОЯННА, не се влияе от времето, не се влияе от човешката представа за време, визирам. Ас пентакли е доказателство за това, че в Таро, както и в други системи има средтства да се постигне едно висше познание, отвъд шума и крясъците на гадатели и врачки. Ас пентакли е езеро и център на човешката душа, жадуван рай и проекция на стремежа към щастие. За съжаление, малцина са го разбрали и още по-малко са осъществили този съдбовен път.

Ас пентакли е равнозначна на Съдбата, която следваш, но която си осмислил като лична легенда - ако животът и съдбата се движат по успоредни линии, то ЛИЧНОСТТА е осъществена.

Какво мислите вие за тази магнетична карта?

Link to comment
Share on other sites

Интересно.. тези дни подобни мисли ми се въртяха в главата :P

Нямам претенции да разбирам Таро и по-скоро си имам някаква си моя интерпретация и усещания - за нещо като Врата, през която преминават различни послания чрез Таро, своеобразен канал (транслатор) за интуитивното и извънсетивното Знание.

Специално Ас Пентакли напоследък ме "преследва" и от известно време ми излиза постоянно. Личната ми интерпретация (асоциация, послание), което възприемам - е нещо подобно на това, което споделяш и ти Мона.

От една страна го асоциирам като срещата на Пентаграма (Човекът - пресечна точка на Космичната енергия, въплътил в себе си светлоструйното й Начало) с Анкх (Кръстът на Живота, Ключът към личната ни Съдба).

От друга страна, усещането ми е за изпитание, в което трябва да се срещнеш със Себе си, но.. в което можеш и да загубиш Себе си, ако нямаш нужната чистота на желанията и намеренията. В този смисъл, го асоциирам и като алюзия за Лабиринт.

Според мен, Ас Пентакли дава много (дава Всичко!), за което човек може да мечтае. Но, в замяна иска също Всичко. И само готовият да жертва Себе си, може да намери Себе си.

Обичам Ас Пентакли!

Tarot-Cards-of-the-Minor-Arcana-Part-3-2713.jpg

Edited by Ирина - Horus - Чебурашка
Link to comment
Share on other sites

Guest Мона

Според мен, Ас Пентакли дава мното, дава всичко, за което човек може да мечтае. Но, в замяна иска също всичко. И само готовият да жертва Себе си, може да намери Себе си.

Въпросът за Жертвата е основен тук, но какво означава всъщност да жертваш себе си, едва ли повечето хора могат да разберат това. Защото ти не можеш да жертваш себе си и да си щастлив, не може да пренебрегнеш пътя си, мислейки че е хубаво да се жертваш, ала да не знаеш защо си се жертвал ...

Може да се жертват и то е полезно дори, остарели практики на живеене, остарели схеми на поведение и това наистина е жертва, но в чисто психологически смисъл - всяка една раздяла със стереоптипи се изживява от личността като жертва, като болка, като сбогуване. Но по-добра медицина от изоставянето на стереоптипите няма. В този смисъл за мен, няма жертви, има нови стъпала на самоосъзнаване и на отговорност. Ако човек съумее да се отскубне от утробата на майката (унаследения модел) изобщо, ще заживее и самостоятелен живот, без да виси над него дамоклевия меч, пък и да му дава шанс да се изживява мъченически.

Резултатът е, че няма жертви, няма и служене на идеали, единственият възможен път е да осъществиш съдбата си - неслучайно Ас пентакли е такава карта, преследва всеки, който се намира на кръстопът или е на път да открие важна част от себе си, която е потискал или пренебрегвал. В този период и сънищата са особено символни и показателни. Освен това, Ас пентакли обещава сигурна среща със себе си, явява се мост между представата за света и за себе си изобщо, и действителното огледало.

Неслучайно, това е и една от магическите карти в Таро.

Както казваш ти, това е карта мост към други светове. Факт. Но този мост всеки трябва сам да изгради, да се заземи - не като Обесеният, който неслучайно е овесен с краката нагоре и с главата надолу - когато Земята и Небето разменят местата си,Светът наистина се преобръща, но за разлика от Обесеният, обърнатият свят на Ас пентакли е заземен, т.е. осмислен и преживян като промяна.

Благодаря за интересния ти анализ и включване :)

Edited by Мона
Link to comment
Share on other sites

Guest Мона

Това е картата, която предизвика буря в душата ми и ми заповяда да се изправя лице в лице със страховете си. Заповяда, да - защото тук за първи път се срещнах с нещо отвъд закостенялото си човешко мислене. Видях Асо Пентакли като отговор на най-силните си молитви, но не това е важното. Силата и енергията на тази карта е способна да свали хиляди, хиляди тонове ненужен багаж от душата ти!

Това е уникално откритие за тази карта, Ас пентакли прочиства всичко като една вселенска метла и оставя само ценното, което после бива дооформено от Страшния съд - в чисто битиен план., но голямата революция е направена и най-вече това е Божи знак, както и да се приеме като фраза.

Това е ръката на Господ в човешкия живот, затова се радвай, колкото и да страдаш сега :)

Link to comment
Share on other sites

.

в отговор на:

Не забравяй своето Асо пентакли, ала в сърцето си, нека то да е мост между световете - не забравяй своята скала в сърцето си, която може да преодолее всякакви катаклизми.

:yinyang:

НИКОГА! И знам, че ще ми повярваш...., а и как бих могла, след като десет дни не бях пипнала картите и днес отново изтеглих Ас Пентакли!

Но първо да уточня, че зададох 2 въпроса и изтеглих два пъти по 3 карти + един сигнификатор за ситуацията.

сигнификатор - АС ПЕНТАКЛИ

отговор на зададения от мен въпрос - Умереност, 4 мечове, Дяволът

пътят по който ще стане - 3 мечове, 2 чаши, Жрецът

Следвайки твоя опит компилирах картите, и излезе едно уникално послание, в което дори запетайките, точките и удивителните стоят на правилните си позиции.....

Затова ще се повторя - за мен по-силно влияние от АС Пентакли няма!!!!. Това е ключът към друго измерение! И колкото и ужасно да е посланието на 4меча, Дяволът и 3 меча, с Ас Пентакли и Жрецът като начало и край на >Пътя> , светлината блести ослепително!

Edited by adina
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Няма друга карта (въпреки, че това определение е направо неуважително за Ас Пентакли), която да съдържа толкова мощен и многопластов потенциал. Опитвам се да дам определение за това, което предвещава и носи като послание тази карта, и се губя в мислите си. Обобщението би ми коствало цели страници, и тук Мона е права отново, трябва да стои отделно и да се разглежда отделно, защото мощта й е достойна за изследване от квантови физици! :rolleyes:

Ас Пентакли дава много, но само ако осъзнаеш, че "безплатен обяд няма", че кармичността е реална и трябва да отговаряш за всяко свое действие!  Осъзнаването е първи признак, защото може да остане само една желана цел, в която изпуснеш ли момента се превръща в болка.  Трудни времена настъпват с Ас Пентакли, но не и невъзможни за осъществяване мечти и  планове.....Силно свързана с персоналното израстване, с вярата в себе си! Дори и да не ви се иска, ще ви научи и ще ви покаже пътя. (нещо като "съдбата развява камшика")  Изначално тук се вихри хаос, страдание, болка, егоизъм, но после като в тибетски пъзел първо се подрежда и гради, а след това ВЯТЪРЪТ  го издухва за  секунди. Това е гениалността на Ас Пентакли - "плащането" е да осъзнаеш саможертвата, после вятърът си знае работата........

Link to comment
Share on other sites

Guest Мона

Адина, уникално тълкуване на Ас пентакли си направила. Вдъхновяващо е и красиво, и верно.

Не можеш да хванеш неуловимото, не можеш да докоснеш Вятъра, не можеш да осъществиш и сънищата си, но Ас пентакли дава такава надежда, но тя е само за смелите.

Кой е готов затова, не знам. Малко са.

Благодаря ти за този анализ :)

Link to comment
Share on other sites

Наистина много красиво и същевременно трудно за осъзнаване. Не знам, просто нямам думи. Ще сложа Асо пентакли под възглавницата си:thumbsup2: . Искам само да попитам, когато тази карта е обърната? Един вид човек с жажда за всичко, но със страх за последствията? Ще си остане само с надеждите и копнежа, без да направи опит да ги осъществи? Малко неясно се изразявам, но по точно незная как да си формулирам въпроса.:)

Link to comment
Share on other sites

Guest Мона

Наистина много красиво и същевременно трудно за осъзнаване. Не знам, просто нямам думи. Ще сложа Асо пентакли под възглавницата си:thumbsup2: . Искам само да попитам, когато тази карта е обърната? Един вид човек с жажда за всичко, но със страх за последствията? Ще си остане само с надеждите и копнежа, без да направи опит да ги осъществи? Малко неясно се изразявам, но по точно незная как да си формулирам въпроса.:)

Твърде е рано да се коментира Ас пентакли обърнат. Темата Ас пентакли обърнат е за Таро за напреднали. Не искам да обезсърчавам никого.

Нека на този етап приемем, че Ас пентакли прав или обърнат, значи едно и също.

Но идеята ти е добра, без да знаеш как, мислите ти ще ти се прояснят - нека да "пооткраднем" от готовото знание и да не откриваме топлата вода, защото Ас пентакли ще ни защити :) Поне, докато можем да се защитаваме сами, защото това е крайната цел.

Edited by Мона
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Една от най-драстичните, но и велики комбинации е Кулата и Асо Пентакли. Усещането е равнозначно на падане с неотворил се парашут - пропадането е толкова главоломно и екстремно, че дъхът ти спира........и точно когато те делят сантимерти от Земята, попадаш в сладка безтегловност, а после кацаш меко..... и...... изпадаш.............. в екстаз!

А променя ли се значението на тази уникална комбинация ако Асо Пентакли е 2-ра, а Кулата трета карта?

Link to comment
Share on other sites

Guest Мона

Една от най-драстичните, но и велики комбинации е Кулата и Асо Пентакли. Усещането е равнозначно на падане с неотворил се парашут - пропадането е толкова главоломно и екстремно, че дъхът ти спира........и точно когато те делят сантимерти от Земята, попадаш в сладка безтегловност, а после кацаш меко..... и...... изпадаш.............. в екстаз!

А променя ли се значението на тази уникална комбинация ако Асо Пентакли е 2-ра, а Кулата трета карта?

Не, дали е на втора или на трета с Кулата значи едно огромно напрежение като емоция.

Значи разпад, значи смяна на посоките.

Все едно да гледаш за смърт, която е очаквана. Но и недоосъзната.

Тежко.

Много.

Като да видиш очите си сини, а те .. били черни или обратното. Да видиш очите си други :)

Link to comment
Share on other sites

Една от най-драстичните, но и велики комбинации е Кулата и Асо Пентакли. Усещането е равнозначно на падане с неотворил се парашут - пропадането е толкова главоломно и екстремно, че дъхът ти спира........и точно когато те делят сантимерти от Земята, попадаш в сладка безтегловност, а после кацаш меко..... и...... изпадаш.............. в екстаз!

А променя ли се значението на тази уникална комбинация ако Асо Пентакли е 2-ра, а Кулата трета карта?

Ще откриеш нещо много съкровено за себе си, но ще бъде като " гръм от ясно небе". Ще се разделиш с остарели представи и колкото и да не искаш да се откъснеш, ще го направиш, защото това е верният път. Това е Пръст на съдбата. Все едно невидима ръка те води през тъмен и мрачен лабиринт и те оставя малко преди да излезеш на светло и да видиш слънцето. Оставя те на кръстопът, от който ти сама трябва да излезеш. Сама трябва да решиш - да последваш тъмната фигура навътре или да излезеш и да видиш светлината.

Link to comment
Share on other sites

Много искам от известно време да подхвана темата за Асо пентакли - обърнато.

Напоследък ми излиза често, само по себе си, а няколко пъти обърнато, на първа позиция. Колебая се как да го възприемам, въпросите са несвързани един с друг, затова го приемам като лично послание. Има някаква крайност в него, някаква страшна сила, окончателност, присъда.

Вие имате ли някакъв опит с това Асо, обърнато, и какво е усещането ви за него?

Link to comment
Share on other sites

И на мен ми се иска да поговорим за обърнато Асо пентакли. Ще дам конкретна комбинация. Попитах дали ще има обрат в отношенията ми с един човек. Картите бяха Кралица меча и Ас пентакли обърнато :). Нямаше обрат. Имаше яснота кой каква роля играе и къде се намира в ситуацията. От тази комбинация може да се видят и други неща между другото! Разбираш някаква истина и те боли от нея. Понякога виждам тази карта, като затворена врата, т.е. онова за което питам няма да се случи. Асо пентакли също показва и изпуснат шанс. Някакво преповтаряне на някаква ситуация, в която преди си имал шанс да осъществиш това, за което питаш сега. Поне аз като се замисля върху моите ситуации виждам това.

Link to comment
Share on other sites

Асо пентакли обърнато на първа позиция може да означава и прекалено голямо желание /жадуване / ,понякога алчност.

Ако е в позиция или роля показваща действие ,е неоправдани очаквания , също може да показва че ще постигенем желаното , но това не носи необходимото удовлетворение .

Edited by novichka
Link to comment
Share on other sites

И на мен ми се иска да поговорим за обърнато Асо пентакли. Ще дам конкретна комбинация. Попитах дали ще има обрат в отношенията ми с един човек. Картите бяха Кралица меча и Ас пентакли обърнато :). Нямаше обрат. Имаше яснота кой каква роля играе и къде се намира в ситуацията. От тази комбинация може да се видят и други неща между другото! Разбираш някаква истина и те боли от нея. Понякога виждам тази карта, като затворена врата, т.е. онова за което питам няма да се случи. Асо пентакли също показва и изпуснат шанс. Някакво преповтаряне на някаква ситуация, в която преди си имал шанс да осъществиш това, за което питаш сега. Поне аз като се замисля върху моите ситуации виждам това.

Много точно, Деяна. Аз не искам да се правя на експерт, но все така илиза, че ме тегли към това Асо Пентакли и това е!;) Наистина ми се е падало много дълго време и в много комбинации. Затова и най-често в тази тема хвърлям по едно око.

Това е прекрасна карта, но само в комбинации с положителни карти.....с Кралица меча няма как да говори за добър обрат, още по-малко с обърнатото Асо. По принцип тази карта е малко поучителна. В нея винаги има предупреждение - Не се забърквай в това...пътят е друг и има варианти, за които трябва да се огледаш..... Но докато разбереш предупреждението вече си се хакнал там. Наистина ако можехме да разговаряме с Таро, а не само да гадаем щеше да е по-лесно.....Но това е светът на символите.

Колкото до обърнатото Асо за мен удвоява силата си за добро или за зло.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Guest Мона

Искам да споделя нещо във връзка с горните постове и разбира се, за Ас пентакли.

Най-много са привлечени от това Асо, хора, които мислят най-много за смъртта. За света на мъртвите - обградени от детски спомени за мъртви родственици и сънища за мъртъвци.

Хей, хора, внимавайте.

Асо-то пентакли е и Ключ в Таро, който отключва точно тези светове и врати. Не му се предоверявайте толкова.

Edited by Мона
Link to comment
Share on other sites

Искам да споделя нещо във връзка с горните постове и разбира се, за Ас пентакли.

Най-много са привлечени от това Асо, хора, които мислят най-много за смъртта. За света на мъртвите - обградени от детски спомени за мъртви родственици и сънища за мъртъвци.

Хей, хора, внимавайте.

Асо-то пентакли е и Ключ в Таро, който отключва точно тези светове и врати. Не му се предоверявайте толкова.

Съгласна съм напълно с теб, и е хубаво, че си намерила начин да поднесеш информацията на време. И аз съм чела за това значение на Асо пентакли. Даже исках да публикувам информацията тук, но така и не намерих повече този сайт. Има една много крехка линия, която не бива да се прескача с тази карта. Много е силна! И въпреки че на мен ми е носила (досега) само хубаво развитие и в емоционален и в материален план, има нещо, което винаги ме е предупреждавало да не прекалявам с нея. Стигнала съм до извода, че ако я видя в подредбата - спирам и изчаквам известно време. Така или иначе винаги се появява в навечерието на сериозни сблъсъци и проблеми.

Сигурно ще смеся темите, но ми се иска да споделя, че когато гледах на моя приятелка, Асо Пентакли се падна като сигнификатор на личността й. Момичето си е доста странно от малко. Затворена и прекалено чувствителна. Около нея има доста неприятни неща, затова е и много религиозна....Истината е, че тук Асото беше едно предупреждение, към самата нея. Да спре , да преодолее страховете си. За съжаление не съм добър психолог и все още се уча в Таро, така че не й бях от полза. :yinyang:

Edited by adina
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Един въпрос ме мъчи от няколко дни, и понеже е свързан с Асо Пентакли, ще го задам тук.

Някой от вас намерил ли е прилика между Него и Колелото на съдбата?:rolleyes:

За мен и двете карти носят много сила и трябват нечовешки усилия, за да превъзмогнеш въздействието им.

Истината е, че Асо Пентакли е могъща карта и не може да се сравнява с нито едно друго Асо като послание. И когато излезе в подредба, особено в комбинация с други силни карти, може да помете всичко като ураган. ( понякога и самотното й наличие е доста осезаемо...)

И двата аркана носят сила някъде отвъд, в тях крещи съдбата и размахва пръст. На човек му трябва биволско търпение, за да понесе посланието им.

Имам чувството, че това е наказателната рота в Таро, която не се интересува от дребните и човешки въжделения, а просто действа в името на едно друго цяло.

Не ми се пише за карма, но като че ли посланието им идва в резултат на натрупвания на поредица от грешки..... И ако не си в състояние да издържиш изпита, няма да преминеш, каквото ще да става.

Изпитвала съм и хубавата страна на Ас Пентакли, но на Колелото още не.

:3d_124:

Link to comment
Share on other sites

Guest Ивета

Един въпрос ме мъчи от няколко дни, и понеже е свързан с Асо Пентакли, ще го задам тук.

Някой от вас намерил ли е прилика между Него и Колелото на съдбата?:rolleyes:

За мен и двете карти носят много сила и трябват нечовешки усилия, за да превъзмогнеш въздействието им.

Истината е, че Асо Пентакли е могъща карта и не може да се сравнява с нито едно друго Асо като послание. И когато излезе в подредба, особено в комбинация с други силни карти, може да помете всичко като ураган. ( понякога и самотното й наличие е доста осезаемо...)

И двата аркана носят сила някъде отвъд, в тях крещи съдбата и размахва пръст. На човек му трябва биволско търпение, за да понесе посланието им.

Имам чувството, че това е наказателната рота в Таро, която не се интересува от дребните и човешки въжделения, а просто действа в името на едно друго цяло.

Не ми се пише за карма, но като че ли посланието им идва в резултат на натрупвания на поредица от грешки..... И ако не си в състояние да издържиш изпита, няма да преминеш, каквото ще да става.

Изпитвала съм и хубавата страна на Ас Пентакли, но на Колелото още не.

:3d_124:

Общото между двете е, че и двете карти са стагниращи и капсулиращи. Но има и много разлики - ако Колелото просто ти казва "не", Ас пентакли ти казва и да, и не. Колелото на съдбата е една много ясна карта карта в Таро и е лесна за тълкуване, това е може би една от най-ясните карти. Тя е по-големият брат на 2 пентакли и носи същото послание.

Ас пентакли е по-скоро и вповече вредяща карта, отколкото е помагаща и това е добре да се отбележи.

И да, Ас пентакли е могъща карта, но по-скоро могъщо ни удря шамар, ако яко сме се надценили или сме потънали в мечти и липса на практичност. Колкото повече се появява Ас пентакли в гледанията на или за един и същи човек - внимвавайте, светва червената лампичка, този човек много си е повярвал и е потънал в света на илюзиите. Направо се е отнесъл в Небесата и колкото повече и повече се пада Ас пентакли, толкова повече падането ще е страшно.

Странното е, че около Ас пентакли витае мъгла като от Авалон, голяма мистика. Да, възможно е, но не за всички хора и не за всички въпроси. Още повече, че е ключ в Таро. Но то няма общо с човешкото. Да не се заблуждаваме и да не градим пясъчни Кули, щото тяхната работа е да се разрушават.

Зад Ас пентакли винаги би трябвало да стои един Рицар пентакли, иначе изгарянето ще е голямо. Само дето не знам кой фактор може да предпази от облъчване, освен убедеността и практичността, нищо друго всъщност.

Edited by Ивета
Link to comment
Share on other sites

Guest Ивета

Така, предлагам Ви една комбинация с тази карта, няма да посочвам въпрос:).

Асо пентакли, Звездата, Папата

Вие сте;).

Ами не знам дали сме ние, но преди всичко са картите Таро :)

Защо се усмихвам? Очевидно е - Таро се шегува и не казва нищо съществено. Много често това се случва, особено, когато имаме Големи Аркани и то такива, особено при Ас пентакли на първа позиция.

Може би, ако вместо Звездата беше някой "нормален" Голям Аркан, като Влюбените например, ситуацията щеше да е различна. Но тя не е.

Моментите, когато трябва да сме сами и когато Таро не помага и най-вече не желае да го направи.

Но и това е добре, учим се и знаем, че картите могат да бъдат самостоятелно мислещи, а ние да ги уважаваме повече. И да не виждаме щастие и рози - там, където, те не биха могли да виреят.

Тази комбинация е за учебник, междудругото.

Edited by Ивета
Link to comment
Share on other sites

Guest Ивета

Сега и аз ще пусна една силна комбинация, начело с Ас пентакли.

Ас пентакли, 10 меча, Справедливостта.

Какво мислите за тази комбинация от карти?

Link to comment
Share on other sites

Сега и аз ще пусна една силна комбинация, начело с Ас пентакли.

Ас пентакли, 10 меча, Справедливостта.

Какво мислите за тази комбинация от карти?

Ще опитам да ти тълкувам комбинациятаsmile.gif.

Нещо като изтръгване очаква някой. Ситуация с много болка. Всичко или нещо ужасно много тежи. Товар огромен, непосилен. Иска се развързване. Все едно да се пренесе някъде. Одобрение се търси, да се каже - да, това е така.

Но в същото време има и още по-голямо забиване в нещо, което носи голяма болка, съсредоточаване в нея, незнание какво да се прави. И все едно присъдата е болка - дълбока и силна и все едно се мисли, да - това е и ще си остане такава.

Тези карти ми приличат на това все едно някой да бръкне и да извади сърцето и въпреки изваденото, то да живее, дори и на сляпо и дори с болката да се продължава.

Все едно нещо е заключено, мечта е заключена.

Това видях в тези карти, но не знам дали съм права.

Link to comment
Share on other sites

Guest Ивета

По-натам ще анализирам горната комбинация.

Минавам да споделя една уникална комбинация с Ас пентакли: Крал чаши, Ас пентакли,, Кралица чаши.

Убедена съм, че тя ще направи впечатление и на вас :sorcerer:

Link to comment
Share on other sites

 Share


×
×
  • Create New...