Jump to content
Порталът към съзнателен живот

д-р Тодор Първанов

Психотерапевти
 • Общо Съдържание

  2989
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  329

д-р Тодор Първанов last won the day on Април 21

д-р Тодор Първанов had the most liked content!

За д-р Тодор Първанов

 • Ранк
  Психотерапевт

Профил Информация

 • Пол
  Мъж

Последни Посещения

171863 посещения на профила
 1. д-р Тодор Първанов

  Сексуален проблем

  ,,А какво ще кажете за идеята,че моделът на отношения в неговото семейство,се пренася и под нашия покрив? ,, Ще кажа,че това е един от основните принципи на човешкото поведение. То се определя от моделите на поведение, с които сме свикнали от най-ранно детство. Парадокса е,че дори те да не ни носят удовлетвотение, ние се придържаме към тях, защтото те ни дават сигурност, а и няма от къде да вземем други. В едно интевю Саша Безуханова казва,че едва когато е станала на двадесет и няколко години е разбрала, че има семейства в които хората не са щатсливи. Просто отношенията в нейното семейство са били ефективни и нищо не я е карало да мисли,че в другите семейства не е така.Но, същото важи и за неефективните семейни отношения.Хората в тях, не варват, че има щастливи семейства.
 2. д-р Тодор Първанов

  Сексуален проблем

  Здравей! Макар да се казва,че сексът е в главата, той е и хормони. Убеди приятеля си да си изследва тестостерона.Може да е нисък, ако е така има лечение.
 3. Питаш едно и също.....не си луда и не може да полудееш, само едни лъжливи, натрапливи мисли са.
 4. ,,Синът ми днес даже каза, че изобщо не вярва, че някога ще се оправи. И дали има смисъл от каквито и да е терапии, защото всичко му се струвало толкова реално и истинско и той изпитвал "реално" привличане вече само към момчета.,, Онзи ден момче пита във форума, дали ако спре да вярва в натрапливите мисли, те ще изчезнат. Отговорих му,че това е точно така.Но, за да стане това е нужно много време. ОКР-то пуска мисли, които винаги в известна степен са възможни. То няма да пусне мисъл ,,Аз ще стана крокодил,, , защото това няма как да стане. За това, първата стъпка, отнемаща най-много време е, човека да приема,че има ОКР.Тоест, собсвеният му мозък, го лъже, за неща които за него са неприемливи и ужасни. Това е първото, което трябва да се постигне, за да може терапията да се увенчае с успех. После, нещата стават малко по - лесни.
 5. Ако има пълно, подчертавам пълно осъзнаване,че не са изтински, ОКР-то си отива.
 6. Няма как да говорим за натрапливи мисли , без те да изглеждат ужасно истински.
 7. д-р Тодор Първанов

  Синдрома POTC

  Състоянието преминава за няколко месеца.
 8. д-р Тодор Първанов

  Синдрома POTC

  Доцент Марчев тази вечер при Ц.Ризова говори по темата.Гледай го.
 9. Не знам какъв съвет да ви дам, трябва да се консултирате с терапевта му--може да ви объркам. Писах ви, че в случая не изключвам и приложениято на медикаменти - обсъдете го с терапевта. ,,И отношенията ни са много обтегнати и много различни. Има дни, в които казва, че най-доброто, което можем да направим двамата с баща му за него, е да го оставим на мира, защото го задушаваме. И да не го разпитваме за нищо! Как го задушаваме обаче? Като държим да учи (което той спря изцяло да прави), да помага и да участва в дейностите в къщи (което, ако не повторя по няколко пъти няма да направи), да знаем с кого и къде излиза и кога ще се прибере (това било навлизане в личното му пространство). Къде грешим тука?,, Това трябва да се обсъди по врене на терапията - терапевта с вас тримата. ,,Индивидуалните сеанси по скайп със сина ми през 7-10 дена дали ще доведат до желания ефект и ако зациклим без промяна дълго време, това няма ли още повече да влоши нещата? ,, Честотат на сесиите не е толкова важна / един път седмично за мен е достаъчно/ важно е, какво се прави на тях и какви домашни задачи се дават.
 10. ,,Неговата дилема е -- още си я обичам много, ама не като в началото (защо с времето чувствата се променят????), искам да съм с нея, ама искам и да имам повече свобода и възможност да избирам и да решавам кога и какво да правя. Дали това е краят на връзката ни? Искам ли го, или не го искам???,, За съжаление, това не е негова дилема.Това е още една натрапливост. Това трябва да му обясните. Всъщност, оседемдесет или повече процента на мисите му не са ,,негови,, - те са на неговото ОКР. Не го познавам, но опита ми го казва. И това е минималното, доста често, процента собствени мисли е не повече от 5- 6 процента, всики други са мисли са натрапливи. ПП. моят избор при такава терапия е да работя с тримата и много рядко само с детето.Смисъла е - за да се реши проблемът, трябва да се променят и тримата. Как бащата и майката ще се променят сами, а детето ще го прави отделно? Вие разбирате,че проблема не е на синът ви , проблема е на вас тримата и екипно трябва да се подходи към решаването му. .....но, това си е само мое мнение, всеки терапевт си има собствена тактика.
 11. ,,мисля си. че тази обърканост ще е завинаги .. ,, Защо мислиш, че тази мисъл не е натраплива?
 12. А защо, реши,че тази мисъл “Ами ако пък го искаш”.. не е лъжлива?
 13. ,,Каква е вероятността да се случи,,, Никаква. ,,казаха ми че това е дъното и освен да се тормозя няма какво повече да се случи, ,, Разбира се, че не е дъното. Дъното е, когато всеки ден по 24 часа, включително и по време на сън, имаш такива мисли, от тях не може, нито да работиш, нито да гледаш семейството си и в живота ти няма нищо друго освен СТРАХ. Горе - долу така изглежда дъното. Потърси психотерапевт и започни работа с него.
 14. ,,Никога преди не съм писала във форум.,, Нашата цел е това, да помогнем с компетентни съвети нуждаещите се и се радваме когато това става. ,,не мога все още да приема как в действителност от мухата може да стане слон. Огромен при това! От нещо случайно прочетено, което е можело на мига да бъде забравено.,, Слона е бил преди години, днес е динозавър. ,,Къде бихме могли да сме сгрешили със съпруга ми - в отношението си към него, във възпитанието му?,, Въпроса тук не в обичането, въпроса е в несигурността. В семейството си, не сте създали атмосфера на сигурност. Детето трябва да расте с убеждението ,че мама и тати са двама великани, които могат да победят целият свят. Това не е станало и той е започнал да я намира в ритуалите. Те са му давали една изкуствена сигурност и така се е формирало ОКР-то. ,,И дали случващото се с него, с нас, не е крещящ вопъл за ПРОМЯНА? На всички нива.,, Не знам какво е, но без да се промените вие със съпруга си / което е много трудно/ , нещата при него .....много малко могат да се подобрят. ,,И понеже писахте, че процесът по влизането на сина ми в "нормалността" ще е дълъг, все пак има надежда, нали, с подходящата терапия и терапевт?,, Вие имате един необикновен син и ме питате, дали може да стане обикновен. Отговорът ми е - с подходяща терапия, той може да стане по-малко необикновен.
×