Jump to content
Порталът към съзнателен живот

д-р Тодор Първанов

Психотерапевти
 • Общо Съдържание

  2860
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  288

д-р Тодор Първанов last won the day on Април 25

д-р Тодор Първанов had the most liked content!

За д-р Тодор Първанов

 • Ранк
  Психотерапевт

Профил Информация

 • Пол
  Мъж

Последни Посещения

164034 посещения на профила
 1. Аз да съм казал, че може да го направиш сам? Няма такова нещо, подчертавам,че това може да стане в процес, който се нарича ,,психотерапия,,.Мисля, че повече приказки са излишни.
 2. д-р Тодор Първанов

  Преглед

  Тези промени са много,много редки и не са специфични за шизофренията-много по-чести са при други заболявания
 3. Мозъка не може да забрави. Опцията е, ти да промениш мисловните си модели. Това ролята на психотерапията, да ти премени мисловните модели. Така, този модел ,,,Това е сърцето ми, колко дълго може да бие със 175 удара в минута, в покой? Какво ако този път му се случи нещо и просто спре да пие, защото е изхабено от всички тези паник атаки? Какво ако има някакъв пропуск в прегледа от лекар на сърцето? Защото да, имаш ЕКГ, имаш ехо, имаш холтер - но това са неинванзивни тестове, които са точни по време на такъв пристъп. ЕКГ в покой, когато сърцето ти не бие със 175 удара в минута излиза нормално, но за да се потвърди дали това просто синусов ритъм или някакъв вид животозастрашаваща аритмия е нужно ЕКГ , докато пулсът е толкова висок. Какво ако е ширококомплексна камерна тахикардия? Та ти имаш минути преди да припаднеш и да изгубиш съзнание и сърцето ти да спре" и т.н и т.н (това, че кардиологията ми е страст и знам повече, отколкото трябва за сърцето не ми е в помощ, разбира се. ,, ще бъде заменен с друг. Разбира се, сега ще искаш да знаеш с какъв, но това аз не знам, той се изработва в процеса на терапията . .
 4. д-р Тодор Първанов

  Влюбване

  Ще го затвърди.
 5. д-р Тодор Първанов

  Преглед

  Няма инструментално изследване с което да се диагностицира шизофрения или БАР.
 6. Eдин от най-характерните симптоми при ОКР е съмнението. То, ОКР-то, ще те кара да се съмняваш във всичко и всеки. Особено в човек или средство, което може да ти помогне да го преодолееш. Характерна черта на хората имащи натрапливости е и ригидното мислене и мисленето,че има само един правилен път да се направи нещо. Липсва им разбирането на преносния смисъл на изразите. Нещата, които ти си чела, в повечето случаи не бива да се разбират буквално. А ти го правиш точно така и това те обърква. Ще ти дам пример-Много често, когато някой има чувство за вина по отношение на някой свой близък, който наскоро е починал, аз го съветвам, да напише едно писмо до починалия, да отиде на гроба му и да го остави там.Обикновено това води до облекчение и махане на вината. Всъщност, между цялото това действие и махането на вината няма нищо общо. Просто човека ми е повярвал и това работи. Със същият ефект би проработило и каквото и да е друго, стига да е малко загадъчно - например да го накарам всяка вечер в продължение на една седмица, точно в осем часа, да си посипва главата с пепел и да не се къпе в разстояние на 2 часа. Така че, довери се на човека и работете, като ефект очаквай поне след два месеца.
 7. Страхът е лош съветник, а в случая, той те кара да ни питаш, дали да останеш в къщи или при майка си. След като всички знаем, че натрапливите мисли никога не се реализират, правилното поведение е да избереш да останеш в дома си .Да, ще бъдеш тревожна , но само чрез оставане в тревожността, ще се убедиш в това, че тези мисли не се реализират. Просто няма друг начин. Ако имаше, бих ти го казал.
 8. ,,Д-р Първанов, мисля, че нищо не си разбрал. От 2014 г съм по психолози и семинари от различен тип и това е резулатът , който е много по-добър от предишното ми състояние. ,, Както писах, единиственото което разбирам от постовете ти е,че си много объркана.За това и ти препоръчах ,,системна,, работа.Не с няколко човека, а само с един, но постоянно...година, две, три,че и повече .
 9. д-р Тодор Първанов

  Паника, бременна.

  Нямам опит с хомеопатията.
 10. д-р Тодор Първанов

  Паника, бременна.

  Предполагам си мислиш нещо такова ,,Сега ще остана в къщи, ще ми стане лошо, ще умра ,, или нещо подобно. Ако мислите са такива, най - простата техника е да вземеш листове хартия и да започнеш писмено / повтарям ПИСМЕНО/ да ги променяш. Например ,, Аз съм здрава, съвършено здрава, хиляди пъти съм оставала сама в къщи и не съм умряла, знам че и сега всичко ще е наред....,, и така пишеш лист след лист, до момента в който се успокоиш.Повтарям, не бива да спираш преди тялото ти да стане спокойно.Може да пишеш, час или повече, ръката може да те заболи, но докато тялото ти стане спокойно не спираш.След време, ако старите мисли се повят-а те ще се появат , сядаш и започваш да пишеш, да пълно успокоение. Ако трябва, ще го правиш десетки пъти на ден, но постепенно, за няколко дни ще се успокоиш.
 11. д-р Тодор Първанов

  Какво ми се случва?

  За мен единственият правилен ход е да работиш с психотерапевт.
 12. д-р Тодор Първанов

  Какво ми се случва?

  Доколкото разбирам, целта на миенето е, да не се разболееш и умреш. Ако съм те разбрал правилно, то трябва да работиш със страхът от смъртта.....всъщност като се замислиш, сама ще стигнеш до извода,че това най-безсмисленото нещо, което може да правиш .
 13. ,,Нормално ли е да си мисля, че по такъв начин не искам да живея и ми е трудно?,, Всеки би си мислил така, но, ако питаш, дали по тази причина ще се самоубиеш, отговора е ,,Не, няма да се самоубиеш, само ще се измъчваш,,.
 14. д-р Тодор Първанов

  Паника, бременна.

  ,,Рева,тръшкам,блъскам,самосъжалявам се,вътрешно му се ядосвам,че ме оставя...,, Това което описваш е поведение и чувства.Зад тях седят мисли-какво си мислиш сутрин, та имаш такива чувства и такова поведение?
 15. Всеки има натрапливи мисли понякога.Аз също.
×