Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Млякото


Recommended Posts

Здравейте, мили приятели :)

Отварянето на тази тема бе провокирано от една скорошна дискусия, в която моят събеседник се изказа против прясното мляко. Бях леко шокирана, тъй като не съм чувала до сега теза, според която то е вредно.

Прясното краве мляко, което най-често консумираме, е изключително богато на протеини и аминокиселини, някои от които бавно разграждащи се. Това създава проблеми у доста хора, които се изразяват под формата на алергия или колики, съпроводени с диария. Причината за подобни оплаквания е, че лактозата /млечната захар/ се разгражда от ензима лактаза, който у някои хора липсва по рождение или с възрастта намалява/изчезва. Така за тях прясното мляко се оказва трудно поносима, та дори вредна храна.

Link to comment
Share on other sites

Това което съм чувал за прясното мляко - без да съм сугурен в достоверността на информацията е че съдържа казеин, който възрастния човек не може да разгради и затова се матрупва много слуз в организма. При мен чисто практически това се проявява в носов секрет (сополи) - буквално часове след пиенето на повече от чаша мляко - а ако е повече - не трябва да се разделям от носните кърпички, защото наистина връзката е директна - поне при мен. Киселото мляко обаче няма такъв ефект и мога да ям по 3 кофички на ден с удоволствие :) ! Както се казва в книгите а природосъобразно хранене - млякото е за бебетата ! :dancing yes:

Link to comment
Share on other sites

Основният белтък в кравето, овчето, козето и биволското мляко се нарича казеин. Заради него те са по-трудно смилаеми от човешкото, кобилешкото и магарешкото. Здравият организъм се справя добре с казеиновите млека, особено когато са подквасени. При млечно-киселата ферментация белтъкът се превръща под въздействието на бактерии в лесноусвоими продукти. Затова на бебетата се дава подквасено, а не прясно мляко. А някои бебета не понасят дори кърма и трябва да се хранят изкуствено.

Кравето мляко съдържа 80% трудно смилаемия протеин казеин и 20% водноразтворимия протеин албумин

Хранителните алергии и непоносимостта към храни не са едно и също нещо. Непоносимостта към храни е невъзможността на организма да обработва правилно храната, което обикновено се дължи на липсата на някои ензими, а хранителната алергия е когато имунната система генерира отговор с антитела към смляната в организма храна.

Алергичната реакция се получава, когато податливия организъм е изложен на действие на специфичен белтък. Тъй като тялото възприема този протеин (алерген) като заплаха, то започва да произвежда специфично вещество антитяло - имуноглобулин Е (IgE). Податливите към алергии са склонни да произвеждат по-големи количества IgE. След подлагане на този специфичен протеин организмът реагира като произвежда голямо количество от тези антитела. Тези току що произведени антитела се свързват кум специални клетки на кръвта, наречени басофили и специални клетки в меките тъкани наричани маст . Тези клетки след това са "симулирани" да освободят хистамин, който причинява алергични симптоми. Или другояче казано имунната система освобождава големи количества вещества, включая хистамин за да предпази тялото. Тези вещества отключват редица алергични симптоми, които могат да повляят върху дихателната система, гастроинтесиналния тракт или сърдечно съдовата система.

Орли, имаш алергия към млякото прясно.

Link to comment
Share on other sites

Олеле - личи си кой има лекарско присъствие около себе си! То това и в енциклопедията не е по-подробно обяснено! Е, хайде сега - чак алергичен не съм - щом подобна реакция имат по-голямата част от хората, значи си е просто правило ... :) !

Link to comment
Share on other sites

http://www.eunet.bg/bgnews/show_story.html...story=319503245

Това е линк към статия, в която се отхвърля консумацията на прясно мляко.

За мен лично - изпивам по литър на ден понякога и нищо не ми се случва, никаква реакция на дискомфорт. Дори се чувствам прекрасно. :dancing yes:

Link to comment
Share on other sites

Доста интересна тема. Лично аз мога да пия единствено прясно козе мляко. Всяко друго независимо от количеството и дали е сварено или не, ми предизвиква много силен диуретичен ефект. Без болки или неразположение, но все пак си е неприятно:) От млечните продукти понякога ме боли корема и ми се появяват червени петна по бузите, но не винаги, а единствено от изварата не ми става нищо. Не съм сигурен, но сигурно и аз имам частична алергия, а що се отнася до козето мляко и три литра да изпия ми няма нищо, а ми е е случвало, защото, когато преминавах към един воден ден в седмицата, ми беше много трудно и разнообразявах и с козе мляко.

Link to comment
Share on other sites

Здр Милкана и всички :),

интересно детайлно събиране на гледни точки по темата.

По принцип съм чувал също че казеинът е кофти. Казеинът действително е чуждо вещество за човека. Човечеството се храни от едва 10 000 г. с млечни продукти - време твърде кратко за генетична адаптация (макар че такава към смилането на лактозата се наблюдава при северноевропейските народи, тя е само отчасти). Има едно изследване, което разкрива че казеинът има последователност от аминокиселини, които са подобни като в панкреаса, т.е. организмът атакувайки чрез имунната система казеина, атакува и тези места в панкреаса (=увеличава риска от диабет). Нямам квалифицираните познания, не мога да буда категоричен против млякото :).

Данните са ми от книгата "Вегетарианско хранене" (Проф. Клаус Лaцман, Андреас Хан) и от медицински изследвания (www.pubmed.com

:lol::smarty:

Link to comment
Share on other sites

Има и една различна гледна точка за млякото. Според аюрведа и йога, съществуват три типа храни: 1) тамастична, 2) раджастична и 3) сатвична. Търсещият духовно просвещение се смята, че трябва да яде само сатвична храна. За такава се смятат и млечните продукти, кравето масло и гхи (пречистено краве масло). Според знаменития йотин Дхирендра Брахмачари: „млякото и медът“ са единствените храни на земята, които са идеално пригодени за храненето на човека. Ще цитирам откъс от книгата „Ведическо кулинарно изкуство“ на Адирадж Дас (стр. 91): „Във ведическите писания се казва, че млякото развива фините мозъчни тъкани, които са особено важни за хармоничното духовно развитие. Във ведически времена много йоги са се хранели само с мляко. Млякото е храна и за тялото, и за духа, затова във ведическото общество то е смятано за жизнено необходим продукт“. Доста индийски йоги смятат, че за пълноценното и безпроблемно усвояване на млякото е необходимо човек да е с пречистено тяло. Някои от тях смятат, че алергиите към млякото и други продукти се дължат освен това и на два фактора, общото замърсяване на целия организъм дори на клетъчно ниво (според тях това е истинската причина за всяка форма на алергия) и съдържащите се в млякото произвеждано в западните страни (и нас ни мислят за такава) на изкуствени хормони, с които хранят животните, антибиотици, с които фермерите злоупотребяват при първия признак на неразположение, понякога и без да се консултират с ветеринар и т.н. Интересен факт е, че индийците, като цяло предпочитат панир (домашна извара) пред сиренето и изобщо не се докосват до сирена от типа на синъото „мухлясало“ сирене, или топените сирена. Често ядат панир и прясно мляко на едно ядене без други храни, защото смятат, че млякото само по себе си е сложен продукт и трябва да се консумира отделно, но киселото мляко обикновено го комбинират със зеленчучи или дал (вид супа от бобови растения). Надявам се да съм ви бил полезен.

Link to comment
Share on other sites

Аз с години не понасях прясното мляко, макар много да го обичах. Имах гастрит с понижена киселинност и получавах страшни болки при консумацията на прясно мляко, сладолед и млечни кремчета. Впоследствие изхитрих стомаха си. Можех да хапвам от тези неща без последици само по малко, за десерт, след ядене на друга храна, която не ми създаваше такива проблеми. След раждането на сина ми много неща в тялото ми се оправиха, включително и това. Казвам го в противовес на теорията, че човек придобива непоносимост към прясното мляко веднъж завинаги, когато спре да си изработва съответните ензими за преработката му. Примерът ми би могъл да се използва в подкрепа на теорията, която изложи Явор, понеже нали казват, че при раждането се сменя кръвта, т.е. организмът на майката се пречиства. Симпатизирам на източните теории за храненене и начин на живот /по-конкретно йога/, понеже ми се виждат по-природосъобразни, а и практически са се доказали. От хората, които ги следват, има много дълголетници, изглеждащи далеч по-млади от възрастта си.

Link to comment
Share on other sites

Здравейте !

Моето мнение напълно се препокрива с това на Явор.

Така е и според мене. Млякото и медът са единствените храни консумирани правилно и от правилния човек( причистил тялото си), които не остават никакъв отпадъчен , земен материал , който да се наслагва по стените на клетките и вътре в клетките. В тях няма абсолютно никаква земна материя и ако човек съумее правилно да ги използва може много да спечели. Но човек наистина трябва да е с пречистино тяло на клетъчно ниво. Но не е достатъчно пречистването да е само на клетъчно ниво. При изчистване и на Душата от Карма със съответните енергийни канали се усеща още по-силно предимстото на млякото и меда като храна. Обратното когато клетките и междуклетъчното пространство са задръстени по различен повод или причина, се предизвиква това неудобство от някои хора, защото е намалена пропусквателната възможност за по-финните енергии приети от чистите храни като млякото и меда. Не съм превърженик на прясното мляко по чисто лични предпочитания, но за сметка на това пък киселото мляко никога не го пропускам. Чел съм , че йогите смятат млякото за храната даваща по-голям достъп до космическите сили използвани за бързо възтановяване и лекуване на други хора чрез отдаване на духовна енергия. Тъй като на земно ниво духовната енергия не е неизчерпаема, защото при живот в общество се налага непрекъснато да се отдава енергия и чрез консумиране на мляко и мед се възтановява баланса между отдадена и приета енергия на чисто физическо ниво.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Здравейте! Преди три месеца ходих на една много интересна църква (имена и местонахождения няма да спомена по лични причини), свещеника, обръщайки се към страдаща от гуша жена повиши тон и каза на всеуслошание: "Но нима не знаете, че прясното мляко е онзи Божи хап, който предпазва от гуша и лекува дори?! Консумирайте прясното мляко! Употребявайте го и в готвенето. То има лечебни свойства! Вие ЖЕНИТЕ не пиете прясно мляко вече, как искате да се предпазите от гуша?!" .... Какво да кажа... вече по-често, макар че съм мъж си пиивам по чаша топло мляко преди лягане-действа ми успокояващо и спя като бебе.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Доколкото ми е известно единствено продуктите от козе мляко не произвеждат слуз в тялото, затова единствено те се препоръчват за възрастни хора!

Друг е въпросът къде и как и на каква цена човек може редовно да се снабдява

с кози продукти?

Уникална е коластрата ( мляко, първите 9 дена след окозване ), продукт който изключително трудно се намира, а е сравним, относително, с пчелното млечице.

Link to comment
Share on other sites

Все още има голям спор относно млякото. Явор добре е описал отношението на изтока към млякото, но това е само едната страна. Там също като тук съществува различни убеждения за този продукт. Има учители, които вярват, че млякото е, освен пълноценна, така и безопасна храна за човек, но има и учители, които напълно отхвърлят всички млечни продукти.

За мен всичко е индивидуално. Трябва да се внимава и човек да наблюдава себе си, при консумацията на тези храни.

А ето, какво пише в Библията за храненето на човек:

БИБЛИЯ

КНИГИТЕ НА СВЕЩЕНОТО ПИСАНИЕ НА ВЕТХИЯ ЗАВЕТ

ПЪРВА КНИГА МОИСЕЕВА

БИТИЕ

ГЛАВА 1.

...

29. И рече Бог: ето, давам ви всякаква трева, що дава семе, каквато има по цялата земя, и всякакво дърво, чийто плод е дървесен и дава семе - това ще ви бъде за храна;

30. а на всички земни зверове, на всички небесни птици и на всяка (гадина), която пълзи по земята и има жива душа, дадох за храна всичкия злак тревист. Тъй и стана.

...

:hmmmmm:

Link to comment
Share on other sites

индивидуално. ...да се внимава и човек да наблюдава

Да. Доста важно е какво е консумирано в детска възраст до 6 години.

Също зависи от целта на живота.

Да се трансформира низшата човешка природа в святост не е линейна или тривиална задача.

Будността в частност означава точно усещане кои органи на тялото искат определена храна и защо.

Негативните ефекти от консумацията на мляко могат да се неутрализират посредством смесване с определени плодови или зеленчукови сокове.

Прясно мляко да се консумира издоено скоро през същия ден, кравата да е домашна, в планината и т.н.

Link to comment
Share on other sites

Съставът на млякото при различните видове - краве, овче, биволско, козе и др. е следния : вода - около 82-89 %, белтъчини - от 3 до 5-6 % , млечна захар - 4-5 %, млечна киселина 3-8 % и минерални соли 0,7-0,9 %.

Освен това се съдържат инякои аминокиселини -холин, метионин, също и витамините -С, В, Е. Традиционната медицина използва това както при лечение, така и за профилактика на атеросклерозата и като противоотрова. Независимо от факта, че в млечната мазнина се съдържа холестерин, млякото не представлява опасност за неговото натрупване в организма, понеже то съдържа още и лецитин.

Според съвременната медицина, обаче, белтъчните продукти от животински произход са основен фактор за алергизиране на организма, тъй като той ги възприема като чужди. Милкана е обяснила това по - горе прекрасно и на достъпен език. Освен това казеинът от прясното мляко, постъпил в стомаха, се подлага на действието на солната киселина, съдържаща се в стомашния сок и по този начин прясното мляко един вид се пресича, което затруднява усвояването му от организма и води до натрупвания с последица ред болестни измененя. Това се спестява, ако се консумира кисело.

Индийската медицина препоръчва млякото за отстраняване на сафрата и газовете, за добър тен на лицето, за напълняване, за увеличаване кърмата при родилките, при отравяния, при заболявния на пикочния мехур, при склонност към спонтанни аборти при жените, при хемороиди, за лечение на гръдни заболявания. Смята се, че придава физически сили, полезно е за ефективността на мозъчната дейност и увеличава продължителността на живота. Препоръчва се да се пие още топло, непосредствено след като се издои, като елексир на младостта и дълголетието.

Ето ти спорни пунктове по този въпрос.

Моето мнение е, че природата си е казала думата и тук. Децата трябва да се кърмят, докато майките имат кърма. Включването на животинско мляко, ако изобщо се прави при деца, да става след 6-7 годишна възраст и то да е козе - най - близкото до майчината кърма по състав, а е и най - чисто. За възрастния организъм млякото нито е толкова необходимо, нито е незаменимо, а Петър Дънов даже споменава, че консумирайки мляко възрастният индивид ще осакати стомаха си, а и остава назад в развитието си, особено в интелектуално отношение.

Спокойно може да се мине и без него. На мнение съм, че наистина най - полезна във всяко отношение за човека храна са житото и плодовете.

А и са най - вкусни.

...за млякото съм ползвала източник " Рецепти и съвети на древните лечители" - едно тънко книжле от Р.Хашим, " Здраве и дълголетие чрез силите на Живата природа" по материали от П. Дънов, както и себе си, а някои конкретни цифрови извадки - от учебник по медицина.

Link to comment
Share on other sites

Спокойно може да се мине и без него.

:) Така е.

За тези които чувстват необходимост, повече от 1-2 пъти на седмица не бих препоръчал, и то в малко количество.

Карал съм месеци без никакви млечни продукти и съм се чувствал много добре. И постите са за това.

Понякога възниква желание за малко сирене с доматите.

Не усилва мозъчната дейност със сигурност, но насища астрално.

Link to comment
Share on other sites

Guest Кристиян

Всъщност, всяка храна с възрастта- млякото, при това единствено и само човешкото мбяко, е естествена храна за човека до 12-месечна възраст, след което вече не е нужно.

Ако можеше да видим енергията на млякото, и "живота" в млякото, щяхме да знаем, че полезните съставки в него са две- вода и мазнини..противно на всички схващания, че белтъците му били незнам какви...Нищо от белтъците не ползва човека така, както водата и мазнините в млякото, при това не от самите съставки, а от специфичното съотношение в което се намират в млякото. Тук не пиша за мляко, различно от човешкото.

Храненето е процес, който започва от емоционалното ниво на живота, и преминава във всичи останали нива, включително и на физическо, но то не е нито основното, нито най-важното, нито пък жизнено необходимото....

Ако майките по света знаеха да държат децата си гладни по 1 ден в седмицата, болестите на човечеството щяха да намалеят и по количество, и по вид с около 30%...

Всяка погълната материална храна отдалечава човека от финия свят, и го откъсва от единството във всемира...да, но за сега не можем без физическа храна.

Храненето като физически ифизиологичен процес според мен трябва да продължава до 21 годишна възраст, след което може да се прекъсне, и човек да премине към онова хранене, което е описано в книга Битие, цитирано по-горе. Това хранене се осъществява в в бриатичните светове на Творението.

И тъй като Твореца не е създал нищо повече от Желанието, то храненето неизменно е процес койтоприсъства на всичките нива на Творението като Желание.

Защото всяко желание е сътворено от Твореца заради това, за да може да се осъществи-или еланието да се превърне в наслаждение...

Основната разлика между всички нас като хора, между хората и останалите биологични видове е само в размера на желанието-Душата на човека.

След като Душата носи Живота в себе си, то тя е, която трябва да се храни...

А с какво може да се храни Душата...

Link to comment
Share on other sites

Млякото е един наистина много спорен продукт.Но предимно пресното.Аз обожавам киселото мляко , няма ден в който да го пропусна.Практикувала съм много диети ,а и доста години гладолечение.С глад поддържам здравето си в нормално състояние.От 30 г. страдам от псориазис .Единствената храна ,която ми липсва в периодите на глад /10дни/ е млякото зная, че според много учени диетолози това не е най-добрата храна,особено за моя проблем.Дори имам усещането ,че съм развила степен на привикване.Когато се говори за необходимостта от мляко и млечни продукти за правилното изграждане и здравословно поддържане на костната система винаги се сещам за огромните тревопасни животни ,които имат доста солидна костна система , а не консумират мляко... :thu

mbsup:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Първо да започна оттук, че "млекодайността" е качество, изкуствено поддържано от хората, което говори за степента на природосъобразност на консумацията на мляко след сукалческите години.

И все пак по повод липсата на полезност у млякото ще споделя част от състава на краве млякото.

Специално краве млякото съдържа до 87% вода, но това не го прави безвкусно, или безполезно.

Около 3,7% мазнини, 3,3% белтъчини, мазнините се състоят от триглицериди.

Белтъчините се представят главно от три вида:казеин, албумин, глобулин, като казеина заема 82% от общото количество и е свързан с калция и фосфора.

Млякото съдържа около 6% глобулин в разтворено състояние. За него се предполага, че съдържа антибиотични свойства.

В млечния белтък се съдържат всички най-необходими за човека аминокиселини.

От минералните соли се намират соли на калция, фосфора, магнезия, желязото, натрия, калия, лимонена киселина, солна киселина и др. Те са в лесноусвояема форма. Счита се, че няма хранително вещество, което да предава на организма калций и фосфор по-добре от млякото.

Сред микроелементите в млякото са открити кобалт, мед, цинк, бром, манган, сяра, флуор, алуминий, олово, калий, титан, ванадий, сребро и др.

В млякото се намират повечето от мастни- и водоразтворимите витамини. Витамин А и провитамин А са разтворени в мазнините. Има витамин D, E, K.

От водоразтворимите - В1, В2, В6, В12, С. Съдържа също и РР, Н, фолиева киселина, пантотенова киселина, холин.

Важна роля имат млечните ензими: галактаза, лактаза, лимаза, фосфаза (хидролизиращи) и оксидоредуктази. Имунни тела.

Edited by Венцислав_
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Отношението ни към всеки продукт следва да се определя от това, в какво количество се яде, какво е неговото качество и каква е индивидуалността на подопитния субект. Всеки опит за игнориране на някое от тези 3 условия води до едностраничви изводи. Българите определено са прекалявали и продължават да прекаляват с млякото и млечните продукти. Това, че те са "свикнали" с него не е аргумент да продължават така, по-скоро е коннтрааргумент, да се освестят, докато е време (в Азия от много ориз все по-често младите имат алергия към този продукт, което за нас и други народи с по-умерената му косумация не е проблем!). Фактът, че водещите активен живот на изток и запад дълголетници често го понасят за дълги периоди и се чувстват добре, не е абсолютен показател. Многото физически усилия помагат за усвояване на протеините, но колко от нас ги правят всекидневно и интензивно? А например един мой познат беше в Шри Ланка (Цейлон), който е автономна част от Индия. Каза, че там ядат по съвсем малко мляко. В Китай традиционно не се яде съвсем никакво мляко и според статистиките там най-рядко жените страдат от остеопороза - ето още един развенмчан мит за полезността му уж за костите! Аз не съм отказал млечните храни, но затова пък виждам, че винаги ми вредят, когато се "напапам" порядъчно. (Изключение: когато дълго не съм ги ял и са от домашно приготвени източници, еднократно понасям и повечко, но следващия пък вече ми протича нослето...) Като дете ги ядях в огромни дози и имах доста упорити проблеми с дихателните пътища, храносмилането и кожата. Не съм се проверявал за възли в щитовидната жлеза, ама доста хора, които си имат проблеми с нея, са били изключително много млекоядни за дълги години, знам десетки такъва случаи... Според мен, освен необходимостта от човешка кърма, детето може да усвоява малки количества и от другите млека, а при възрастните индивидуално различно, но неотменно тази усвояемост намалява с възрастта. И тъй като пълномасленото прясно мляко съдържа всички компоненти, към които би могло да има обменна или алергична непносимост, обяснимо е, че то най-често създава проблеми. Иначе за някои е по-вредна млечната мазнина, за други протеинът, за трети - лактозата. Има съответни млечни произведения с намалено количество на това или онова и те са съответно по- за препоръчване. Ако човек не е прекалено алергичен например към тях, считам, че няма нужда напълно да ги отказва (а и в духовно отношение млякото и медът са далеч за препоръчване в сравнение с яйцата и рибата!), те обаче трябва да са с необходимото качество и задължително в ограничено количество! Млякото съдържа и т.нар. казоморфин, т.е. ендогенен опиат, който прави по-поносим живота на бебето, но при възрастния може да доведе до пристрастяване! За вит. В12 - синтезира се от нормалната чревна флора, а и се среща в продуктите, подложени на ферментация, вкл. от растителен произход - туршии, соеви сирена, бирена мая и т.н.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Странна работа ...аз съм луда на тема "млечни продукти" , в семейството ми като цяло винаги сме ги употребявали в достойни количества / дори когато все още ядях месо, никога не съм можела да го предпочета пред млякото/, а да "чукна на дърво" не съм имала проблеми.

Edited by Зверчето
Link to comment
Share on other sites

Много хора казват така, но ако не те, техните деца вече имат намалена поносимост. И още - освен острите реакции като алергии или ензимни разстройства, ефектите от злоупотребата могат и да се акумулират през годините. И да почнем на считаме, че шиповете, камъните във вътрешните органи, пердето на очите, проблемите с щитовидната жлеза и ранната склероза са неизбежно чести спътници на що-годе напредналата възраст. А те се срещат предимно у хора, които силно са злоупотребявали с млечни продукти, макар че и други фактори могат да допринасят. Аз не забранявам тези продукти за хора, които ги понасят добре, още повече, че и аз ги намирам за много вкусни. Добре ще бъде обаче, ако мислим в перспектива, да ги ограничаваме - например до 1 чаша на ден кисело мляко и от време на време по малко млечни концентрати. При явна непоносимост не е грешка да се спрат и напълно за няколко месеца, но пълното веганство е необходимо да се провежда много грамотно, за да не се явят недоимъци.

Link to comment
Share on other sites

Наистина не трябва да се прекалява с каквото и да било ... но при всеки си има някаква индивидуалност на поносимост .....

Преди известно време , всъщност когато спрях да ям месо, изкарах един период около месец, през който хапвах единствено мляко, плодове и мед ...........всички ми казваха, че не е полезно, трябвала ми по-разнообразна храна и т.н. .........обаче аз се чувствах наистина страхотно .........супер леко и дори не ми се дояждаше шоколад .......а това си е цяло чудо .....

Естествено, периода си отмина и отново почнах да си ям нормално, като изключим месото, от което се отказах ..........

Мисля, че човешкият организъм е достатачно добре устроен за да знае кога и от какво има нужда ....... единственото, което му пречи е или лакомията или пък крайностите при които сме твърдо решени да излючим разни храни.....

Не ям лук, защота ми е отвратителен , а пък месо- защото ми е жал за животинките ...... и наистина се чувствам добре :)

Мога само да препоръчам на всеки да прави това, което усеща за правилно, а не това, което някой му е казал, че е редно .....

Link to comment
Share on other sites

това е вярно, ако е съхранен естественият афинитет към полезните храни и отвращението към неподходящите. Но много малко хора са го запазили това положение от детството. После трябва то да се възстановява - и това става с разумно експериментиране. Който никога нищо не променя от менюто си, остава само да си предполага, че се придържа към най-подходящото за него, а вероятно не е така. за кратко време едностранчивите диети могат да бъдат полезни - в твоя случай чрез млякото и плодовете си се разтоварвала от месото и шоколада например. Разбира се, по-нататък нещата следва да се уравновесят. Грамотните промени, опитването на некрайните форми на една или друга система могат да са много полезни именно за откриване на най-доброто за всеки един от нас.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
  • Create New...