Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Биг Брадър


 Share

Recommended Posts

BigBrother - дълго рекламираното реалити шоу започна. Какво мислите за него?

Астрологичен анализ на участниците в BigBrother - вижте ТУК.

Link to comment
Share on other sites

:thumb down: определено идеята да се поставят хора в такава изкуствена среда не ми допада.

Сценарият на предаването изтормозва не само самите участници, а и зрителите.

Още едно доказателство, че всеки се е затворил в собствения си житейски прозорец и търси сравнението между себе си и другите :unsure: за да се убеди че е по добър от тях.

Върха на пошлото воайорство.

Жалко само за децата, които го гледат--ще берем плода на това предаване съвсем скоро :hmmmmm:

Link to comment
Share on other sites

Не мисля, че идеята е пошла, но със сигурност изборът на участниците е направен с една единствена цел да се получават възможно най много "привлекателни за зрителите ситуации" за да има повече обаждания.

А това да се поставят група хора в изолирана среда и да им се даде вазможност да се изявяват в нея не е лошо, само че непрекъснатото наблюдение навсякъде е наистина пошло.

За мен това, което се показваше до сега е тенденциозно манипулирано, като сцени харесвани от масите се повтарят до втръсване за да се задържа интереса. :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Не си заслужава да се отделят толкова време, реклама и средства за такава безмислена приумица, съперничеща единствено на сапунките, изпълващи времето на част от повечето зрители !!!

Link to comment
Share on other sites

Guest Кристиян

Здравейте, не гледам редовно това шоу, но имам впечатления. Тук идеята е човек да може да отстоява "границите", които му се полагат, без да ощетява другите. Нима живота на всеки един от нас не е включен в подобно шоу, в което няма "нищо скрито, което не ще се открие", само че вместо Биг Брадър, ние се изповядваме пред" Биг Фадър", и на всеки от нас се задават различни задачи, които да изпълним, и често ни задават въпроса "Кой предлагаш да напусне", но правилния отговор би следвало да е "Предлагам себе си", как би реагирал Големия брат ако всички участници разберат, че са едно цяло и никой не пожелае това цяло да се наруши? Ако всеки номинира себе си? Да, но това е само предположение. В това шоу независимо от участниците, можем да се огледаме самите ние и да видим най-честите "грешки" в отношението ни към ближните, а също и да видим положителните страни в тези отношения...

...нямам фаворит в това шоу, не бих искал и да си създавам, не винаги "победителят" е "човека" с "качествата"...

Link to comment
Share on other sites

Guest Small Brother

Ако гласувам "ЗА" някой да напусне, то това ще да е този, който ми е най-симпатичен "като проялвние, не като външност" --да не се мъчи повече :thumbsup2:

Link to comment
Share on other sites

Иво, на мен играта ми харесва :dancing yes: , а на теб?

Като цяло не ми харесва. И това е не защото играта не е готино измислена, а по-скоро защото ми се струва, че от шоуто, с игрите които правят, изкуствено насаждат разделение и флирт. Разчита се на сензации - секс, скандали, конфликти и подобни... или поне на мен така ми се струва. Иначе от астрлогична и психологична гледна точка може би е интересно да се наблюдават реакциите на хората в дадена затворена среда. Също ми е интересно да наблюдавам как моето мнение за хората се променя (въпреки че в последно време рядко гледам шоуто) в процеса на играта.

Като изключение от негативното ми мнение, играта "Опознай другарчето" много ми хареса. Може би ако в подобен дух се прави шоуто на мен личо ще ми бъде по-интересно.

Има един въпрос, който си задавам:

Как от екипа на Биг Брадъ избират, кои моменти да покажат по Нова ТВ в 8:30 вечерта? Всъщност в зависимост от техния избор се определя до голяма степен мнението на публиката. И при гласуване кой да отпадне, хората нямат адекватна представа как наистина се държат участниците. Мнението им (поне на тези които не гледат шоуто 24 часа - а те мисля са повечето от зрителите) се базира на избраните откъси. И тъй като избират главно скандални ситуации, ние мислим че дадени участници имат определен характер или модел на поведение, докато всъщност може би не е така. Може би това са били моменти на слабост или изблик на чувства и т.н.

Това е моето първоначално мнение за нещата. Явно е обаче, че са вложени мнооого средства и ще правят всичко възможно да държат вниманието на максимално голям кръг от хора към шоуто. Ще видим как ще се развият нещата.

Link to comment
Share on other sites

Понякога,когато имам свободно време, гледам шоуто "Биг брадър".Една вечер дори, съвсем умишлено, се загледах и зачетох в течащите на екрана надписи от СМС-те по канала следящ 24 часа участниците. Определено смятам, че предаването не е направено за хора,които се интересуват от "мирно съвместно съжителство и обмяна на опит и знания",а е за тези които се вълнуват от: кой с кого ще се скара,кой има "най- развързан" език,кой с кого ще се......,кой ще скалъпи по-голяма клюка и т.н. Цветистият речник на хората участващи в "престрелката" с СМС-и само затвърди впечатленията ми.Ако тези същите хора изпращат и повечето СМС-и за гласуването-въобще не ме изненадват резултатите в шоуто до сега!

Не бих участвала в подобно предаване-смятам,че намесата в личния живот е прекалено голяма.

Между другото ми минава и странна мисъл в главата.Толкова много се говори за проучванията и изследванията на въздействията върху човешката психика, с които се занимават цели институти.Възможно ли е,според вас, върху тези хора,като върху доброволни мишки, да се правят някакви опити? За излъчвания недоловими за човешкото ухо и око всеки е чел!

Това което ме плашие обаче е,че по всички телевизиии се множат предаванията (не говоря за филмите) имащи агресивен характер?Цели се злепоставяне и противопоставяне на хората участващи в предаването и често се стига до трагикомични ситуации.

Но все пак- всеки има правото да избере- по кой път да върви и с какво да се занимава!

Желая на всички добро и успехи!

Link to comment
Share on other sites

Предаването може да е интересно единствено от познавателна гледна точка - психологическите процеси и взаимодействия между участниците. Но това е доста подвеждащо, доколкото те са в изкуствено затворена среда и това изкривява всички реакции. Всеки знае, че ограничаването на личното жизнено пространство води до конфликти - дори най-простия опит с мишки, затворени в стъклен аквариум, го показва.

Пък и едва ли някой, освен специалисти в областта, го гледат с тази цел. По скоро е чисто воайорство - нещо според мен естествено заложено у човека.

Участниците разбира се са подбрани с оглед да допаднат на широката публика. Все пак се надявам да са подценили средното ниво.

Link to comment
Share on other sites

Нещо като чалгата - повтаря се безброй пъте едно и също нещо, за да се търси нещо друго (интимната обич) което въобще несъществува там където се търси. Тук се търси някакъв смях, някаква ирония но как е възможно този смях и тази ирония да са ИСКРЕННИ когато всичко (камерите, хората) и въобще идейята е разработена за пари. Още едно безмислие, което малицина разбират като такова. Може би има някакъв смисъл (както този при чалгата - нали се пее за лубов) но всичко това се стопява от комерсиализма с който е нзаправено.

Link to comment
Share on other sites

BigBrother - дълго рекламираното реалити шоу започна. Какво мислите за него?

Астрологичен анализ на участниците в BigBrother - вижте ТУК.

Това е живота, всеки един от нас е в тази ситуация... въпросът е доколко я осъзнава.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Това е живота, всеки един от нас е в тази ситуация... въпросът е доколко я осъзнава.

Не това не е животът, това е лъжата за него и виждам, че всички са го разбрали, тъй като другите предавания от този род са останали без коментар. Но не е така с 90% от нашенците. С нетърпение чакат следващия Big Brother. Не им беше достатъчна лъжата на дребния хитрец Здравко от първия, как току що разбрал за бремената Христина, че гласуваха за същата тази Христина, вече във Vip Brother 2, като за „нещастна“ съпруга! Една съседка, която не може без чалга ми заяви, че гласувала за „семейството“, защото те били истинските хора в това реалити шоу! :o Бях потресена от това как милата загърби любимите си фолк изпълнители :P . Зададах си въпроса – защо хората очакват от едно шоу да бъде нещо истинско? Според мен няма много истински неща в реалити предаванията. Лично аз вече не ги гледам, предпочитам един измислен, но добре направен и съдържателен филм пред „реалните“ предавания. :D

Между другото отдавна се питам – защо нашият народ е толкова наивен. Не само по отношение на Big Brоthеr, но изобщо? Какво стана? Умните в чужбина ли заминаха? :(

П.П. По отношение на изборите трябва та си призная, че съвсем не принадлежа към категорията на умните ;) .

Link to comment
Share on other sites

При знанието че си наблюдаван от толкова много хора, едва ли може да се твърди, че участниците се държат естествено. Стремежът да изпъкнеш, да се изявиш, да демонстрираш качествата, които считаш за свои положителни и силни страни е нормално за средния човек. Разбира се ефекта е обратен, именно защото човек знае че е наблюдаван и акцентира прекалено силно върху това което счита за допуснати грешки и слабости, чувства реномето си застрашено и се стреми на всяка цена и по най-неподходящ начин да го брани, често конфронтирайки се с другите и опитвайки се да покаже превъзходството си пред тях. Разбира се всичко това няма как да е съпътствано от вътрешно равновесие. Организаторите добре знаят, че до такива ситуации няма как да не се стигне. Наистина, подобни ситуации съществуват и в реалния живот, но там липсва това, че си наблюдаван, а именно това играе ключова роля във възникването на повечето конфликти (а и въобще ситуации) в шоуто.

п.п. За наивността - не са само българите. По принцип европейците и американците са прекалено наивни. Върху останалите нямам наблюдения.

Link to comment
Share on other sites

Много полезно предаване е това - стига човек да "го чете между редовете". Прекрасен миниатюрен модел на обществото, в което живеем. Най-важният за мен момент е липсата на информационен обмен със света. Когато човек не може да получава директно информация от (относително) достоверни източници, той лесно може да бъде манипулиран и контролиран. Това е, което се и случва в Биг брадър - участниците получават оскъдна и изопачена информация, която предопределя действията им (разбира се, подбрани са подходящите за това хора). Реално това се случва и в живота ни, ако се оставим да бъдем информирани от средствата за масова информация.

Проследих само един сезон, онзи с близначките. Направи ми впечатление как ги толерираха в началото (което е нормално, те създаваха и доста смут) и как в един момент нещата излязоха извън контрол, защото очевидно не беше предвидено те да печелят наградата. Направи ми впечатление това, което казва и Иво по-горе - тенденциозните репортажи, които до един момент бяха в тяхна полза, а после много рязко се обърнаха... но късно, защото инерцията на общественото мнение вече беше набрала скорост и последващите манипулации не дадоха резултат, закъсняха. И още, как докато бяха в къщата хората виждаха всичките им кусури и ги приемаха такива и ги харесваха, а като излязоха изведнъж забелязаха колко са "тъпи и т.н.".

Което ме подсеща за един хубав филм на тази тема - Шоуто на Труман.

Link to comment
Share on other sites

Нищо против предаването нямам,но имам чуството че там учасниците ги избират така,че да има повече конфликти помежду им,което не ми допада.

Link to comment
Share on other sites

Никога не съм гледал какъвто и да е брадър. По една или друга причина нито ме вълнува, нито ми е интересно..

:3d_001:

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...