Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Разврат


Recommended Posts

Леле,колко философска тема -Разврат. Брей .ХАха. Понякога наистина се чудя от къде се инспирират някои хора.

Просто наистина е необяснимо за мен,какво може да породи такъв вид вдъхновение,хахах.

Има един филм -Century of the self ,www.kolibka.com,препоръчвам трета част от филма на Канел- There is policemen incide all our heads,He must be destroyed.

Няма да се аргументирам защо ,понеже може и да ми се обиди.ХАхах.Но мисля,че ще му бъде адски полезна тази трета част.Дори самото заглавие е достатъчно красноречиво.

Линк към коментар
Share on other sites

Добре, да вземем един пример:

Друг един случай: един от Варна спечелил 50,000 лева и си казал: „Отсега сбогом на сиромашията, и децата ми и аз се осигурихме“. Още вечерта той умира – взел касата и умрял. Това са разсъждения на старите хора. На младите хора не трябват никакви каси и пари. Ние трябва да имаме чисти души и светли умове, а не да туряме доверието и надеждите си в банките. Това е разврат! Тия пари вие ги създавате, те са за улеснение, а не за доверие. И следователно не трябва да влагаме парите в банките, а трябва да станем живи банки на Бога. И мъже, и жени тази енергия, която Бог е вложил в нас, да я употребяваме все за добро. Старото трябва да се обнови.

Ананий и Сапфира

;)

Линк към коментар
Share on other sites

Развратът - що е то? Моля, дайте определение.

Може би въпросът изглежда банален, но да проверим кой какво разбира под тази думичка. :)

Днес видях тази тема и честно казано, се разсмях. Не мислех да се намесвам, т.е. да пиша :)

После за замислих къде точно е ситуирана темата - в Порталът за съзнателен живот. И изобщо в това пространство.

Пак ми стана смешно.

От друга страна, се върнах назад, когато бях във втори клас и ми говореха за "капиталистът-вълк".

Думата разврат звучи невинно в устните на грешниците и развратно в устните на Савонарола :)

Линк към коментар
Share on other sites

....

После за замислих къде точно е ситуирана темата - в Порталът за съзнателен живот. И изобщо в това пространство.

Пак ми стана смешно.

...

Смешно ли? И в това пространство, за съжаление, се среща понякога развратът, такъв, какъвто е описан по-горе.

Редактирано от БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

....

После за замислих къде точно е ситуирана темата - в Порталът за съзнателен живот. И изобщо в това пространство.

Пак ми стана смешно.

...

Смешно ли? И в това пространство, за съжаление, се среща понякога развратът, такъв, какъвто е описан по-горе.

А ти си призван да го посочиш с пръст, ама че смелост :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

Развратът - що е то? Моля, дайте определение.

Може би въпросът изглежда банален, но да проверим кой какво разбира под тази думичка. :)

Всъщност не виждам нещо лошо да споделим кой какво разбира под това понятие.

Думата явно има негативен смисъл, но не смятам, че е свързана само със сексуални прояви. Дори като се замисля те са само една малка част, но тъй като са на повърхността, само тях сме склонни да виждаме. Може би за да замажем развращаването в елементарни житейски ситуации, което не ни се иска да видим.

И на мен отначало ми се струваше, че самото използване на понятието вече е вид осъждане на някого или нещо. Но после си признах, че думите не притежават това свойство да осъждат. Те са неутрални понятия за нещо, което сме категоризирали ние - хората. Осъждането също ние го правим, като влагаме негативна емоция в едно негативно понятие и отхвърляме факта или човека, който стои зад него.

А възможно ли е да говорим за разврата без да осъждаме никого?

Линк към коментар
Share on other sites

Ех, това за осъждането е явно безкрайно чувствителна тема.

Странно е за мен чак - значи ако кажа: този човек е брюнет примерно, то всичко е Ок, обаче ако кажа: този човек е лъжец, значи го осъждам. А така ли е? Ами ако съждението "Този човек е лъжец." си е факт, а аз приемам и разбирам този човек въпреки това? Следователно не е осъждане.

Хайде да не се плашим да наричаме нещата така, както ги чувстваме и да не подозираме, че всеки, който е изказал някакво негативно твърдение непременно подхожда с емоции на осъждане и неприемане. Между другото осъждането и неприемането се усещат (да не кажа, че силно прозират) и при много дипломатичните и смекчени изказвания.

Та за разврата - защо действително си мислите само (или поне предимно) за секс ;)

Аз, като прочетох темата, първото нещо, за което се сетих, беше Портретът на Дориан Грей от Оскар Уайлд.

Линк към коментар
Share on other sites

Всъщност думата разврат е безсмислена, затова и реагирам на толкова безсмислени теми напоследък.

Явно човекът, българският е толкова зле, че вместо да мисли как работи и да е добре, работи за глупостта си - да я развие до едно духовно примеливо ниво.

Всъщност, pauperes spiritu.

А иначе, нищо.

Редактирано от Ивета
Линк към коментар
Share on other sites

"Думата разврат звучи невинно в устните на грешниците и развратно в устните на Савонарола :)" - това е цитат от мнението на Ивета - #8

Джироламо Савонарола, добре е да се проучи биографията на този човек, в Интернет има достатъчно добри материали, добър пример е за това какво да не правим, защото както пише накъде в Библията : "Лошите дела провалят добрите намерения" ( това не е буквално цитирано),

Редактирано от Буби
Линк към коментар
Share on other sites

Думат разврат в никакъв случай не е свързана само със сексуалните прояви.

Широко разпространен, и то в световен мащаб е кулинарния разврат.

Липсата на мярка и разумност в действията води до разврат.

Линк към коментар
Share on other sites

Темата си е ок. Ако ме е срам от нея или съм ядосана значи, нещо в мен не е наред.

Изобщо думите не осъждат. Вече би трябвало да сме наясно с това. Сещам се за една случка в беседите.

Учителя срещнал едно дете, което плачело, попитал го, защо плаче. То казало, че онази леличка го нарекла крадец, че и е откраднало парите. Тогава Учителя попитал:

- А ти открадна ли ги?

- Не.

- Значи не го е казала за теб, не плачи....:feel happy:

Та ако някой чете приказка: "имало едно време един злодей..." и се разпознае; то нито автора, нито приказката са виновни...

Различия и разбирания много - порно и еротика... Има голота и при двете, но при едната дума визираме красота, при другата...не;)

Разврат има навсякъде около нас за жалост, важното е вътре да не го приемаме... колкото успеем да чистим вътре.

Линк към коментар
Share on other sites

Развращать – ... совращать с пути истины; искажать умственно, лжеученьем, или нравственно, склоняя на распутство, на дурную и преступную жизнь.

Даль В.И. Толковый словарь живого великорусского языка. В 2 тт. Т. 2: П—v (стр. 461)

Линк към коментар
Share on other sites

Механизмът е прост: имаме едно нисше желание, което ни е обсебило и изразходване на психичната ни енергия за удовлетворяването му. Резултатът е кратковременно потушаване на желанието и поява на чувство за удовлетворение, тъй като бидейки временно потушено желанието не привлича фокуса на съзнанието ни и то се завръща отново в самите нас (а това е равносилно на щастие). Сега, какъв точно тип желания се включват в категорията "разврат" в действителност няма никакво значение. Принципът във всички случаи е един и същ

Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

Пример за развращаване в духовната свера.

]

Случиха се такива събития, че Михаил през 1936-1937 година започна да изучава активно френски език и този подтик не беше случаен, а дойде от друго място. После той направи постъпки за заминаване във Франция за Парижкото изложение през 1937 година, замина и там остана. Събитията се развиха така, че той се свърза само с жени, започна да проповядва, направи група - групата се разраства в такива размери, че се образува Братство. Дори това предизвика идването на група французи през 1939 година, която направи контакт с Учителя и с нас. Отначало Михаил изнасяше идеи от Словото и Учението на Учителя, но по- късно сметна, че френският народ и френският език не са подходящи за Словото на Учителя и че Словото първо трябва да се преразказва и чак тогава интелигентните французи ще Го разберат. И това бе пътят на подхлъзване - Михаил започна да си дава свои неща, които бяха плод на онези сили, с които беше свързан. Стана проводник на Черната ложа. И той използува хищнически някои от методите на Учителя.

Въведе Паневритмията, а чрез нея създаваше поле на сили и аура, чрез която привличаше французите, които играеха Паневритмията малко по французки - малко по-танцувално и по-бързо. По-късно там отиде и Ярмила, която бе балерина и знаеше вече добре упражненията, защото бе участвувала в онази група с Елена Андреева и Мария Тодорова, която записа точно упражненията. А ние с Ярмила и с фотографа Искренов заснехме всички упражнения. Така че, тя бе най-подходящата да предаде точно Паневритмията за французите. Но Михаил я отхвърли, защото не му изнасяше тя да показва и ръководи Паневритмията - тя знаеше Кой е дал Паневритмията и Кой е Учителят. А французите не знаеха Кой е Учителят, те познаваха Михаил, който им даваше Паневритмията и когото смятаха вече за свой "Учител". Затова Михаил изгони и Ярмила.

Михаил въведе пеенето на песните на Учителя на български и това бе също с цел да създаде фокус на едно общо течение от духовна сила и мощ, за да бъде използувана от него за лични цели. Стана точно така, както Учителят бе казал в онзи частен разговор за него и Кръстю Христов през 1921 година - че те използуват течението на Бялото Братство за свои користолюбиви цели. И той го използуваше много добре. Въведе вегетарианството, общите обеди, посрещането на изгрева на слънцето. Дотук добре. Но после? Той не четеше беседите на Учителя, а започна да взима някоя Негова идея и да си я развива както си иска и в каквато посока си иска. Той зае мястото не на проповедник, а на ръководител и Учител на Бялото Братство. Да, точно така беше. Започнаха да се печатат неговите лекции, които изнасяше на френски език. Разбира се, че те бяха изпратени в България и бяха донесени от неговите приятелки, с които той поддържаше връзка, да се покажат пред Учителя. Ние стояхме и наблюдавахме какво ще каже Учителят за тези експозета на Михаил Иванов и за неговата дейност. Бяхме няколко човека. Брошурите бяха сложени върху масата Му. До този момент мненията на някои от Школата бяха противоречиви. Защо ли? Ние помнехме 1922 година и цялата тяхна история. Ние помнехме тяхното подвизаване от 1922 до 1937 година. Ние помнехме всичките им цели и знаехме, че Сам Учителят разреши на Михаил Иванов да замине за франция. Знаехме за дейността му. Но сега какво ще каже Учителят за него? Издържал ли си е изпита? Ние чакахме да чуем това лично от Учителя.

Учителят погледна нас, погледна експозетата на Михаил на френски език, протегна ръка, докосна ги с два пръста и леко ги отмести встрани до края на масата. Урокът бе даден. Разбрахме, че Учителят не одобрява не само неговите експозета, но и дейността му. Но това не го разбраха онези, които искаха и държаха непременно Учението на Учителя да се разпростре върху цялото човечество и смятаха, че сега е моментът и че Михаил е именно този, чиято мисия е определена за това. Учителят с поглед ни показа, че трябва да махнем тези книги и ние ги махнахме. Но се намериха сестри, които Му занесоха нови експозета и ги оставиха на масата Му. Учителят направо пред тях ги хвърли в огъня на печката Си. И винаги в такива случаи имаше и такива свидетели, които не одобряваха дейността на Михаил и които го познаваха много добре. Това бе втората група от приятели, които разбраха по-категорично мнението на Учителя за лекциите на Михаил и за дейността му. И трябваше дотук да се спре с това. Но кой да слуша? Отново Му занасят от тези експозета - от следващите броеве. Учителят ги захвърля на пода до стената и се обръща към една от сестрите, която се грижеше да почиства стаята Му, с думите: "Махнете този боклук от тук!" "Ама, Учителю,това са експозетата на Михаил от Франция!" "Рекох, махнете тези трици и този боклук оттук!" Сестрата - стресната, но няма какво да направи друго, освен да ги изнесе навън. Имаше и други истории с тези експозета, което е срамно да го повтаряме, защото другите не ни вярваха и всеки сам искаше да чуе от Учителя мнението Му за дейността на Михаил.

Източник :

http://petardanov.co...86%D1%8A%D1%82/

След малко ще започнат атаките към мен, вече съм ги опитвал

Редактирано от alma9
Линк към коментар
Share on other sites

Guest Емил от Льонеберя

Разврати всякакви -

шопинг манията - разврат

манията да сядаме на кафенце за по лафче - разврат

консумацията на изкуство, дори и в най-висша форма /като посещение на галерии и изложбени зали/ - разврат

консумацията на книги, четенето им и живеенето в измислените светове на книгите - разврат

==========================================================================================

Въобще всякакво желание за консумация, обсебване, поглъщане, ако ще и под много миловиден и благороден претекст, си е разврат.

Едно време се чудех що бях чувал, че в Корана доста неща са обявени за развратни. Имайки предвид, че вероятно интерпретацията на този текст е леко манипулативна, склонен съм да приема, че всъщност написаното в Корана по този въпрос е абсолютна истина.

Гледам сега какво съм написал и се хващам за главата - едно време смятах, че образованите, ерудираните хора, ходят по изложби, гледат изкуство, ходят по театри, по интересни сбирки с интересни хора, но... всъщност това си е един вид консумация и разврат, ако липсва излъчване от наша страна - да четем - но и да пишем, да гледаме картини, но и да рисуваме...

Линк към коментар
Share on other sites

Добре,че е тоя разврат,че незнам какво щях да правя .Хахаха,точно така според някои хора,явно ерудираните, културните хора,хората на изкуството са абсолютни развратници.Отново ми идва наум "криворазбраната цивилизация".

Криворазбрана духовност,криворазбрана потребност,криворазбран живот.

Изобщо цялата тема подтиква единствено към осъждане,издаване на присъди на обществото и хората .

Само едно се чудя от позицията на кой ,на какво ще трябва да направим това.

Тази тема е антифилософия и не заради елементарната асоциация на думата разврат,която изниква в главата на масовия човек,на примитива,хах точно като послание и формулировка и развитие не виждам нищо добро,мъдро и философско да излезе от това.

Но явно потербностите на някои са да издават присъди и да сочат с пръст.

Смешно и трагично едновременно.

Както вече написах :THERE IS A POLICEMAN IN ALL OUR HEADS AND MUST BE DESTROYED!

В момента в който човек престане да съди останалите и обществото мисля,че помъдрява и става философ поне с една идея повече, отколкото е бил преди това.

Линк към коментар
Share on other sites

....Но явно потербностите на някои са да издават присъди и да сочат с пръст.

...

Много ми е чудно защо в тази тема вие с Ивета си въобразявате, че някой ви сочи с пръст?!

Никой не е казвал имена, не е цитирал ваши постове, не е намекнал и на йота нещо свързано с Ивета или нещо свързано с Инатари.

Не разбирам защо трябва да ни товарите с вашите представи, че някой ви сочи с пръст!

Тук обсъждаме най-вече разврата в духовния му смисъл. Когато уврежда душата на самия човек и когато човек уврежда душите на хората около себе си като ги развращава. А това е толкова проникнало в нашето време, че се приема за нормално?! Както на времето са хвърляли хора на лъвовете и са приемали това за нормално.

Сега някой ще вземе да каже, че и заповедите "Не убивай", "не кради" и т.н. са сочене с пръст?! Или, че когато Исус казва "не прави на другите това, което не искаш да направят на теб", то сочи с пръст?!

Всеки може да сподели нещо, нали така???

Администраторска бележка: По субективна преценка на администратор, темата е временно затворена.

Линк към коментар
Share on other sites

Гост
Тази тема е затворена за писане.
×
×
  • Добави...