Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Какво отношение да имаме към парите?


Guest Емил от Льонеберя

Recommended Posts

Guest Антон Каро

Добра вечер.

Чудя се тази вечер. Какво мнение да имаме към парите? Положително, неутрално или негативно?

Хубаво нещо ли са, необходимо зло ли са?

Грях ли е да се обичат парите?

Грях ли е да се прахосват парите?

Къде е мярката на харченето?

И въобще... един низ от въпроси в моята глава...

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 26
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Какво отношение да имаме ли, ами каквото си изберем. И като видим последиците от това отношение, може евентуално да го променим.

Негативно в никакъв случай - ако мразиш парите, те ще бягат от тебе. Най-добре да е неутрално или позитивно...Навремето майка ми ми казваше, че всяко богатство е безчестно, че ако някой има в излишък, това означава някой друг да е в недостиг и няма такова богатство, което да не е за сметка на други хора...Сега са заляли пазара с книги от американски автори, които ни убеждават в обратното - във вселената има изобилие, има за всички и може да имаш неограничено много пари, без да е за сметка на никой. Не знам, истината е някъде по средата...Аз за себе си съм искала да имам необходимото. Не повече, защото, за какво ми е? Ако имаш много пари и имот, това е страшен товар и де факто му ставаш роб. Даваш здраве, време и нерви, и всичката ти енергия и усилия отиват в това - да поддържаш състоянието си, и ходиш като натоварено магаре:( ...а дали си заслужава?...Важен е мотива, за какво искаш тия пари, за какво ще ги използваш...ако е за себе си, не е добре...в природата всичко е премерено и тя не търпи празни разхищения...ако е за нещо добро /каквото и да е/, което е за обща полза, тогава може да ти дойдат парите. Ще дойдат без усилия, по закона за най-лекото съпротивление. Ще паднат от небето.

Линк към коментар
Share on other sites

Каро, страхотен аватар!

Не знам какво трябва да е отношението към парите, но мога да кажа за моето отношение към тях.

Ами имам мноооооого положително отношение. :thumbsup2:

Е, да поясня, че не съм богата, но съм живяла и с малко пари, и с повечко пари - е има голЕЕма разлика. Не съм шопинг манияк, но когато ги имаш, имаш известна сигурност. Някъде четох, че за да идват парите при теб, трябва да правиш движение на парите т.е. да ги харчиш. Както в една стая, за да има движение на въздуха е нужно течение, така и при парите.

Грях ли е ? Не е грях. Има едно разпространено схващане, че когато си духовен човек, не са ти нужни пари и едва ли не те пречат на дух. израстване. Но, това, което забелязвам е, че най- известните духовни учители от днешно време изобщо не живеят в нищета. Вярно, че най-често техните последователи осигуряват материалните им придобивки, но и те не се отказват от тях - ползват луксозни автомобили, спят в скъпи хотели и т. н.

За прахосването и за мярката на харченето: всичко е до приоритети. За мен това, че някой си е купил много модерна дрешка и е платил скъпо за нея Е разхищение. Но и той сигурно смята, че е глупаво да давам пари за моето хоби, което за него нищо не значи.

Естествено, парите не биват да бъдат самоцел, но те трябва да бъдат цел до толкова, че да си осигуриш спокоен, сигурен живот. Колкото по-малко ги гониш, толкова повече ще идват.

Дай Боже всекиму!:thumbsup1:

Линк към коментар
Share on other sites

как постигна тена ?

интересна ми е дискусията и ще я следя

Линк към коментар
Share on other sites

Умереност! - това е моето отношение. Ако имам повече - позволявам си повече неща, ако са малко - харча ги разумно и с практичност. Когато спрях да купувам ненужни ми неща се отвори един ресурс, който обикновенно поделям с децата и приятелките за малки удоволствия. Един мъдър човек - професора ми по клинична психология казваше, че прекомерната пестеливост на пари води успешно към оскотяване.

Линк към коментар
Share on other sites

Ами какво отношение - съвсем нормално отношение, според мен.

А какво отношение имаме към дърветата примерно?

Е, същото е.

А кое е грях? (че да си дойдем на думата :) )

Пък иначе човек си прахосва не само парите, ами и много други работи, да не кажа и живота като цяло. И тогава вече наистина може да си мислим за грях (каквото и да имаме предвид под това).

Количеството на парите в живота ни зависи от много неща, но основното е какво количество ние си позволяваме да имаме. Но е важно какво действително си позволяваме, а не какво искаме/не искаме, колко мразим/обичаме да нямаме/имаме пари и др.подобни; тези неща са само емоционалната украса, а другото е действителната ни заявка за ресурс, който се предполага, че можем (в състояние сме) да употребим подобаващо.

Редактирано от Диана Илиева
Линк към коментар
Share on other sites

Guest Антон Каро

Във форума на Бялото Братство не може да няма поне един негър. И понеже от всички вас аз се доближавам най-много до негърското, си сложих негърската снимка в профила. Сега, ако ме кастрите, мога да пищя - Расизъм!!! Расисти!!! Един негър си имате във форума и искате да въведете апартейд!!!

(ей, няма цвят на шрифта, който да ми е в тон с шапката!)

Линк към коментар
Share on other sites

:thumbsup2:много си си хубав, аз като съм бяла и черното много ми харесва .
Линк към коментар
Share on other sites

«Когато ставаше въпрос за пари, Господин Гранде проявяваше качества на тигър и на Боа: той умееше да залегне, да се свие, дълго да наблюдава жертвата си, преди да скочи върху нея; после отваряше пастта на кесията си, поглъщаше товар жълтици и спокойно лягаше, като змията, която смила жертвата си безстрастно, хладно, методично. Когато минаваше винаги го гледаха със смесица от възхищение и страхопочитание».

Балзак -"Йожени Гранде"

Балзак даде в "Човешка комедия"обобщен образ на един герой без име,пол и възраст -ЗЛАТОТО

Моето мнение е за умереност и златна среда в отношението към парите. Винаги можем да гледаме на тях като на всяко друго нещо. И аз мисля като Диана Илиева,но в моето сравнение щеше да бъде не дърво,защото дървото е Божие творение ,а всяко друго човешко творение създадено от хората с цел да ги ползва в бита им.Ако ги нямаше парите,за да продадеш излишните си ябълки и да си набавиш жито например ,трябва да си носиш по някакъв начин стоката със себе си докато направиш желаната размяна.Май не е много удобно.:rolleyes:

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

1 Тимотей 6:

10. Защото любовта към парите е коренът на всички злини и в стремежа си към богатство някои хора се отклониха от вярата и сами си навлякоха много страдания.

11. Но ти, като Божий човек, стой далеч от тези неща и се стреми да живееш праведно, да служиш на Бога, да имаш вяра, любов и търпение, да бъдеш любезен и внимателен към останалите.

В съвременният си вариант парите са инструмент на елитите с които управляват света. И вече опираме до това да се определи доколко властта на тези елити е от Бога или от дявола.

Например ЕС печата едни пари от въздуха, които раздава на страните членки чрез еврофондовете. Америка прави същото.

По въпроса препоръчвам този филм . Дълъг е и трябва да знаеш английски (за тези, които са в България, има го колибка.ком със субтитри на български), но доста добре е обяснена цялата схема.

Какъв негър, приличаш на махараджа на тая снимка. А бе фамилията ти да не е Радулов, много ми приличаш на един човек?

:)

Редактирано от Канел
Линк към коментар
Share on other sites

Guest Антон Каро

Малко спам в собствена тема - всъщност съм пажът на черния мъдрец (влъхва), който отива да поднесе дарове на Младенеца. Снимката не е много актуална, щото е от преди 2011 години, та сега изглеждам малко по-дърт, но иначе блясъкът в очите е същия. Фамилно име - Каро (www.antoncaro.com за справка).

По темата - Ако дочетем цитирания текст след подчертаното от Канел, виждаме обяснението, което върви към тезата. Аз бих подчертал цялата мисъл, за да стане ясно защо любовта (и коя любов) към парите е зло - ако ние се отклоняваме от вярата, заради парите, ако в нас влизат различни страдания, заради парите, то ние имаме едно развратно разбиране, което се проявява с една "крива" любов към парите. Вярно, в текста не се казва, че може да имаме едно положително отношение към парите, но имайте предвид и епохата, в която този текст е бил създаден - любов към парите - това е алчност, скъперничество, лихварство.

Какво имам предвид като казвам - имайте предвид епохата, в която е изказано дадено съждение? Ето, пример - Моисей е бил голяма работа, много предан на Бога. Е, обяснете ми, госпожи и господа, как тогава Моисеевият закон е толкова кръвожаден? Око - за око, зъб - за зъб?

Всъщност той е хуманен закон. Моля? Да! Защото е изречен в едни времена, когато нещата са били различни от днешните. Конкретизирам.

Ако някой е убиел случайно или нарочно даден човек, то целият род на убития се е втурвал да коли целия род на убилия. И е ставало масово клане. Непрекъснати масови кланета - заради убит добитък, отровен роднина, убит, застрелян, заклан.

И тогава Моисей се проявява като един хуманист и казва - НЕ! ОКО - ЗА ОКО! ЗЪБ - ЗА ЗЪБ!

Ако убият един човек от вашия род - убивате човек от другия род. ЕДИН ЧОВЕК ЗА ЕДИН ЧОВЕК! И то един човек с един статут за един човек със същия статут.

Заклали са ви овца - ще заколите овца, няма да убивате овчаря.... и т.н.

Този закон е хуманен за хора, които не са в пътя на Любовта. За езичниците. Но за Бялото Братство този закон е неприложим.

И така и с тази мисъл за парите. Може ли да разсъждаваме върху нея?

Линк към коментар
Share on other sites

Най важното е да не се слугува на парите ,парите сами по себе си не са нито лоши нито добри .А Маите са предсказали че след 2012 г. парите ще изчезнат ,и няма да се работи с тях ,но колко време след тази дата ще се случи не се знае .

Линк към коментар
Share on other sites

1. Парите създават чувство за власт, сигурност, значимост и контрол.

Това чувство разбира се е илюзорно. Но това като че ли е за друга тема.

2. Парите служат за закупуване на средства за удовлетворяване на човешките желания.

За егоистичните желания и зависимости всичко би трябвало да е ясно. Тук по-скоро интересен е въпросът: ако човек има един духовен стремеж в себе си, задължително ли са нужни пари за осъществяването му? Може ли този стремеж да бъде реализиран и без пари?

3. Парите служат за закупуване на средства за покриване на човешките нужди.

Тук разбирам храна, дрехи, жилище и др. основни потребности на физическото тяло. В това отношение парите са необходими, но само като средство за покриване на тези потребности. Т.е. важни са потребноснтите, а не самите пари.

Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

Guest Антон Каро

Станимир е поставил много интересни въпроси.

Ето, да кажем - имаме стремеж да издадем беседите на Учителя и да бъдат достъпни за хората. Някой трябва да финансира. Тогава, това човешки стремеж ли е? Това дело не е ли богоугодно, че Бог да го финансира?

Ето, на първа страница на този форум има една бележка - Дарения - за преструктуриране на сайта, за програми - необходими са 2000 лв. Може ли без тези пари? Това необходимо ли е? Този форум богоугодно място ли е, или е от човеците за човеците - по тяхна нужда и желание?

И от тук - въпрос - Когато работим нещо, свързано със словото и са замесени финансови потоци - това Божията промисъл ли е или нашите човешки желания да се проявим?

Парите винаги са били необходими за покриване на потребности. Ето, аз имам потребност от една Алфа Ромео Жулиета с червен цвят и двигател с четирилистна детелинка. Нужда от самите пари нямам. Дайте Алфа-та.

Да, скъперниците трупат пари, заради самите пари. Но дали и те не влагат мисъл, че това са "концентрирани" в един сандък Алфа Ромео, вила на остров Мадейра, къща на капитолийския хълм и ... власт, да смуче от хората?

Линк към коментар
Share on other sites

:thumbsup: Антон, много интересни въпроси поставяш. Това за даренията на сайта ме засрами лично мен, има само 81 лева от цел 2000 лева. Оправям си акаунт и ще пусна, все пак тук ми е пристанище. Хубаво е да се стегнем и да направим нещо за местенцето ни .

Аз имах желание да запиша беседите на Учителя онлайн и започнах да чета на една обикновена програма. Доста хора ме спряха, казаха ми, че не е хубаво, че е нужен професионален диктор и да не се излагам. Ок, казах, ще проуча въпорса из звукозаписинте студиа. Ами захванах се, заобикалях по студиа , може би месец обикалях и исках оферти, разказвах най-подробно какво е това Учение, доколкото зная де :)) за Учителя, за това, че ако те ги запишат ще имат реклама, че ще се купуват и т.н. Най-ниската оферта за сто беседи записани от актьор беше 44 000 лева. Ще копирам офертата, ако ви интересува ... става дума за бившият балкантон, те имат връзка със издателства , бензиностанция и изобщо разпростарнението им е добро. Аз не мога да си позволя тази сума и оставих нещата така ... Та си казах да бъде Волята ти Господи!

Линк към коментар
Share on other sites

Guest Антон Каро

Ешафт,

Четящият трябва да РАЗБИРА Словото. Ако е просто актьор, ще звучи кухо, защото ще чете една съвкупност от думи, които ще му се струват странно.

Хубаво е станало, че не е станало.

Дикцията не е важна толкова, тука не сме се събрали да слушаме разни драматични актьорчета.

Междувпрочем - идея към Ръководството - Реставрирайте плочата с беседата на Учителя, за да можем да чуем гласа на Петър Дънов!

Линк към коментар
Share on other sites

Аз имах желание да запиша беседите на Учителя онлайн и започнах да чета на една обикновена програма. Доста хора ме спряха, казаха ми, че не е хубаво, че е нужен професионален диктор и да не се излагам.

Мисля, че съвсем няма нужда от професионален диктор, просто от някой с добра дикция и известен талант за четене.

А дикторите... понякога, когато има дублиран филм, който преди съм гледал със субтитри, направо ми идва да плача, виждайки как дубльорите изопачават оригинала с интонации и флуктуации на гласа. Получава се нещо коренно различно.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз имах желание да запиша беседите на Учителя онлайн и започнах да чета на една обикновена програма. Доста хора ме спряха, казаха ми, че не е хубаво, че е нужен професионален диктор и да не се излагам. Ок, казах, ще проуча въпорса из звукозаписинте студиа. Ами захванах се, заобикалях по студиа , може би месец обикалях и исках оферти, разказвах най-подробно какво е това Учение, доколкото зная де :)) за Учителя, за това, че ако те ги запишат ще имат реклама, че ще се купуват и т.н. Най-ниската оферта за сто беседи записани от актьор беше 44 000 лева. Ще копирам офертата, ако ви интересува ... става дума за бившият балкантон, те имат връзка със издателства , бензиностанция и изобщо разпростарнението им е добро. Аз не мога да си позволя тази сума и оставих нещата така ... Та си казах да бъде Волята ти Господи!

Да, но Божественото се проявява през нас! В този дух никакви 44000 лв. не са нужни за някой си кратунко с отработен глас! Почнала си чудесна работа, идвала ти е от сърце... Но са се намерили типичните български 'доброжелатели". Според мен част от провеждането на божествената воля е и в това да благодарим за проекцията на хорските комплекси в нас и да продължим напред, слушайки сърцето и разума си! Извинявам се за отклонението, просто ме трогна изказването на Ешавт. Благодаря ти за това ти хубаво желание, Ешавт! Много бих се радвал да слушам твой прочит на лекциите на Учителя! Всеки прави каквото може, допринася според силите и желанието си. Понякога дадена идея зрее и това зреене е нужно...

А за парите: материален израз на духовна стойност. Поне докато зад тях има някаква веществена стойност, а не са просто напечатана хартия. Отношението към парите: нормален външен израз на вътрешна стойност. В този дух, вътрешното богатство/ стойност, което човек има и дава на света и хората, в идеалния случай е равно на външното финансово богатство.

Сега, че в този далеч неидеален свят има заграбване и смукане на ресурси от хора без никакви вътрешни стойности, хора черни дупки, също е факт...

Линк към коментар
Share on other sites

Хубава тема,

Парите са като всички други знаци - числа, букви, морзова азбука :) зависи за какво ги използваш и доколко ги ползваш. Измислени са за удобство. А ада си го сътворяваме ние сами - и от букви , и от цифри, и от всичко можем.

Браво, че някой се сети да напомни за паричните нужди на сайта. Ако има някой, който да предложи безплатно нужните услуги, сигурно ще става и без пари, но нужно ли е това? Аз съм получила полза от сайта и за миналата година няма какво да се червя - дадох нещичко, колкото ми е по силите

. Където получаваш, там и трябва да даваш.

Имах планове за тази година, но в началото тръгнах назад, вместо напред ... все пак има време и ще си покаже. Пак ще гледам да не се чувствам длъжница. Законът е стар и добре измислен - 10 %. Всеки може без тях, всеки решава къде и на колко места да ги даде.

Убедила съм се и в друго - застоят на пари без определена цел пречи. Зашото в парите също е вложена енергия и се получава подпушване, както казва Учителят. Там спира да тече. Енергията и парите трябва да са в движение, да служат на нещо, за да са спазени основните закони на живота и развитието.

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

60.gif Благодаря Орлин, усетил си ме правилно . Една част от записаните са качени тук при нас в Порталът :thumbsup: Наистина ми беше нужно време да озрея и да направя нещо по добро. Дори се появи наш брат напуснал страната от години и ми предложи професионален софтуер :hypocrite:

Линк към коментар
Share on other sites

Аз имах желание да запиша беседите на Учителя онлайн и започнах да чета на една обикновена програма. Доста хора ме спряха, казаха ми, че не е хубаво, че е нужен професионален диктор и да не се излагам. Ок, казах, ще проуча въпорса из звукозаписинте студиа. ... Аз не мога да си позволя тази сума и оставих нещата така ... Та си казах да бъде Волята ти Господи!

А защо ми се струва, че волята Божия е била в твоя искрен порив, а се е изпълнила волята на хората, които са те спрели....

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...