от ПорталУики
Направо към: навигация, търсене

А Б_речник В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х_речник Ц Ч Ш Щ Ъ Ю Я

В начало

вариант 2

А Ба В Г Да Ду Е Ж З И Й Ка Кр Л М Н О Па Пр Ра Ри Са Сл Т У Ф Ха Ц Ч Ш Щ Ъ Ю Я


Я

Ябълка

– Лошите мисли и чувства са подобни на гнили ябълки, от които нищо не можете да извадите. Извадете семката им преди да е проникнала заразата нея и я посадете в земята.

– Прогресирането е подобно на процесите, през които ябълката минава. Първо е кисела, после зрее, става сладка, презрява и започва да гние. Това са процеси, през които и човек минава.

– Ябълката представя обществения живот.

– Ябълката се е създала в астралния свят.

– Ако в ябълката има червей ,ще се откажеш от нея.

– Символизира жизнените сили.

Ядене

– Външната страна на яденето – как е сготвено, каква е покривката, как е сложено – това е външната страна на живота.Какво чувстване ще произведе яденето – приятно или неприятно – това е съдържанието на живота. После каква сила ще произведе яденета в нас и най-после какво можем да изработим.

– Любовта седи в разходи, ядене, пиене и обличане.

– Знанието, което ви давам, е ядене. В духовния свят се яде само топло ядене, никога студено. Ако сте доволни от яденето, разбрали сте моето учение, ако не сте доволни, не сте го разбрали. Синонимно на изучаването на Словото.

– Седем кошници трябва да останат, след като се наядете.

– Този, който се жертвува,колкото повече го ядят, толкова повече се размножава.

– В духовния живот яденето във вас ще бъде непреривен процес.

– Разбраната мисъл е изядена, тя трябва да стане храна на твоя ум.

– Ако научите това, което е нужно, яденето ще бъде сладко, ако не го научите – яденето ще бъде горчиво.

– Ако си грешен, ще те нагостят и ще те поставят в добре мебелиран салон, с хубави килими и канапета.

– За същинския живот се изисква малко хлебец, хубава гозбица, че като си хапнеш, да си доволен. Туй са нормалните чувства на човека.

– Вие сте от тези ученици, които ядат и пият, а не плащат.

– Грубостта е лошото ядене, а мекотата - доброто и вкусно ядене.

Яздене

– Докато не те яхне някой, човек не можеш да станеш, докато и вие не яздите хората, нищо не може да се очаква от тях. Язденето подразбира действие на добри и лоши сили върху човека. Ако ви язди добър човек, той е злато, което носи богатство в дома ви, ако ви язди лош човек, той е пясък, от който искате да се освободите.

Яйце

– В тебе се заражда една мисъл. То е чуждо яйце. Остави го да го излюпи този, който го е снесъл. Излюпиш ле яйцата, хамбарът ти трябва да бъде пълен с жито. Ще отвориш хамбара си и ще го нахраниш. Много от вашите яйца са излюпени, хвърляйте жито.

– Турете яйцето под квачката, ако се излюпи е същинското, ако не се излюпи е изкуствено. Всички изкуствени мисли, които имат човешки произход, не прогресират. Някога бяхте неизлюпени яйца, а сега сте излюпени яйца, проявявате вашето естество. Има яйца в природата, които с милиони години не могат да се излюпят -запъртъци. За предпочитане е яйцето да се измъти, отколкото да остане дълго време затворено. Яйцето аз наричам идеите и желанията. След 48 години човек се излюпва от яйцето. Разумният човек излюпва само толкова идеи, т.е. яйца, колкото храна има за тях. Сегашните хора са неизлюпени яйца, а бъдещите – малки излюпени пиленца. Яйцето, от което човек излиза, е по-голямо от камилското, което е образувано от 50 кокоши яйца. Често във вас има някои характерни черти, които вие ги измъщате, но други същества са ги снесли. Някой ги е турил и вие мислите, че са ваши деца. Всяко яйце трябва да съдържа живо пиле. Размътените яйца представят несъществени мисли за човека. Символ на живота.

– Целият свят не е нищо друго, освен едно увеличено кокоше яйце. Всяко яйце е емблема на един живот. Яйцето е вашата глава.

– Човек е яйце, когато не прави нито зло, нито добро. Щом прави зло, той е замътено яйце. Щом се излюпи, той има възможност да прави добро. Всяка мисъл, чувство, желание и действие на човека са излюпени яйца, които са чакали да се проявят.

Яков

– Яков и Исав представят два принципа, които съществуват в човека. Исав - творческия, Яков - принципа на обработването и съхранението.